24.5 C
Thessaloniki
16, June 2024

Τα συμπεράσματα του 15ου Παιδιατρικού Συνεδρίου, με τίτλο «Η παιδιατρική στην Πράξη»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 15ο Ετήσιο Παιδιατρικό συνέδριο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών υπό υβριδική μορφή, με παρακολουθούντες δια ζώσης και στο διαδίκτυο, άνω των 700.

Το συνέδριο με τίτλο «Η παιδιατρική στην πράξη» είχε ευρεία θεματολογία και περιλάμβανε 13 συνεδρίες με 36 ομιλητές και προέδρους. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής καθηγητής κ. Α. Φρετζάγιας έδωσε την εισαγωγική ομιλία που αφορούσε στις παρεμβάσεις του κλινικού παιδιάτρου στη φροντίδα υγείας του, στην καθημερινή ζωή του παιδιού και της οικογένειας.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο καθηγητής παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Ε. Γαλανάκης, ο οποίος σχολίασε τα εμβόλια που γίνονται στα παιδιά και τους εφήβους με τις υπερβολές που λαμβάνουν χώρα, τις παρανοήσεις που υπάρχουν και τις αποδεδειγμένα προστατευτικές δράσεις αυτών. Ιδιαίτερη σημασία είχε η ομιλία της καθηγήτριας κ. Μ. Πεπελάση, σχετικά με τις φλεγμονές των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια.

Παράλληλα, η παιδίατρος κα Μ. Μαρκούρη έκανε αναφορά στις μεταβολές που έχει φέρει ο ιός SARS-COV2 στην επιδημιολογία των λοιμωδών νοσημάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι μηνιγγίτιδες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη πάθηση αποτελεί μεγάλο ενδιαφέρον για τον κλινικό παιδίατρο, ενώ οι λειτουργικές διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος καλύφθηκαν από την Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Σ. Φεσσάτου με τις συνεργάτιδες της κα Δ. Τσιτά και κ. Α. Κούρτη.

Οι παιδονευρολόγοι κ. Λ. Κουσουλός, κ. Β. Ζούβελου και κ. Μ.Σπανού κάλυψαν τα θέματα οξείας κεφαλαλγίας, νοητική στέρησης και εγκεφαλικής παράλυσης. Οι παιδοενδοκρινολόγοι κ. Δ. Παπαδημητρίου και κ. Ε. Δερμιτζάκη διεξήλθαν διεξοδικά το θέμα της κλινικής προβολής υπολειτουργίας νεφρών και επινεφριδίων. Η καθηγήτρια κ. Σ. Σταμπουλή περιέγραψε τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται επιλεκτικά, για την πρόληψη της νεφρικής νόσου.

Οι καθηγητές κ. Μ. Ανθρακόπουλος, κ. Κ. Δούρος και κ. Κ.Πρίφτης ανέπτυξαν θέματα που σχετίζονται με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος σε μία πλήρη συνεδρία και οι κα Α. Γαλάνη, κα Δ.Μωρίκη και κα Ο. Σαρδελή, πανεπιστημιακές υπότροφοι, συζήτησαν λεπτομερώς, για τις διαταραχές του ύπνου, τις οξείες αλλεργικές αντιδράσεις και δερματοπάθειες, αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, σε ειδική συνεδρία, η αιματολόγος – ογκολόγος κ. Α. Στασινοπούλου επεσήμανε διαγνωστικά κλινικά σημεία και ευρήματα για μάζες των μαλακών ιστών. Η κ. Ρ. Σμέρλα και η κ. Ο. Γραφάκου συζήτησαν διεξοδικά τις κλινικές παρατηρήσεις και τα εργαστηριακά ευρήματα σε πλέον εξειδικευμένα νοσήματα αυτοάνοσου και μεταβολικού χαρακτήρα αντίστοιχα.

Τέλος, από τον παιδοχειρουργικό τομέα, οι ωτορινολαρυγγολόγοι κ. Κ. Παπακώστας και κ. Ι. Χριστόπουλος ασχολήθηκαν διεξοδικά με προβλήματα της ειδικότητας τους από τα αυτιά και τον φάρυγγα. Οι δε κ. Σ. Γκατζώνης, παιδοφθαλμίατρος και κ. Δ. Πασπαράκης, παιδορθοπεδικός αναφέρθηκαν σε φλεγμονές του κόγχου και επώδυνες καταστάσεις του αυχένα και της ράχης αντίστοιχα.

Φωτό Ανδρέας Φρετζάγιας
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe