21.8 C
Thessaloniki
31, May 2024

Πίτερ Χιγκς: Ποιος ήταν ο νομπελίστας φυσικός που ανακάλυψε το «σωματίδιο του Θεού»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του πέθανε ήσυχα τη Δευτέρα (08/04) στην κατοικία του, στο Εδιμβούργο, περιτριγυρισμένος από αγαπημένα του πρόσωπα.

Ο Χιγκς είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Φυσικής το 2013 για την εργασία του, από το 1964, σύμφωνα με την οποία, το μποζόνιο είναι ο «συνεκτικός δεσμός» της ύλης που δίνει στα σωματίδια τη μάζα τους.

Η ύπαρξη του αμφιλεγόμενου σωματιδίου αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης για δεκαετίες. Έπειτα ωστόσο από μια σειρά πειραμάτων που ξεκίνησαν το 2008, η θεωρία του νομπελίστα φυσικού αποδείχτηκε ορθή από τους συναδέλφους του που εργάζονταν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο Cern της Ελβετίας, το 2012.

Το επόμενο έτος έτσι, ο Χιγκς μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής με τον Φρανσουά Aνγκλέρ, έναν Βέλγο θεωρητικό φυσικό, του οποίου η εργασία το 1964 συνέβαλε στην ανακάλυψη.

Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, ο Χιγκς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του ζωής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το οποίο ίδρυσε προς τιμήν του το κέντρο θεωρητικής φυσικής Χιγκς το 2012.

Ως άνθρωπος που δεν συμπαθούσε καθόλου τη δημοσιότητα, την ημέρα που πήρε το Νόμπελ, όπως υπενθυμίζει ο Guardian, είχε βγει από το σπίτι του για να απολαύσει ένα γεύμα με σούπα και πέστροφα. Ένας γείτονας ήταν μάλιστα αυτός που του μετέφερε τα χαρμόσυνα νέα, πετυχαίνοντάς τον στον δρόμο της επιστροφής.

Λέγεται ότι η ιδέα για το μποζόνιο που θεωρείται το θεμελιώδες στοιχείο της θεμελιώδους δομής της ύλης, γεννήθηκε κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου στα βουνά, αν και ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν θυμόταν κάτι. Όταν έγραψε μάλιστα τη δημοσίευση και την έστειλε σε επιστημονικό περιοδικό, απορρίφθηκε.

Ποιος ήταν ο Πίτερ Χιγκς

Ο Πίτερ Χιγκς, γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1929 στην περιοχή Έλσουικ του Νιούκαστλ, στην Αγγλία.

Το διδακτορικό του είχε θέμα: «Μερικά προβλήματα στις μοριακές ταλαντώσεις» και ήταν αυτό που τον ώθησε στη μελέτη της εφαρμογής των αρχών συμμετρίας σε φυσικά συστήματα.

Το 1964, δημοσίευσε δύο εργασίες του στο περιοδικό Physical Rev. Letters, για τον μηχανισμό του αυθόρμητου σπασίματος της συμμετρίας, εξηγώντας τον τρόπο που θα μπορούσαν να αποκτήσουν μάζα τα σωματίδια.

Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την ύπαρξη ενός μποζονίου,του οποίου οι διακυμάνσεις πεδίου είναι αυτές που γεννούν τη μάζα όλων των σωματιδίων που συνδέονται με αυτό.

Τι είναι το μποζόνιο Higgs

Το σωματίδιο Χιγκς, καλούμενο εκλαϊκευμένα και καταχρηστικά από τον Λέον Λέντερμαν ως «το σωματίδιο Θεός» («the God particle») ή «το σωματίδιο του Θεού»,  είναι ένα μποζόνιο η ύπαρξη του οποίου προβλέπεται θεωρητικά από το Καθιερωμένο Πρότυπο.

Ανακαλύφθηκε πειραματικά στις 4 Ιουλίου 2012 από τα πειράματα ATLAS και CMS του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERΝ.

Η ύπαρξη του σωματιδίου του Χιγκς δίνει τη δυνατότητα για εξήγηση στον τρόπο που συγκροτείται η ύλη προσδίδοντάς της ιδιότητες όπως για παράδειγμα η μάζα.

Το μποζόνιο αυτό φαίνεται να βρίσκεται στο ενεργειακό φάσμα μεταξύ 115-127 GeV, (με τα 125 GeV να αντιστοιχούν σε μάζα ίση με 133 πρωτονίων). Η ανακάλυψή του θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της δημιουργίας του σύμπαντος λύνοντας θέματα, στη θεωρία της μεγάλης έκρηξης, αμέσως μετά τα πρώτα κλάσματα του δευτερόλεπτου της γέννησης του σύμπαντος.

 

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe