«Το σχέδιο ψηφίσματος για την κίνηση της διαδικασίας για πρόταση δυσπισίας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 68 του Συντάγματος, στάλθηκε στα μέλη του Κοινοβουλίου για κοινή υπογραφή» ανακοίνωσε η Mathilde Panot, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας στο Χ (Twitter).
Το κόμμα επέκρινε τον Macron επειδή απέρριψε την επιλογή του για πρωθυπουργό παρά το γεγονός ότι ο αριστερός συνασπισμός κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές της 17ης Ιουλίου
Σύμφωνα με το άρθρο 68, ο πρόεδρος μπορεί να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του μόνο για παράβαση καθηκόντων και πράξεις που είναι σαφώς ασυμβίβαστες με την άσκηση της προεδρικής εντολής.
Η ανυπότακτη Γαλλία έχει αρκετές έδρες για να κινήσει τη διαδικασία, αλλά χρειάζεται την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα.
Ο Macron συναντήθηκε με κοινοβουλευτικές παρατάξεις και ηγέτες κομμάτων τον Αύγουστο σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτεί το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αφού οι εκλογές κατέληξαν στο λεγόμενο «κρεμασμένο κοινοβούλιο» (όπου υπάρχει αδυναμία σχηματισμού πλειοψηφικής κυβέρνησης).
Απέκλεισε από τις συνομιλίες το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο εξασφάλισε 182 από τις 577 έδρες, επικαλούμενος ανησυχίες για τη «θεσμική σταθερότητα».
Παρέμβαση Sarkozy: Ο Macron θα πρέπει να διορίσει πρωθυπουργό από τη Δεξιά, να σεβαστεί τη λαϊκή ψήφο
Η Γαλλία είναι μια δεξιά χώρα και θα έπρεπε να έχει έναν δεξιό πρωθυπουργό, πιστεύει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy.
Οι πρόωρες γαλλικές εκλογές του καλοκαιριού και οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξαν ότι η Γαλλία κινείται στα δεξιά και τα κόμματα της δεξιάς πρέπει να αναλάβουν την κυβερνητική ευθύνη, δήλωσε ο Sarkozy, ο οποίος ήταν πρόεδρος την περίοδο 2007-2012, σε συνέντευξή του στη Le Figaro το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024.
Ο Sarkozy κάλεσε το συντηρητικό κόμμα Les Républicains, το κόμμα που ίδρυσε, να εργαστεί για να διοριστεί ένας δεξιός πρωθυπουργός.
«Η Γαλλία είναι δεξιά, πιθανώς τόσο δεξιά όσο ποτέ», είπε ο Sarkozy.
Η Γαλλία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση, επισήμανε.
Ο Sarkozy κάλεσε επίσης τα πολιτικά κόμματα να κάνουν συμβιβασμό για χάρη της χώρας.
«Δεν υπάρχει ιδανική λύση.
Οι πολιτικές δυνάμεις της κυβέρνησης πρέπει να το καταλάβουν αυτό», είπε.
«Πρέπει να προσθέσουμε την κρίση στην κρίση; ή να προσπαθήσουμε, στο όνομα του συμφέροντος της χώρας, να υπερβούμε τα κομματικά συμφέροντα;» συμπλήρωσε.
Πολιτική παράλυση από την Αριστερά
Οι διαφορές στους κόλπους της ετερόκλητης και ευκαιριακής συμμαχίας δεν κρύβονται εύκολα κάτω από το χαλί.
Η συμμαχία παρουσιάζει σημαντικές ρωγμές καθώς δεν υπάρχει κάποιος ιδεολογικός κοινός παρονομαστής.
«Ατμομηχανή» του Νέου Λαϊκού Μετώπου είναι η Ανυπότακτη Γαλλία, συμμετέχουν όμως στο σχήμα και ακροαριστερά κόμματα που αντιτίθενται… συλλήβδην στην καπιταλιστική αστική δημοκρατία και από την άλλη οι Σοσιαλιστές (του «χαβιαριού» όπως τους εγκαλούν), που τηρούν αποστάσεις από τις όποιες επιλογές του Jean-Luc Mélenchon – του επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας – θεωρούν ριζοσπαστικές και ασυμβίβαστες με οποιαδήποτε πολιτική συνέχεια με τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και ότι θα δυναμιτίσουν την διαδικασία δημοσιονομικής εξύγίανσης στην οποία πρέπει να βρεθεί η χώρα.
Θέτουν πάντως ορισμένους όρους από τους οποίους αρνούνται να υποχωρήσουν και είναι ταυτόσημοι με εκείνους της Ανυπότακτης Γαλλίας, όπως η κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης την οποία ψήφισε η κυβέρνηση του εν ενεργεία προέδρου για να σωθεί το συνταξιοδοτικό και η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα όμως έχει απορρίψει ρητά την απειλή της κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του προέδρου.
Δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας της Αριστεράς κατά του Macron στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο διαχωρίζουν εκ των προτέρων τη θέση τους σε περίπτωση που σημειωθούν έκτροπα.
Πολλοί μάλιστα στους κόλπους των Σοσιαλιστών, πιέζουν τον γραμματέα του κόμματος Olivier Faure να σταματήσει να ενεργεί κατά τα λεγόμενά τους ως υποτελής του Mélenchon ή να παραιτηθεί.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση τάσσεται κατά της συμμαχίας με την Ανυπότακτη Γαλλία και υποστηρίζει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Emmanuel Macron για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.
Δεν αποκλείουν την υποχώρηση του Κόμματος από την απόφαση της αριστερής συμμαχίας να προτείνει για πρωθυπουργό Lucie Castet.
Οργισμένος ο ηγέτης των Σοσιαλιστών αρνήθηκε την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2024 ότι επικρατεί «διχασμός» στους κόλπους του κόμματος και τόνισε πως «όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον συμβιβασμό».
Το όνομα που ακούγεται συχνότερα τελευταία από την πλευρά των Σοσιαλιστών είναι εκείνο του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού Bernard Cazeneuve, επί προεδρίας Francois Hollande.