20′ προετοιμασία
20′ μαγείρεμα
Σύνολο: 40′
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε σταμναγκάθι με αυγά μάτια βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα σταμναγκάθια.
- Βράζουμε για 5-10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ξανά ο βρασμός, ώστε να γίνουν «στεκάμενα στο δόντι», να κρατάνε δηλαδή.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλλά αφήνουμε τα χόρτα να κρυώσουν ελαφρά μέσα στο σκεύος με το ζουμί τους.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα αυγά «μάτια», αλατίζοντας προς το τέλος.
- Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού σε δυνατό γκριλ ή σε φρυγανιέρα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Σερβίρισμα
- Μοιράζουμε από μία φέτα ψωμί σε τέσσερα πιάτα. Από πάνω μοιράζουμε τα βρασμένα χόρτα, που παίρνουμε με μια πιρούνα μέσα από την κατσαρόλα, ώστε να παρασύρουν μαζί τους και λίγο νερό από το βράσιμο, για να μαλακώσει ελαφρώς το ψωμί.
- Βάζουμε από ένα αυγό «μάτι» πάνω στα χόρτα, πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Μυστικά
Το ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα από το βράσιμο των ραδικιών πίνεται στο ποτήρι, ζεστό ή μόλις κρυώσει, μαζί με χυμό λεμονιού.