Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από τη Ρωσία, καθώς οι πρόσφατες αποφάσεις της Ουάσινγκτον δίνουν στην Ουκρανία τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ρωσικών στόχων. Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ήδη επιθέσεις αυτού του είδους, ενώ οι δηλώσεις και οι απειλές από τη ρωσική πλευρά ενισχύουν την ανησυχία για μια πιθανή απότομη κλιμάκωση.
Τι Προβλέπει το Ρωσικό Πυρηνικό Δόγμα
Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας. Το νέο δόγμα καθορίζει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας από μη πυρηνικό κράτος, σε συνεργασία με πυρηνική δύναμη, θα θεωρείται κοινή πυρηνική απειλή.
Το διάταγμα, το οποίο φέρει την υπογραφή του Πούτιν από το 2020, τονίζει πως τα πυρηνικά όπλα προορίζονται αποκλειστικά ως μέσο ακραίας άμυνας για την προστασία της εθνικής ακεραιότητας της Ρωσίας.
Πότε Θα Μπορούσε να Υπάρξει Πυρηνική Απάντηση
Η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία ενδέχεται να εξεταστεί στις εξής περιπτώσεις:
- Σε κρίσιμη απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ακόμη και μέσω συμβατικών όπλων.
- Σε περίπτωση επίθεσης στη Λευκορωσία, δεδομένης της στρατηγικής συμμαχίας των δύο χωρών.
- Σε μαζική επίθεση με συμβατικά όπλα, όπως μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους Cruise ή drones, και παραβίαση των ρωσικών συνόρων.
Ο Κίνδυνος Πυρηνικής Κλιμάκωσης
Η ερώτηση που κυριαρχεί στις διεθνείς αναλύσεις είναι: «Θα πατήσει ο Πούτιν το κόκκινο κουμπί;». Η ανησυχία ενισχύεται μετά την επικαιροποίηση του πυρηνικού δόγματος, που επιτρέπει τη χρήση καινοτόμων όπλων όπως υπερσύγχρονοι πύραυλοι και drones. Σύμφωνα με διεθνή μέσα όπως το Sky News, αυτό αυξάνει την πιθανότητα λήψης ακραίων αποφάσεων.
Ωστόσο, η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι οι απειλές της Μόσχας μπορεί να αποτελούν περισσότερο πολιτικό εκβιασμό παρά πραγματική πρόθεση χρήσης πυρηνικών.
Πολιτική Εξισορρόπηση από τις ΗΠΑ
Η νέα διοίκηση του Λευκού Οίκου φαίνεται να επιδιώκει αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της Ρωσίας, ενώ παράλληλα θα μείωνε την πιθανότητα πυρηνικής αντιπαράθεσης.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις παραμένουν ρευστές, και η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση.