24.5 C
Thessaloniki
30, May 2024

Ρωσία – Προεδρικές Εκλογές 2024: Ιστορικός θρίαμβος Putin με νίκη – ρεκόρ 87% – Χωρίς προηγούμενο η συμμετοχή στο 74%

Πράσινο φως από τους Ρώσους πολίτες στις ιστορικές αποφάσεις του Putin για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου 
Ιστορικών διαστάσεων εκλογικό θρίαμβο κατήγαγε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ο οποίος σύμφωνα με το exit poll των τριήμερων προεδρικών εκλογών (15 -17 Μαρτίου 2024), που διεξήχθησαν στη Ρωσία συγκεντρώνει ένα ασύλληπτο ποσοστό.
Ο Ρώσος ηγέτης έχει το καθολικό αυτό προβάδισμα και στις δύο έρευνες, που διενεργήθηκαν τόσο από το Public Opinion Foundation (FOM) όσο και το Russian Public Opinion Research Center (VCIOM).
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, που ετοιμάζεται για μία νέα εξαετή θητεία, συγκεντρώνει ποσοστό 87%
Ακολουθούν ο Nikolai Kharitonov, CPRF: FOM – 4.7%, VCIOM – 4.5% ο Vladislav Davankov, New Peοple: FOM – 3.6%, VCIOM – 3.8%  και ο Leonid Slutsky, LDPR: FOM – 2.5%, VCIOM – 2.3%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές το 2018 ο Ρώσος ηγέτης είχε συγκεντρώσει ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 76%.

Video_wall.JPG
Τα αποτελέσματα στο 30%

Με βάση το 30% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων ο Vladimir Putin συγκεντρώνει το 87,68% των ψήφων, ο Nikolai Kharitonov 3,95%, ο Vladislav Davankov 3,81% και ο Leonid Slutsky, 3,01%.

Νίκη ρεκόρ στη σύγχρονη Ρωσία

Το εκλογικό αποτέλεσμα Putin αποτελεί νίκη – ρεκόρ στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας.
Το 2018 συγκέντρωσε 76,69% και το 2012 63,6%. Ο Dmitry Medvedev κέρδισε το 2008 70,28%.
Το 2004 και το 2000 ο Putin κέρδισε με 71,31% και 52,9% αντίστοιχα.
Το 1996, ο Boris Yeltsin κέρδισε τον δεύτερο γύρο με αποτέλεσμα 53,82%.

Σάρωσε ο Putin στις προσαρτημένες περιοχές

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ο Putin έλαβε από 88% έως 95% ων ψήφων στις νέες περιφέρειες (Donetsk, Lugansk, Zaporizhia, Kherson).

Πάνω από 74% η συμμετοχή

Η συμμετοχή στις ρωσικές προεδρικές εκλογές ξεπέρασε το 74%.
Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές της Ρωσικής Ομοσπονδίας την τρίτη ημέρα της ψηφοφορίας (17/3/2024) ήταν στο 74,22% στις 19:37 ώρα Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον ιστότοπο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.
Στις 15:03 ώρα Ελλάδας την τρίτη ημέρα της ψηφοφορίας, η συμμετοχή ήταν 70,01%.
Στις προεδρικές εκλογές της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2018, η συμμετοχή ανήλθε στο 67%.
Οι εκλογές διεξήχθησαν σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας οι εκλογές με την καταμέτρηση των ψήφων να αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρωί της Δευτέρας 18 Μαρτίου 2024.

Τι σημαίνει η ιστορική νίκη Putin

Τριάντα χρόνια αναμένεται να κρατήσει ο Putin στα χέρια του το τιμόνι της Ρωσίας.
Οι εκλογές διεξήχθησαν σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο και ο Putin ως εθνικός ηγέτης, που εκφράζει όλο τον ρωσικό πληθυσμό απευθύνθηκε στους πολίτες μέσω των εκλογών για να ζητήσει το πράσινο φως, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, που είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Ο Putin έλαβε την εξουσιοδότηση αυτή από τον ρωσικό πληθυσμό που συσπειρώθηκε γύρω από τον ηγέτη ο οποίος κράτησε όρθια τη χώρα, παρά τη λυσσαλέα επίθεση της Δύσης με τον πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία, τον συνεχή εξοπλισμό στο καθεστώς Zelensky και τις αλλεπάλληλες κυρώσεις ΗΠΑ – ΕΕ.
Και όχι μόνο κράτησε όρθια τη Ρωσία αλλά με ρυθμούς ανάπτυξης αδιανόητους για χώρα που βρίσκεται σε πολεμική σύγκρουση.
Μόνο το 2024 η Ρωσία είχε ρυθμό ανάπτυξης 3,6%.

Ομαλά η εκλογική διαδικασία, παρά το κλίμα τρομοκρατίας από Δύση – Ουκρανία

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ella Pamfilova, 1115 διεθνείς παρατηρητές από 129 χώρες έχουν μεταβεί στη χώρα παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία.
Η ΚΕΕ της Ρωσίας έκανε λόγο για ομαλή εκλογική διαδικασία στα περισσότερα από 94.000 εκλογικά τμήματα εντός και εκτός Ρωσίας και χαρακτήρισε μεμονωμένα τα περιστατικά, όπου κάποιοι πολίτες έριξαν χρώμα ή ιώδιο σε κάλπες, έβαλαν φωτιά ή έριξαν ακόμη και βόμβα μολότοφ, με αποτέλεσμα να συλληφθούν.
«Σε 20 περιφέρειες και συνολικά 29 εκλογικά τμήματα ασκήθηκαν διοικητικά μέτρα εναντίον κάποιων επιπόλαιων ανθρώπων για διάφορους λόγους», δήλωσε η πρόεδρος της ΚΕΕ Ella Pamfilova, σημειώνοντας ότι καταγράφηκαν 20 απόπειρες να ριχτεί κάποιο υγρό στο εσωτερικό καλπών, 8 απόπειρες εμπρησμού και 1 χρήση καπνογόνου.
Στην Αγία Πετρούπολη συνελήφθη με δικαστική απόφαση η νεαρή, που έριξε βόμβα στον τοίχο εκλογικού τμήματος.
Κατά την πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας καταστράφηκαν οριστικά 214 ψηφοδέλτια και οι ένοχοι για τις πράξεις αυτές «δέχονταν τηλεφωνικές κλήσεις με σχετικές οδηγίες από το έδαφος της Ουκρανίας και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».

280.000 διαδικτυακές επιθέσεις

Από την έναρξη της ψηφοφορίας στις 15 Μαρτίου και ως το μεσημέρι της 3ης ημέρας των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, 17 Μαρτίου, έχουν αποκλειστεί 280.000 DDOS-επιθέσεις στο σύστημα διαδικτυακής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της Μόσχας, DEG, μέθοδο, που είχαν προεπιλέξει πάνω από 4,1 εκατομμύρια πολίτες, όπως ανέφερε η επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (CEC) της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ella Pamfilova.
Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 12,6 χιλιάδες επικίνδυνες επιπτώσεις στον ιστότοπο της CEC.
Ο επικεφαλής του Δημόσιου Αρχηγείου για την Παρακολούθηση των Εκλογών στη Μόσχα, ο Vadim Kovalev είπε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων στο σύστημα διαδικτυακής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της Μόσχας (DEG) στον κυβερνοχώρο προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Zakharova: Δεν είναι δικό μας πρόβλημα η αναγνώριση ή όχι των εκλογών από δυτικούς

Κατά την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, οι δηλώσεις δυτικών ηγετών ότι δεν αναγνωρίζουν τις εκλογές στη Ρωσία «είναι δικό τους πρόβλημα, είναι οι δικές μας εκλογές, η δική μας χώρα, εμείς θα ζήσουμε σ’ αυτήν, τι λόγο έχουν αυτοί;».
Η Maria Zakharova εκτίμησε ότι το Κίεβο «για άλλη μια φορά χτύπησε σήμερα στο Belgorod, όπως και πριν, για να ακυρώσει την ψηφοφορία, να φοβίσει τους ανθρώπους», καθώς οι επιθέσεις στη μεθοριακή με την Ουκρανία πόλη συνεχίστηκαν για τρίτο 24ωρο.
Η Ρωσίδα εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι «οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει μεγάλο αριθμό ψευδών ειδήσεων κάθε είδους για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών», ενώ και ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Αnatoly Antonov δήλωσε, σύμφωνα με το δίκτυο Russia Today, ότι οι επιθέσεις των χάκερ στο σύστημα των ρωσικών εκλογών γίνονται «ολοφάνερα και όχι χωρίς τη βοήθεια χωρών της Δύσης».

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe