13.8 C
Thessaloniki
24, April 2024

Ραντεβού Μητσοτάκη με Θεσσαλούς αγρότες στο Μαξίμου – Στο επίκεντρο το Master Plan για αντιπλημμυρική θωράκιση, οι αποζημιώσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας και τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων της, στο Μαξίμου.
Πρόκειται για συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα, Δευτέρα 11/3, στις 11:00 και στις 12:30 αντιστοίχως.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με 15μελή αντιπροσωπεία του αγροτικού κόσμου, που επλήγη από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στις κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, το κατώφλι του Μαξίμου θα περάσουν οι: Σ. Αλειφτήρας, Σ. Αντωνίου, Δ. Γαλάνης, Σ. Γιαννάκος, Γ. Καλογιαντσίδης, Γ. Κουκούτσης, Αρ. Κωστόπουλος, Ρ. Μαρούδας, Χρ. Πάντζιος, Θ. Πρασσάς, Γ. Σβερονόπουλος, Γ. Σδράλης, Π. Σπυρόπουλος, Στ. Τσικριτσής, Γ. Τσιούτρας.
Ήδη, το προηγούμενο 24ωρο οι αγρότες έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση  ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους μέχρι να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και συλλαλητήριο στη Λάρισα, τιμώντας έτσι συμβολικά και μαζικά το Κιλελέρ και τη θυσία των κολίγων.
Για σήμερα, στις 11 προγραμματίζουν συλλαλητήριο στην Αγιά Λάρισας για όσο διεκρέσει η συνάντηση της αντιπροσωπείας στο Μαξίμου.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου, αλλά η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή.

Αλειφτήρας:  Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να σταματήσει τα λόγοα και να περάσει στις πράξεις

«Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό μετά από 6 μήνες που έχουμε υποστεί την τεράστια αυτή καταστροφή, να σταματήσει πια τα λόγια, να περάσουμε στις πράξεις, να περάσουμε στο πεδίο και να κάνει έργα όλα αυτά που υποσχέθηκε όταν ήρθε στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες», ανέφερε ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων της Λάρισας.
Ο κ. Αλειφτήρας μιλώντας στο ΕΡΤNews λίγο πριν τη συναντηση στο Μαξίμου, εξήγησε πως «η 15μελής επιτροπή των αγροτών αποτελείται από αγρότες που συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις στα μπλόκα και θα θέσουμε στον πρωθυπουργό το πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε για τη Θεσσαλία και για τις πλημμυρισμένες περιοχές με τα φαινόμενα «Daniel» και «Elias».
«Θέλουμε αποζημίωση στο φυτικό μας κεφάλαιο, αλλά και αποζημίωση στις ζημιές που έχουμε υποστεί στο 100% και όχι στο 70%. Ζητάμε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για όλους αυτούς που έχουν χάσει την παραγωγή τους, αλλά και για τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους μας που έχουν χάσει τα ζώα και τα μελισσοσμήνη αντίστοιχα και να δούμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια με τους παραγωγούς, γιατί δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν ειδικά σε πλημμυρισμένες περιοχές όπως είναι η Κάρλα στην Καρδίτσα αλλά και στα Φάρσαλα», τόνισε.
Πρόσθεσε πως «απαιτούμε από τον πρωθυπουργό να γίνουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης, έτσι ώστε στο μέλλον, γιατί με την κλιματική αλλαγή τα φαινόμενα θα είναι όλο και συχνότερα και μάλλον και εντονότερα, να θωρακιστούμε και να μη θρηνούμε αθώες ζωές για να μην χάνονται περιουσίες, ολόκληρα χωριά και τα χωράφια μας».

Τι θα συζητηθεί

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις πλημμύρες και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, ενώ αναμένεται να γίνει ειδική αναφορά θα γίνει στο θέμα της Λίμνης Κάρλα, όπου περίπου 120.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό και οι Θεσσαλοί αγρότες ζητούν να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποστράγγιση των νερών και λύση για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.
Ακόμη, θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες, επαναφέροντας εκ νέου το αίτημα για λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του εισοδήματος για το 2024, μείωση του κόστους παραγωγής, μη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο Master Plan της Ολλανδικής εταιρείας «HVA International» για την διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την ανάταξη της Θεσσαλίας, στο οποίο περιγράφονται, μεταξύ άλλων, δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά. Οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα, αλλά και κοστολόγια.
Επίσης, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία ενώ περιέχονται μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή.
Πάντως, το σχέδιο που παραδόθηκε δεν είναι οριστικό και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και οι Θεσσαλοί κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου στη συνέχεια να προκριθούν οι βέλτιστες λύσεις και να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες τα απαιτούμενα έργα.
Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θεσπίζεται εντός Μαρτίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ,στον οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των αγροτών, ώστε όλοι μαζί να οργανώσουν σε νέες βάσεις τις ζωτικές υποδομές της περιοχής με αρωγό την επιστημονική γνώση και με συστηματική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe