21.8 C
Thessaloniki
30, May 2024

Στα σκαριά κίνημα κατά Zelensky από Azov

Εν τω μεταξύ ο πρώην πλέον αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny ετοιμάζει ένα είδος «ιδιωτικού στρατού» με νεοναζί μαχητές που θα στραφεί κατά του Zelensky.
Ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson εκτιμά ότι η διαφορά μεταξύ των δύο θα επιλυθεί με τα …όπλα.
Με άλλα λόγια, η πλευρά που θα λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη από τον στρατό θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες νίκης.
Για το λόγο αυτό, ο Zaluzhny χρησιμοποίησε τη θέση του ως στρατιωτικού ηγέτη για να κερδίσει πλεονέκτημα και να προετοιμαστεί για μια πιθανή αντιπαράθεση ενάντια στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Zelensky.
Η τακτική που χρησιμοποίησε ο στρατηγός, σύμφωνα με τον Johnson, εστιάστηκε κυρίως στην προσέλκυση των νεοναζί μαχητών, όπως οι Azov.
Ο Zaluzhny δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ για την αναζήτηση μαζικής υποστήριξης από τους στρατιώτες των τακτικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς πρόκειται για στρατεύματα που τείνουν να παραμένουν υπάκουα στην τρέχουσα κυβέρνηση.
Έτσι, καλεί τους μαχητές που συνδέονται με τα υπερεθνικιστικά τάγματα να ενωθούν μαζί του εναντίον του Zelensky.
Υπό αυτή την έννοια, τα μέλη των νεοναζιστικών οργανώσεων γλιτώνουν από τη μάχη στην πρώτη γραμμή, επισημαίνει ο στρατιωτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
zlauzhny_syrsky.jpeg

Κρατούσε τους Azov μακριά από τις αιματηρές μάχες

Σύμφωνα με τον Leiroz, o Zaluzhny στέλνει πρόσφατα στρατευμένους και ανεκπαίδευτους στρατεύσιμους στο μέτωπο, ενώ διασώζει νεοναζί που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν εάν προκύψει η ανάγκη να αντιμετωπίσει τον Zelensky.
«Ο τύπος με το όπλο συνήθως κερδίζει και την τελευταία φορά που έλεγξα διαπίστωσα ότι ο Zaluzhny έχει περισσότερα όπλα από τον Zelensky.
Δεν θέλω να παρουσιάσω τον Zaluzhny ως κάποιο είδος στρατιωτικής ιδιοφυΐας ή πραγματικά καλόκαρδο άνθρωπο.
Ασπάζεται τη νεοναζιστική ιδεολογία.
Ήταν πολύ προσεκτικός να μην στέλνει τα πιο ιδεολογικά καθοδηγούμενα στρατεύματα – τις μονάδες Azov και Kraken – στις πρώτες γραμμές όπου σκοτώνονται, επειδή θέλει να τις συντηρήσει», εκτιμά ο Larry Johnson.
Οι θέσεις του Johnson τεκμηριώνονται από συγκεκριμένα στοιχεία.

Οι φιλίες Zaluzhny με τους ναζί

Για παράδειγμα, στις 2 Φεβρουαρίου, ο Andrey Stempitsky, γνωστό μέλος της νεοναζιστικής ομάδας «Δεξιός Τομέας», δημοσίευσε μια φωτογραφία με τον Zaluzhny στα κοινωνικά δίκτυα.
Στην εικόνα, δίνει στον στρατηγό μια τιμητική ταυτότητα που τον πιστοποιεί ως το «πρώτο μέλος» της ταξιαρχίας του Δεξιού Τομέα.
Στο φόντο της εικόνας, είναι δυνατό να δείτε μια σημαία με μια φωτογραφία του Ουκρανού συνεργάτη των Ναζί Stepan Badera – που θεωρείται «εθνικός ήρωας» από το καθεστώς.
Άλλοι ειδικοί ερμήνευσαν επίσης την ανάρτηση του Stempitsky ως πρόκληση εναντίον του Zelensky.
Πιστεύεται ότι ο Zaluzhny έκανε επίδειξη δύναμης , καθιστώντας σαφές ότι έχει την υποστήριξη των στρατευμάτων, είναι σε θέση να στραφεί εναντίον της κυβέρνησης και, εάν χρειαστεί, να την πολεμήσει και να την νικήσει.
Και αυτό δεν είναι πραγματικά «καινούργιο», αφού πάντα ήταν αυτός ο ρόλος των νεοναζιστικών ομάδων στην Ουκρανία.
Εθνικιστικές οργανώσεις ενσωματώθηκαν στις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών το 2014 και έκτοτε αγωνίζονται συνεχώς για τα συμφέροντα της δικτατορίας του κινήματος του Maidan.
Οι νεοναζί ήταν οι κύριοι επιτιθέμενοι εναντίον του ρωσικού λαού στο Donbass και εργάστηκαν επίσης σε σημαντικές μάχες κατά των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι ο ρόλος τους ήταν πάντα μεγαλύτερος από αυτόν των απλών στρατιωτών.
Στην πράξη, οι νεοναζί είναι οι πραγματικοί «σωματοφύλακες» του καθεστώτος.
Έχουν ενισχυθεί με τα χρόνια προκειμένου να αποκτήσουν αρκετή δύναμη για να προστατεύσουν τα αρχικά συμφέροντα του ουκρανικού καθεστώτος.
zaluzhny_paintings.jpg
Η δυτική απογοήτευση με τον Zelensky

Στην παρούσα κατάσταση, υπάρχει ένα προφανές σενάριο δυτικής απογοήτευσης με τον Zelensky.
Ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει να πολεμά τη Ρωσία και δεν έχει παρακούσει καμία εντολή μέχρι στιγμής, αλλά φαίνεται όλο και πιο αδύναμος, ανίκανος να ηγηθεί της χώρας και δεν είναι πλέον χρήσιμος για τα δυτικά συμφέροντα στην Ουκρανία.
Ο Zaluzhny είναι ένα από τα δημόσια πρόσωπα που έχει ξεχωρίσει στην «κούρσα» για την αντικατάσταση του Zelensky.
Η Δύση αναμένει ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ειρηνικό τρόπο, αλλά εάν είναι απαραίτητο να τη αντιμετωπίσει με τη βία, ο Zaluzhny θα έχει την υποστήριξη των νεοναζί – οι οποίοι είναι πιο προετοιμασμένοι και οπλισμένοι από τον σημερινό ουκρανικό στρατό.
Με τη χώρα στρατιωτικά αποδυναμωμένη και στο χείλος της απόλυτης ήττας, αυτές οι εσωτερικές τριβές πλήττουν ακόμη περισσότερο το Κίεβο στο πεδίο της μάχης.
Αλλά για τις δυτικές ελίτ, μια αλλαγή στην ουκρανική ηγεσία φαίνεται να είναι η τελευταία ευκαιρία για ανάκαμψη.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe