Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα για τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αν και προκάλεσε την καρατόμηση δύο υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη του Γιάννη Μπρατάκου και του Σταύρου Παπασταύρου.
Παρά την κατά γενική ομολογία παρουσία και επιχειρηματολογία του στη Βουλή κατά την τριήμερη συζήτηση, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ δεν κερδίζει έδαφος.
Αντιθέτως υποχωρούν τα ποσοστά του, όπως δείχνουν οι μετρήσεις των κρυφών δημοσκοπήσεων.
Ανεβαίνει στην 3η θέση η Ελληνική Λύση
Καταγράφει πτώση σε τέτοιο βαθμό που να βρίσκεται στην 4η θέση πίσω από την Ελληνική Λύση, που κερδίζει πόντους διαρκώς σε μία πορεία τέτοια η οποία άρχισε με το θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας.
Στους μεγάλους κερδισμένους καταχωρείται και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που ξεπερνά το όριο για την εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στους μεγάλους χαμένους και η Νέα Αριστερά, η οποία δύσκολα αγγίζει το 2% ενώ μικρή ανοδική τάση παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μεγάλη απώλεια της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ
προτού οι δημοσκοπήσεις το εμφανίσουν τρίτο κόμμα, ότι δεν θα κατάφερνε να εδραιωθεί ως δεύτερη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό.
Το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ βύθισε το ΠΑΣΟΚ σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας και επικοινωνιακά επικράτησε ότι το κόμμα αμφιταλαντεύθηκε ως προς τα άρθρα και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Το BN έχει αποκαλύψει σε προηγούμενα δημοσιεύματά του πως αρκετά στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη καταλογίζουν έλλειμμα ηγεσίας στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος δείχνει να μη μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τα αποτελέσματα της διαλυτικής κατάστασης που επικρατούσε μέχρι πρότινος στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Φοβικός ο Ανδρουλάκης»
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αρκετά στελέχη πιστεύουν πως η ηγετική ομάδα κινείται υπερβολικά προσεκτικά, φοβικά θα μπορούσε να πει κάποιος με αποτέλεσμα να μη βγαίνει προς τα έξω μία πιο δυναμική εικόνα που θα συγκινούσε το εκλογικό σώμα.
Το περιβάλλον Ανδρουλάκη απαντά πως με τις προσεκτικές επιλογές αποφεύγονται λάθη ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν παρουσιάζει εικόνα αυξομείωσης των ποσοστών, πράγμα που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι που έρχονται, παραμένουν.
Προβληματισμός υπάρχει και ως προς την πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή εάν θα επιστρέψει στο παλαιό «ορθόδοξο» κοινωνικό ΠΑΣΟΚ ή εάν θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει τη ΝΔ σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων που θα εξευρωπαΐσουν περισσότερο τη χώρα.
Το δίλημμα είναι μεγάλο και το δέλεαρ είναι οι ψηφοφόροι που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πολιτικά άστεγοι σε μία κρίσιμη – ιστορική θα μπορούσε να πει – κάποιος στιγμή για την Κεντροαριστερά και με τόσο εμφανές το πρόβλημα πολιτικής εκπροσώπησης στην Ελλάδα