24.7 C
Thessaloniki
17, April 2024
spot_img

Στη λάθος πλευρά της Ιστορίας – Η Ελλάδα στέλνει S 300 και TOR M1 στην Ουκρανία για τα F35 των ΗΠΑ – Οργισμένο μήνυμα Ρωσίας

Στην ιστορικά λανθασμένη πολιτική της απέναντι στη Ρωσία επιμένει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία βαθαίνει την εμπλοκή της στην ουκρανική σύγκρουση, χάνοντας οριστικά τη φιλία της Μόσχας.
Η ελληνική πλευρά υπερτονίζοντας σε ευρωατλαντισμό αναλαμβάνει να στείλει εξοπλισμό στην Ουκρανία, καθώς οι ΗΠΑ λόγω αδυναμίας αποστολής οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο  έχουν μετακυλίσει τη στρατιωτική ενίσχυση του καθεστώτος Zelensky στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ.
Ο εξοπλισμός, που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία, εντάσσεται στο πακέτο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα F35.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δική της συμφωνία με τις ΗΠΑ η Τουρκία δεν ανέλαβε καμία υποχρέωση να αποστείλει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο.
Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken στην Κρήτη (6/1/2024) και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε αποκλειστικά για την ενίσχυση της Ουκρανίας, θέμα που συνδέθηκε απόλυτα με τα F35.
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει σε αυστηρούς τόνους την Αθήνα να μην μεταφέρει όπλα ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία και κάνει λόγο για «παράλογη επίδειξη εχθρότητας».

Η συμφωνία μεταφοράς των όπλων στην Ουκρανία

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου και όχι μόνο, η Ελλάδα δέχθηκε να μεταφέρει εξοπλισμό σοβιετικής κατασκευής που διαθέτει στην Ουκρανία με αντάλλαγμα ένα πακέτο βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει εντολή για τη μεταφορά συστημάτων και εξοπλισμού που δεν χρησιμοποιούνται από τον Ελληνικό Στρατό στην Ουκρανία.
Πρόκειται για εξοπλισμό, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για λόγους…Νατοϊκής πίστης και υπακοής της Αθήνας.

Η επιστολή Blinken

Πριν την επίτευξη συμφωνίας ο Blinken είχε αποστείλει επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό προτείνοντας τη μεταφορά ή την πώληση των όπλων με αντάλλαγμα τη βοήθεια από την Ουάσιγκτον ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα μπορεί να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία.
Εάν αυτά ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εκκρεμεί αξιολόγηση της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες πιθανής πρόσθετης χρηματοδότησης για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε ο Blinken στην επιστολή του.

Η Ελλάδα δίνει στην Ουκρανία S300 και TOR M1 που πήρε από τη Ρωσία

Στην επιστολή αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας Excess Defense Articles (EDA), ο Ελληνικός Στρατός θα παραλάβει δύο αεροσκάφη C-130H Hercules, 10 κινητήρες για αεροσκάφη P-3B Orion και 60 μαχητικά οχήματα Bradley.
Η Αθήνα θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αποκτήσει έως και 40 νέα αεροσκάφη F-35, τρία περιπολικά σκάφη κλάσης Protector και ποικιλία οχημάτων.
Αναφέρεται επίσης η εξέταση αιτημάτων για προμήθεια τεσσάρων LCS (Littoral Combat Ships), παραδόσεις αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker και νέων αεροσκαφών C-130J Super Hercules.
Ο Ελληνικός Στρατός μπορεί να μεταφέρει μια ευρεία γκάμα όπλων σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας υψηλής ικανότητας.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διατηρεί σύνταγμα που αποτελείται από τέσσερα συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-300PMU-1 με οκτώ πυροσβεστικές μονάδες και 32 εκτοξευτές στην Κρήτη.
Το S-300PMU-1 μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους 48N6, ενώ έχει βεληνεκές έως και 195 χιλιόμετρα.
Η Ελλάδα παρέλαβε τουλάχιστον 175 πυραύλους από τη Ρωσία μαζί με τα συστήματά της.
S300_B.jpg

Να σημειωθεί ότι ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιεί τέσσερα Tor-M1 με 16 εκτοξευτές πυραύλων, ενώ διαθέτει 21 συστήματα με 84 εκτοξευτές. Το Tor-M1 έχει εμβέλεια 25 χιλιομέτρων.
Επίσης ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει 39 συστήματα Osa-AKM με τουλάχιστον 120 εκτοξευτές.
Ειδικά το Tor-M1 είναι το ικανότερο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα στην διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων, σε υπηρεσία με τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία.
Το εν λόγω σύστημα με μεγάλο αριθμό χρηστών παγκοσμίως είναι βασικό κομμάτι της «αντιαεροπορικής ομπρέλας» της χώρας.
TOR.jpg

Χάνεται οριστικά και αμετάκλητα η φιλία της Ρωσίας

Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει στην Ουκρανία φορτία όπλων, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων οχημάτων μάχης πεζικού και εκατοντάδες αντιαρματικές ρουκέτες, μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24/2/2024.
Η απόφαση να παρασχεθούν πιο προηγμένα όπλα στο καθεστώς του Κίεβο και μάλιστα αυτά που προμηθεύτηκε από την ίδια τη Ρωσία θα επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα.
Βέβαια πρόκειται για εξοπλισμό, που δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα στο πεδίο της μάχης αλλά προκαλεί την οργή της Ρωσίας και η Ελλάδα χάνει οριστικά και αμετάκλητα μία παραδοσιακή φίλη – χώρα.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe