Ξέρεις ότι η υγιεινή διατροφή είναι το βασικό θεμέλιο για μια καλή υγεία. Όμως, αν παίρνεις φάρμακα, πρέπει να είσαι προσεκτική με ορισμένες “αθώες” και υγιεινές τροφές, που μπορεί να επηρεάσουν τη δράση τους. Η Dipa Kamdar, λέκτορας στην Πρακτική Φαρμακευτικής στο Kingston University, μας παρουσιάζει, μέσα από άρθρο της, πέντε κοινές τροφές που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακά μας.
5 υγιεινές τροφές που μπορεί να μπλοκάρουν τη δράση των φαρμάκων – τι να προσέξεις
1. Χυμός γκρέιπφρουτ:
Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να είναι γεμάτος βιταμίνες, αλλά έχει και μια αρνητική πλευρά. Περιέχει φουρανοκουμαρίνες, ουσίες που αναστέλλουν τη δράση των ηπατικών ενζύμων (κυτοχρώματος P450) που διασπούν τα φάρμακα. Αν παίρνεις:
- Κυκλοσπορίνη (για μεταμοσχεύσεις και αυτοάνοσα νοσήματα)
- Στατίνες (για τη χοληστερόλη)
- Αμλοδιπίνη (για την υπέρταση)
- Σιλδεναφίλη (για τη στυτική δυσλειτουργία)
ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση αυτών των φαρμάκων στο αίμα, προκαλώντας παρενέργειες όπως ηπατική ή μυϊκή βλάβη.
► Τι να κάνεις: Αν παίρνεις αυτά τα φάρμακα, απόφυγε εντελώς τον χυμό γκρέιπφρουτ ή συζήτησε με τον γιατρό σου.
2. Χυμός ροδιού και κράνμπερι
Ο χυμός ροδιού και ο χυμός κράνμπερι φαίνονται απόλυτα υγιεινοί, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τη βαρφαρίνη, ένα αντιπηκτικό που προλαμβάνει τους θρόμβους.
Ο χυμός ροδιού μπορεί να εμποδίσει την απομάκρυνση της βαρφαρίνης από το σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας. Ο χυμός κράνμπερι έχει αναφερθεί ότι σχετίζεται με τουλάχιστον μία περίπτωση θανατηφόρας αιμορραγίας, αν και οι μελέτες είναι αμφιλεγόμενες.
► Τι να κάνεις: Αν παίρνεις βαρφαρίνη, έλεγξε πιο συχνά τις εξετάσεις πήξης του αίματος (INR) και μίλα με τον γιατρό σου πριν εντάξεις αυτούς τους χυμούς στη διατροφή σου.
3. Πράσινα λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο, είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, αλλά περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος. Αν παίρνεις βαρφαρίνη, η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά της, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης.
► Τι να κάνεις: Δεν χρειάζεται να κόψεις εντελώς τα λαχανικά, αλλά κράτα μια σταθερή ποσότητα στη διατροφή σου, ώστε ο οργανισμός σου να προσαρμοστεί.
4. Γάλα και γαλακτοκομικά
Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι περιέχουν ασβέστιο, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων, όπως:
- Αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες, σιπροφλοξασίνη): Το ασβέστιο δεσμεύει το φάρμακο, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του.
- Λεβοθυροξίνη (για τον θυρεοειδή): Η απορρόφηση του φαρμάκου μπορεί να μειωθεί.
► Τι να κάνεις: Αν παίρνεις αυτά τα φάρμακα, κατανάλωσε γαλακτοκομικά τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή μετά τη λήψη τους.
5. Φασόλια και άλλα όσπρια
Τα κουκιά, η σόγια και ο αρακάς περιέχουν τυραμίνη, μια ουσία που μπορεί να αλληλεπιδράσει επικίνδυνα με αντικαταθλιπτικά (αναστολείς ΜΑΟΙ, όπως η φαινελζίνη και η τρανυλκυπρομίνη). Αν καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες τυραμίνης, μπορεί να προκληθεί απότομη και επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
► Τι να κάνεις: Αν παίρνεις ΜΑΟΙ αντικαταθλιπτικά, περιόρισε τρόφιμα πλούσια σε τυραμίνη, όπως τα κουκιά και τα ζυμωμένα τυριά.