Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε την ετήσια ανασκόπηση της χρονιάς, καλύπτοντας θέματα όπως η πορεία της ρωσικής οικονομίας, η στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία, και οι διεθνείς σχέσεις. Παράλληλα, έθεσε στόχους για την επόμενη χρονιά, διατηρώντας σαφή αντιπαράθεση με τη Δύση και τους συμμάχους της.
Στρατιωτική ισχύς και Ουκρανία
Ο Πούτιν παρουσίασε το νέο πυραυλικό σύστημα Oreshnik, το οποίο χαρακτήρισε «αξεπέραστο από τα συστήματα αεράμυνας οποιουδήποτε αντιπάλου». Κάλεσε μάλιστα τη Δύση και την Ουκρανία σε ένα «πειραματικό» σενάριο, όπου θα συγκεντρώσουν την αεράμυνά τους σε μια συγκεκριμένη περιοχή, και η Ρωσία θα επιτεθεί με το νέο αυτό όπλο. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να καταρριφθεί», τόνισε με έμφαση.
Ο Πούτιν επισήμανε ότι η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία συνεχίζεται, με καθημερινές ανακαταλήψεις εδαφών. Αναφέρθηκε στο μέτωπο του Κουρσκ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ως «νεκροταφείο ΝΑΤΟϊκού εξοπλισμού», ενώ δήλωσε ότι η πλήρης αποκατάσταση της περιοχής είναι ζήτημα χρόνου. Παράλληλα, αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το τέλος της σύγκρουσης, που πλησιάζει τα τρία χρόνια.
Διεθνείς σχέσεις και γεωπολιτικές ισορροπίες
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση για «υποκρισία και διπλή ηθική» στις διεθνείς σχέσεις, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν «κανόνες που αλλάζουν κατά βούληση» για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Καταδίκασε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη του Κιέβου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, κατηγορώντας τους για κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν πάντα έτοιμη για διάλογο. Υποστήριξε πως στα τέλη του 2022 είχαν επιτευχθεί συμφωνίες, αλλά η Ουκρανία απέτυχε να τις εφαρμόσει λόγω «παρεμβάσεων από τη Δύση», κατονομάζοντας τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.
Ο Πούτιν δεν απέκλεισε τη δυνατότητα συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας πως είναι πάντα έτοιμος για διάλογο, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του εδώ και τέσσερα χρόνια.
Οικονομία και εσωτερικές προκλήσεις
Ο Πούτιν χαρακτήρισε τη ρωσική οικονομία ως μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την τέταρτη διεθνώς. Ωστόσο, προειδοποίησε για τους κινδύνους του πληθωρισμού, που αναμένεται να κλείσει στο 9% για το 2024. Αναγνώρισε τις δυσκολίες, αλλά διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει την οικονομική της σταθερότητα, σημειώνοντας παράλληλα αύξηση μισθών.