Ως το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας, το συκώτι κάνει πάνω από 500 δουλειές για να μας κρατά υγιείς. Από την αποτοξίνωση και την πέψη μέχρι την αποθήκευση θρεπτικών συστατικών, το συκώτι είναι δομικό “υλικό” του οργανισμού μας. Ωστόσο, όταν το παραφορτώνουμε με τοξίνες ή ακατάλληλη διατροφή, υποφέρει και δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις ακραίες τακτικές, όπως να κάνεις πλήρη αποχή από το αλκοόλ, για να το φροντίσεις. Υπάρχουν απλοί, φυσικοί τρόποι που μπορείς να υιοθετήσεις για να ενισχύσεις τη λειτουργία του.
Υγιές συκώτι: 10 φυσικοί τρόποι να ενισχύσεις τη λειτουργία του:
1. Πιες καφέ
Ο καφές έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ηπατικές παθήσεις. Σύμφωνα με τον Stephen Ryder, ειδικό στην ηπατολογία στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Nottingham, ο καφές είναι αντι-ινωτικός, πράγμα που σημαίνει ότι εμποδίζει τον σχηματισμό ουλών στο συκώτι. “Αν πίνεις καφέ, μειώνεις τον κίνδυνο για λιπώδη ήπαρ και ηπατική ίνωση”, τονίζει στην The Telegraph. Ιδανικά, τρία έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα είναι η ιδανική ποσότητα.
2. Κατανάλωσε σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά (όπως μπρόκολο, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που προστατεύουν το συκώτι από τις φθορές. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα συγκεκριμένα λαχανικά βοηθούν στην αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού. Επίσης, είναι καλές πηγές βιταμίνης C, η οποία ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος.
3. Περιορίστε το λευκό ρύζι
Η διατροφή μας παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία του συκωτιού. Ο Guruprasad Aithal, επίσης Καθηγητής στην ηπατολογία, αναφέρει ότι οι άνθρωποι με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD) καταναλώνουν συνήθως περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το λευκό ρύζι. Όταν αντικαθιστάς το λευκό ρύζι με πιο υγιεινές επιλογές, όπως ακατέργαστο κόκκινο ρύζι ή φακές, μπορείς να βελτιώσεις την υγεία του συκωτιού σου μέσα σε λίγους μήνες.
4. Εμπλούτισε τη διατροφή σου με πρωτεΐνη
Το συκώτι χρειάζεται αρκετές πρωτεΐνες για να λειτουργήσει σωστά, ειδικά όταν είναι υπό πίεση. Από αυγά μέχρι όσπρια, φρόντισε να παίρνεις αρκετή πρωτεΐνη κάθε μέρα. Η Jeannette Hyde, διατροφολόγος, τονίζει ότι η πρωτεΐνη είναι βασική για τη λειτουργία του ήπατος, και ότι τα όσπρια, όπως φασόλια και φακές, είναι εξαιρετική επιλογή.
5. Μείνε για 3 ημέρες χωρίς αλκοόλ κάθε εβδομάδα
Η αποχή από το αλκοόλ για 3 ημέρες την εβδομάδα είναι ένας εύκολος τρόπος να βοηθήσεις το συκώτι σου να αναρρώσει και να ανανεωθεί. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Debbie Shawcross, ειδικό στην ηπατολογία, το να αποφεύγεις το αλκοόλ σε τακτική βάση είναι πιο αποτελεσματικό από τις ακραίες “νηστείες” του αλκοόλ, όπως είναι το Dry January. Μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις το ποτό σου, αλλά με μέτρο και συνειδητότητα.
6. Υιοθέτησε μια διατροφή μεσογειακού τύπου
Η Μεσογειακή διατροφή είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για να διατηρήσεις το συκώτι σου υγιές. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ολικής αλέσεως, ελαιολάδου και ψαριών είναι εξαιρετική για το συκώτι.
7. Μην πίνεις αλκοόλ με άδειο στομάχι
Όταν πίνεις αλκοόλ χωρίς φαγητό, το συκώτι υπερφορτώνεται και η απορρόφηση του αλκοόλ γίνεται πιο γρήγορη. Η καθηγήτρια Shawcross επισημαίνει ότι το αλκοόλ απορροφάται γρηγορότερα όταν είναι άδειο το στομάχι, με αποτέλεσμα να υπερφορτωθεί το συκώτι και να προκαλούνται βλάβες.
8. Δοκίμασε διαλειμματική νηστεία
Η διαλειμματική νηστεία είναι μια καλή τακτική για να βελτιώσεις την υγεία του συκωτιού σου, καθώς επιτρέπει στο σώμα να ανανεώνεται. Οργανώνοντας περιοδικά διαλείμματα από το φαγητό, το σώμα μπορεί να επικεντρωθεί στην αποτοξίνωση και την ανανέωσή του.
9. Περισσότερη Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη λειτουργία του ήπατος. Η Jeannette Hyde προτείνει την κατανάλωση εσπεριδοειδών, όπως πορτοκάλια και λεμόνια, για να δώσεις στο συκώτι την ενίσχυση που χρειάζεται.
10. Άσκηση και κίνηση
Η τακτική άσκηση βοηθά το συκώτι να δουλεύει πιο αποτελεσματικά. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Shawcross, η άσκηση μειώνει το λίπος στο συκώτι και βελτιώνει την ικανότητά του να επεξεργάζεται τοξίνες και θρεπτικά συστατικά.