24.7 C
Thessaloniki
17, April 2024
spot_img

Η Μαρία Καρυστιανού έσκισε τα πτυχία του Greenbergέμπη – Ευρωκοινοβούλιο: Live η εκδήλωση – Παρέμβαση από τη Μαρία Καρυστιανού ενώπιον της Κομισιόν

«Σιδηροδρομική Τραγωδία των Τεμπών: Απαιτώντας Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και Ασφάλεια», τιτλοφορείται η εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Ευρωβουλή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ευρωπαϊκών θεσμών, μετά από πρωτοβουλία της ευρωβουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έλενας Κουντουρά.

Ζωντανά η εκδήλωση στην Ευρωβουλή:

Η εκδήλωση θα εξετάσει τις συστηματικές αποτυχίες και τις ελλείψεις στη σιδηροδρομική ασφάλεια, που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι χάθηκαν εγκληματικά.
Στόχος είναι η σε βάθος ενημέρωση των ευρωπαϊκών θεσμών για την υπόθεση αυτή ώστε να διερευνηθούν τρόποι για να εξασφαλιστεί θεσμικά η διαφάνεια, η λογοδοσία και η δικαιοσύνη.
Το τραύμα του εγκλήματος των Τεμπών δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη, εξακρίβωση των αιτιών και απόδοση ευθυνών.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος ΤΕΜΠΗ 2023, Μαρία Καρυστιανού η πρόεδρος της Επιτροπής TRAN του Ευρωκοινοβουλίου Karima Delli, ο Επικεφαλής Μονάδας Μεταφορών- Κινητικότητας της Κομισιόν Keir Fitch καθώς και νομικοί, εκπρόσωποι εργαζομένων στον ελληνικό σιδηρόδρομο, επιζώντες και συγγενείς θυμάτων, ευρωβουλευτές και βουλευτές.
Μετά την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών PETI που αποφάσισε να μείνει ανοιχτή η Αναφορά της Μαρίας Καρυστιανού του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος ΤΕΜΠΗ 2023 και να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN και LIBE, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά, η οποία έχει εκκινήσει τη διαδικασία για τη συζήτηση με τη μορφή του κατεπείγοντος στην Επιτροπή TRAN, διοργανώνει αυτήν την εκδήλωση, επαναφέροντας την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λίγες εβδομάδες πριν την λήξη των εργασιών του.

Oλα τα υπολόγισε πλην ενός η κυβέρνηση Μητσοτάκη… Ένας «μαύρος πολιτικός κύκνος» τείνει να αποτελέσει τη μεταβλητή εκείνη που θα ροκανίσει το πολιτικό κεφάλαιο της Νέας Δημοκρατίας ρίχνοντάς την στο καναβάτσο.
Η ελληνίδα μάνα υπήρξε ο αστάθμητος παράγων που δεν έλαβαν υπόψη τους οι κάθε λογής επιτελείς και, κυρίως, οι εξαιρετικά καλοπληρωμένοι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου – και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στο νου του το πότε (δεν) θα κάνει εκλογές.
Όπως είχε γράψει μεγάλη εφημερίδα, «σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε εκτιμήσει από την πρώτη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη πως οι εκλογές πρέπει να μετατεθούν για αργότερα».
Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, «ανάλογη εισήγηση είχε κάνει και ο Αμερικανός σύμβουλος Stan Greenberg.
Ο τελευταίος του εισηγήθηκε να αναβάλει κάθε σχεδιασμό για εκλογές στις 9 Απριλίου, συνυπολογίζοντας το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα επωμιστεί».
Σύμφωνα με μελέτες αμερικανών ψυχολόγων που είχε διάθεσή του, η φόρτιση για τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα έχει αποδειχθεί από μελέτες πως ξεθυμαίνει με την παρέλευση 5 εβδομάδων.
Την άποψη αυτή υιοθέτησε ο Πρωθυπουργός, βάζοντας τέλος σε κάθε σχεδιασμό για εκλογές πριν από το Πάσχα» ανέφερε η εφημερίδα.
Οι γονείς των θυμάτων, που συμβολοποιούνται στο πρόσωπο της κυρίας Μαρίας Καρυστιανού, δεν το έβαλαν κάτω…
Με βασικό αίτημα την επανηθικοποίηση της κοινωνίας –διότι τα παιδιά τους δεν γυρνάνε πίσω–, παρά τις πρωτοφανείς παραλείψεις που διαπιστώνονται, θα κυνηγήσουν την υπόθεση μέχρι τέλους.
Η κυρία Καρυστιανού και οι υπόλοιποι συγγενείς έσκισαν τα πτυχία του Greenberg.
Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν… Χτύπησαν λάθος πόρτα σε λάθος λαό αν πιστεύουν ότι οι Έλληνες είναι τόσο κυνικοί όσο στη χώρα τους.

Έναν χρόνο μετά… αμείλικτα ερωτήματα

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, αστυνομικοί έπειτα από παραγγελία του Εφέτη Ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη προχώρησαν στην κατάσχεση των σκληρών δίσκων με τα πρωτότυπα ηχητικά το βράδυ της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Έναν χρόνο μετά…
Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς όπως είχε γίνει γνωστό από τις πρώτες μέρες μετά την τραγωδία οι αυτούσιοι διάλογοι είχαν παραδοθεί στην ΕΛΑΣ και στη Δικαιοσύνη λίγα εικοσιτετράωρα μετά το μοιραίο εκείνο βράδυ.
Στο μεταξύ, μεθαύριο Παρασκευή 5 Απριλίου θα γίνει ο έλεγχος στα χώματα που φυλάσσονται σε ιδιωτικό οικόπεδο εργολάβου.
Με παραγγελία του Εφέτη Ανακριτή, κλιμάκιο Χημικών της Χημικής Υπηρεσίας από κοινού σύμφωνα με πληροφορίες της “Ελευθερίας” με πραγματογνώμονες και εισαγγελικό λειτουργό θα μεταβούν την Παρασκευή στο ιδιωτικό οικόπεδο προκειμένου να κάνουν δειγματοληπτικό έλεγχο.
Έναν χρόνο μετά…
Όπως γίνεται αντιληπτό τα ερωτήματα είναι αμείλικτα… Και στραμπουλάνε τη γλώσσα τους.
Εδώ και έναν χρόνο γίνεται να προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Και ερωτήματα πληθαίνουν:
Ποιος, άραγε, πληρώνει τις εγγυήσεις των στελεχών του ΟΣΕ, που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες;
Οι ίδιοι; Έχουν τέτοια ρευστότητα;
Γιατί υπήρξε μοντάρισμα των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη πριν το πάρει στα χέρια του ο ανακριτής;
Γιατί δεν υπάρχει βιντεοσκοπημένο υλικό από τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας στη Θεσσαλονίκη;
Ποιος και γιατί χειρίστηκε το ζήτημα του μπαζώματος;
Πώς επιχειρήθηκαν να μοιραστούν τα σιδηροδρομικά έργα;
Θα μπει κάποιος φυλακή;…

Το κάδρο των ευθυνών προσφέρεται για πολλούς…

Εμείς ένα έχουμε να πούμε: η Τραγωδία στα Τέμπη δεν είναι ένα απλό σιδηροδρομικό δυστύχημα, αλλά μια μελέτη περίπτωσης, ένα case study, για τη χρεοκοπία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Άλλο ένα θλιβερό παράδειγμα και επιχείρημα στα στόματα όσων απογοητευμένοι θεωρούν το ελληνικό κράτος failed state (σ.σ. ο όρος αποτυχημένο κράτος χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς σχολιαστές και τους δημοσιογράφους για ένα κράτος το οποίο έχει αποτύχει σε ορισμένες από τις βασικές λειτουργίες, αρμοδιότητες και ευθύνες της εθνικής του κυριαρχίας).
Η αλήθεια δεν έχει περάσει ακόμη από μπροστά μας.
Αλλά δεν υπολόγισαν την Ελληνίδα μάνα… 

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe