«Ποιος μπορεί να χωρίσει την Κωνσταντινούπολη από την Ιερουσαλήμ;» – Έφτασε στο σημείο να πει ότι ο τουρκικός στρατός είναι παλαιότερος των αρχαίων Σπαρτιατών
«Προχωράμε βήμα βήμα προς τον στόχο μας να ανυψώσουμε τη Δημοκρατία της Τουρκίας, που είναι έργο μεγάλης, ακλόνητης πίστης και δύσκολων αγώνων, πάνω από το επίπεδο των σύγχρονων πολιτισμών.
Συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα κμέχρι να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας για τον αιώνα της Τουρκίας, για την Κόκκινη Μηλιά του έθνους μας» σημείωσε από το Ανίτκαμπιρ, στην τελετή παραλαβής των πτυχίων από τους αποφοίτους της Σχολής Χερσαίου Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας.
«Αγαπητέ Ατατούρκ, σήμερα γιορτάζουμε με ενθουσιασμό και περηφάνια την 102η επέτειο της Μεγάλης Νίκης, η οποία ενίσχυσε την ύπαρξή μας στην Ανατολία, την αιώνια πατρίδα μας, και εξασφάλισε την ανεξαρτησία μας ως έθνους.
Με αυτή τη νίκη, παρά τις κάθε είδους αδυναμίες, προσθέσαμε άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των νικών της ένδοξης ιστορίας μας» πρόσθεσε.
Χρησιμοποιώντας το γνωστό ρητό, «Κάθε Τούρκος γεννιέται στρατιώτης», ο Τούρκος ηγέτης υποστήριξε ότι ο στρατός της Τουρκίας αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ταυτότητας.
«Αυτή η αντίληψη ήταν πάντα κυρίαρχη στις ένοπλες δυνάμεις μας, οι οποίες έχουν μια βαθιά ριζωμένη ιστορία άνω των 2233 ετών», είπε κατατάσσοντας τον τουρκικό στρατό στους αρχαιότερους του κόσμου, ακόμη και πριν από εκείνον των Αρχαίων Σπαρτιατών.
Η στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας παρουσιάζεται όχι μόνο ως ασπίδα της πατρίδας, αλλά και ως σύμβολο ελπίδας για τους απανταχού καταπιεσμένους.
«Ο στρατός μας αποτελεί την πηγή ελπίδας για τους καταπιεσμένους σε όλο τον κόσμο με τη σημαία και την ημισέληνο, που φέρει περήφανα ως σήμα τιμής» δήλωσε, τονίζοντας στη συνέχεια τη στρατηγική θέση της Τουρκίας ως κόμβου που ενώνει πολιτισμούς και οικονομίες.
Είμαστε μια γέφυρα
«Η Τουρκία είναι μια γέφυρα που ενώνει γεωγραφίες, ένα πολιτιστικό κέντρο και μια ζώνη οικονομικής μετάβασης», ανέφερε.
Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να καταδείξει τη σημασία της συνεχούς επαγρύπνησης και δύναμης. Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει ενεργή στις περιοχές που θεωρεί ως «γεωγραφία της καρδιάς της», δηλαδή σε περιοχές με ιστορική και πολιτιστική σημασία για την Τουρκία. «Ακόμη και το πιο απλό σημάδι αδυναμίας μπορεί να εκθέσει το έθνος μας σε μεγάλες απειλές», προειδοποίησε. «Αν κλείσουμε τα αυτιά μας στα γεγονότα στην περιοχή μας και στη γεωγραφία της καρδιάς μας, είναι σαν να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας», συμπλήρωσε.
Ο Erdogan εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ως προστάτης των αδελφών λαών, αναφέροντας εμφαντικά ότι «από τον Καύκασο μέχρι την Αφρική, όπου υπάρχει αδελφός ή αδελφή, τα προβλήματά τους είναι και δικά μας προβλήματα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τη Γάζα… «Όποιος μας λέει οτιδήποτε για την Ιερουσαλήμ δεν γνωρίζει την ιστορία αυτού του έθνους.
Ποιος μπορεί να χτίσει ένα τείχος ανάμεσα σε εμάς και τους αδελφούς μας που μαρτύρησαν δίπλα-δίπλα;
Στα παλαιστινιακά εδάφη ο Γκάζι Μουσταφά Κεμάλ πολέμησε για να μην μας αγγίξει ο εχθρός» είπε.
Κάθε προσπάθεια περιορισμού της τουρκικής επιρροής, είπε ο Erdogan, δεν πρόκειται να πετύχει, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά της σύνορα.
«Όποιος προσπαθεί να περιορίσει τον ορίζοντα της Τουρκίας σε 782.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι ξένος σε αυτόν τον τόπο, αν όχι ανόητος».