¾ φλ. Φαρίνα ζαχαροπλαστικής (Self-Raising)
½ φλ. σιμιγδάλι
1 φλ. αλεσμένα αμύγδαλα
120 γρ. (½ φλ. ή 8 κοφτές κουταλιές) ανάλατο βούτυρο + επιπλέον για άλειμμα
3 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. ζάχαρη
1 μεγάλο πορτοκάλι
το ξύσμα (το πορτοκαλί μέρος μόνο) + ¼ φλ. χυμό
1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
1 κουταλιά μπράντι
Σιρόπι
½ φλ. νερό
¼ φλ. χυμό πορτοκαλιού
½ φλ. ζάχαρη
½ μεγάλο πορτοκάλι το ξύσμα (το πορτοκαλί μέρος μόνο)
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
3 ολόκληρα γαρίφαλα
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάτε μέσα το μισό μίγμα του αλευριού, ύστερα το χυμό του πορτοκαλιού, το εσάνς βανίλιας και το μπράντι. Τέλος, χτυπάτε μέσα το υπόλοιπο μίγμα του αλευριού. Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και το ψήνετε για 35 περίπου λεπτά ή μέχρι που ένα σουβλάκι που θα μπήξετε στο κέντρο του να βγαίνει στεγνό.
Στο μεταξύ, μέχρι να ψηθεί η πορτοκαλόπιτα, ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να κοχλάσουν, χαμηλώνετε εντελώς τη φωτιά και σιγοβράζετε το μίγμα για 10 λεπτά. Το αποσύρετε από τη φωτιά. Όταν η πορτοκαλόπιτα είναι έτοιμη, τη βγάζετε από το φούρνο, την τρυπάτε σε πολλά σημεία με σουβλάκι και την περιχύνετε σιγά-σιγά με το σιρόπι. Πετάτε την κανέλα και τα γαρίφαλα και την αφήνετε να μείνει για 5-6 λεπτά πριν την ξεφορμάρετε.