Η αναστολή κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή, αλλά και οι αναταράξεις στη Νέα Αριστερά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς
Σε περίοδο εσωστρέφειας αναμένεται να μπει το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα καθώς τα αρνητικά δημοσκοπικά αποτελέσματα συνεχίζονται, ενώ στην ήδη δύσκολη εξίσωση ήρθε από χθες να προστεθεί και η αναστολή της κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή για έναν χρόνο.
Μπορεί η ηγεσία του κόμματος να ήθελε με κάθε τρόπο να αποφύγει μια ακόμη περίοδο εσωστρέφειας, ωστόσο αυτό δε φαίνεται και πολύ ρεαλιστικό σενάριο με δεδομένη την αρνητική εικόνα που παρουσιάζεται σε επίπεδο δημοσκοπήσεων και την παγίωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη δεύτερη θέση.
Σε κάθε περίπτωση η επιβολή της αυστηρής ποινής στην Κατερίνα Μπατζελή αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι γνωστό πως η πρώην υπουργός βρίσκεται στο περιβάλλον του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, βασικού αντιπάλου του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος που έγιναν πριν λίγους μήνες.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΔΕΚΑΠ, ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα.
Η ελεύθερη έκφραση είναι αδιαπραγμάτευτη. Ειναι θεμέλιο της δημοκρατίας και βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. Οι διαγραφές, ακόμη και με επιχειρήματα για αστοχίες, δεν έλυσαν ποτέ και ούτε θα λύσουν πολιτικά προβλήματα».
Άλλωστε ακόμη και όταν ανακοινώθηκε η κλήση της κ. Μπατζελή στο πειθαρχικό είχε προκληθεί σοβαρή κόντρα εντός ΠΑΣΟΚ με τον Χάρη Δούκα να αποδοκιμάζει την εξέλιξη και να έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Παύλο Γερουλάνο.
Το γεγονός ότι η ποινή που επιβλήθηκε στην Κατερίνα Μπατζελή επηρεάζει και την παρουσία της στο επικείμενο Συνέδριο που θα γίνει το φθινόπωρο, προσθέτει ακόμη περισσότερο «παρασκήνιο» στην υπόθεση, αφού δε θα μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τα κομματικά όργανα, από τα οποία μάλιστα αποβλήθηκε χθες.
Και η ίδια η απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ, πάντως, αποτυπώνει την ένταση εντός της οποίας κινείται το ΠΑΣΟΚ, καθώς περιγράφει τη στάση της Κατερίνας Μπατζελή με ιδιαίτερα σκληρές αιχμές. Συγκεκριμένα, στην απόφασή της η ΕΔΕΚΑΠ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη δήλωση Μπατζελή και τονίζει ότι «επέλεξε να δημιουργήσει με τη δήλωσή της μία στρεβλή δημόσια εικόνα για το Κίνημα και παρ’ ότι είχε πολλές ευκαιρίες να ανασκευάσει την απαράδεκτη αυτή δήλωσή της, κατά τις επανειλημμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις της, δεν το έκανε».
Αναταραχή και στα Αριστερά
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διανύει ημέρες «πολιτικής ησυχίας», ωστόσο το πολιτικό περιβάλλον γύρω του «βράζει», με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και ο ίδιος από την αυξημένη πολιτική θερμοκρασία.
Η άρνηση της Νέας Αριστεράς να αποδεχτεί την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση, έχει προκαλέσει αγεφύρωτο ρήγμα εντός του νεοσύστατου κόμματος. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 8 στους 11 βουλευτές της που σκέφτονται σοβαρά την επιστροφή στην Κουμουνδούρου, παρά το γεγονός ότι η ΚΕ αποφάσισε υπέρ της «γραμμής» της αυτόνομης πορείας.
Συνεπώς η Νέα Αριστερά ενδεχομένως να βρεθεί μετά το Πάσχα και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της μπροστά σε μια κατάσταση διάσπασης, γεγονός που θα μπορούσε να σημάνει και το πολιτικό της τέλος.
Πάντως, στη χθεσινή του ομιλία στο Εκελεστικό Γραφείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά κατώτερα των περιστάσεων, τονίζοντας ότι η άρνησή τους αποτελεί άρνηση στους πολίτες και χατίρι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από την άλλη πλευρά, και στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν είναι αποκομμένα από τις γενικότερες εξελίξεις, παρά το ότι δεν εκφράζονται δημοσίως αυτή την περίοδο κάποιες διαφωνίες.
Όπως στο ΠΑΣΟΚ, έτσι και στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν «γκρίνιες» για τα χαμηλά ποσοστά που ανιχνεύουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ και το ενδεχόμενο επιστροφής κάποιων από τη Νέα Αριστερά, αν και όλοι συμφωνούν ότι θα ανεβάσει τα συνολικά ποσοστά του κόμματος, δε φαίνεται να συμμερίζονται όλοι το πανηγυρικό κλίμα. Δεν είναι λίγα τα στελέχη, δηλαδή, που σε προσωπικές επικοινωνίες σημειώνουν ότι οι ίδιοι που παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την αφόρητη περίοδο Κασσελάκη, δεχόμενοι έντονη κριτική από τα μέλη του κόμματος για τις αρνητικές εικόνες που προκλήθηκαν, δε θέλουν να δουν όσους απέφυγαν αυτή την κατάσταση να επιστρέφουν «δικαιωμένοι» και φέρνοντας έναν δικό τους μηχανισμό.