Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει έως και το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι περισσότεροι ασθενείς προτιμούν να θέτουν υπό έλεγχο τα συμπτώματα μέσω της διατροφής, παρά με τη λήψη φαρμάκων.
Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι η καλύτερη εναλλακτική για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν ένα αυστηρό διατροφικό πρωτόκολλο.
Λίγο περισσότεροι -ποσοστό 82%- όσων ακολούθησαν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP’s -μια πολύ πιο αυστηρή δίαιτα που συνταγογραφείται για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου- πέτυχαν παρόμοια ή μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα.
«Οι περιοριστικές δίαιτες, όπως η δίαιτα FODMAP, μπορεί να είναι δύσκολο να υιοθετηθούν από τους ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Prashant Singh, γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
«Εκτός από το ζήτημα του κόστους και του χρόνου που απαιτείται, υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με τις διατροφικές ανεπάρκειες και τις διατροφικές διαταραχές όταν κάποιος ακολουθεί δίαιτα χαμηλή σε FODMAP’s. Η μεσογειακή διατροφή μας ενδιέφερε ως μια εναλλακτική λύση που δεν είναι δίαιτα αποκλεισμού και ξεπερνά αρκετούς από αυτούς τους περιορισμούς που σχετίζονται με μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAP’s», είπε ο Singh.
Η μεσογειακή διατροφή εστιάζει στην κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, σπόρων, ξηρών καρπών, οσπρίων και ελαιόλαδου.