15.1 C
Thessaloniki
18, April 2024
spot_img

Πίτσα «Σικάγο»

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

350 γρ. αλεύρι χωριάτικο

2 κουταλάκια ζάχαρη

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλάκι μαγιά ξηρή

1 φλ. νερό (250 ml)

1 κουτάλι ελαιόλαδο

1 κουτάλι βούτυρο ανάλατο

¼ φλ. σιμιγδάλι (περίπου)

Για τη σος ντομάτας:

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1 κουτάλι ελαιόλαδο

½ φλ. λευκό κρασί

400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες, συσκευασμένες

1 κουτάλι πάστα ντομάτας

1 κουταλάκι  ζάχαρη

αλάτι και πιπέρι

3-4 φυλλαράκια βασιλικό

Για τη γέμιση:

2 ¼ φλ. τυρί μοτσαρέλα χοντροτριμμένο

10 φέτες λούντζα

10 φετες σαλάμι

10 λεπτές φετούλες χαμ

1 κουτάλι παρμεζάνα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνετε το ζυμάρι: Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, βάζετε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το αλάτι. Αυτό το κάνετε για να μην έρθει σε επαφή η μαγιά με το αλάτι, αλλιώς δεν θα φουσκώσει η ζύμη. Κάνετε ένα βαθούλωμα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνετε μέσα το νερό με το ελαιόλαδο. Ζυμώνετε καλά ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη. Αλείβετε καλά ένα μεγάλο μπολ με ελαιόλαδο. Ρίχνετε μέσα τη ζύμη και τη γυρίζετε γύρω γύρω στο μπολ, να πάει παντού το ελαιόλαδο. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει για 2 ώρες.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να βράσει σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για λίγο, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Προσθέτετε το κρασί και αφήνετε να κοχλάσει για 1 λεπτό. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και τα φυλλαράκια βασιλικού. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει ξεσκέπαστη μέχρι να δέσει και να γίνει παχύρευστη. Την αφήνετε να κρυώσει λίγο.

Συναρμολογείτε την πίτσα: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210 βαθμούς, στον αέρα.Βουτυρώνετε καλά ένα στρογγυλό ταψί 25-28 εκατοστών μιας χρήσης. Πασπαλίζετε με λίγο από το σιμιγδάλι ώστε να καλύψετε τη βάση και τα τοιχώματα.

Παίρνετε τα 3/4  από τη ζύμη και ανοίγετε σε στρογγυλό σχήμα αρκετά μεγάλο ώστε να καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού σας. Αν κολλάει η ζύμη την ώρα που την ανοίγετε, πασπαλίζετε τον πάγκο και τον πλάστη με αλεύρι και λίγο σιμιγδάλι  Απλώνετε το ζυμάρι στο ταψί.

Βάζετε στη βάση το τυρί μοτσαρέλα. Συνεχίζετε καλύπτοντας το τυρί με τη λούντζα, μετά το σαλάμι και τέλος με το χαμ.

Παίρνετε το υπόλοιπο ζυμάρι και ανοίγετε σε στρογγυλό στη διάμετρο του ταψιού σας. Καλύπτετε την πίτσα και πιέζετε γύρω γύρω τα τοιχώματα να κλείσει καλά.

Απλώνετε στην επιφάνια της πίτσας τη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζετε με την παρμεζάνα.

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά.

Αφήνετε την πίτσα να σταθεί 10 λεπτά. Στη συνέχεια τη βγάζετε από το ταψάκι και τη σερβίρετε σε πιατέλα κομμένη σε τρίγωνα.

Πηγή Χρυσές Συνταγές

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe