Εν μέσω του θλιβερού καιρού στο Bletchley Park, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως συμμαχικό στρατηγείο κατά του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Clegg και η Harris συμμετείχαν σε μια συγκέντρωση παγκόσμιων ηγετών, ακαδημαϊκών και στελεχών τεχνολογίας για να αντιμετωπίσουν αυτό που οι απαισιόδοξοι φοβούνται ότι είναι μια καταστροFickή νέα απειλή που αντιμετωπίζει η κόσμος: την τεχνητή νοημοσύνη.
Οι πολιτικοί και τα στελέχη της τεχνολογίας συμφώνησαν σε κοινή δήλωση καλών προθέσεων μετά από δύο ημέρες συνομιλιών, αλλά όχι ενιαία απάντηση για το τι πρέπει να γίνει.
Αντίθετα, υπήρξαν αντικρουόμενες θέσεις για το πώς να διαχειριστούν μια τεχνολογία που θα κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της επόμενης δεκαετίας – και πιθανότατα θα ανατρέψει τα πάντα, από τις επιχειρήσεις και την υγειονομική περίθαλψη μέχρι την ίδια τη Δημοκρατία, αποκαλύπτει το Politico.
Ο Clegg, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, υποστήριξε ότι η αστυνόμευση της τεχνητής νοημοσύνης ήταν παρόμοια με την κατασκευή ενός αεροπλάνου που ήδη βρίσκεται σε πτήση — εγγενώς επικίνδυνη και δύσκολη δουλειά.
Η Harris, από την πλευρά της, ανήγγειλε τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης μέσω εθελοντικών επιχειρηματικών συμφωνιών ως το παγκόσμιο πρότυπο χρυσού.
Η Ursula von der Leyen, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήταν επίσης παρούσα, προέτρεψε τους άλλους να ακολουθήσουν το νέο, νομικά δεσμευτικό εγχειρίδιο κανόνων των Βρυξελλών για να αντιμετωπίσουν την τεχνολογία.
Η συζήτηση αντιπροσώπευε ένα στιγμιότυπο μιας μεγαλύτερης αλήθειας, αναφέρει το Politico.
Τον τελευταίο χρόνο, ένας πολιτικός αγώνας μαίνεται σε όλο τον κόσμο, κυρίως στη σκιά, για το πώς — και εάν —ελεγχθεί η τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτό το νέο ψηφιακό Great Game απέχει πολύ από το τέλος.
Όποιος κερδίσει θα εδραιώσει την κυριαρχία του στους δυτικούς κανόνες για μια τεχνολογία που καθορίζει την εποχή.
Μόλις τεθούν αυτοί οι κανόνες, θα είναι σχεδόν αδύνατο να ξαναγραφτούν.
Η ομοιότητα με τον 19ο αιώνα
Για όσους παρακολουθούσαν τη συζήτηση από πρώτο χέρι, το παζάρι στη βρετανική εξοχή έμοιαζε με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις του 19ου αιώνα που ανακάτευαν τον κόσμο.
«Έμοιαζε σαν μια εναλλακτική πραγματικότητα», είπε η Amba Kak, επικεφαλής του Ινστιτούτου AI Now, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που συμμετείχε στις συζητήσεις.
Στο τέλος της συνάντησης, 29 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, υπέγραψαν εθελοντική συμφωνία για τη μείωση των κινδύνων που έχουν αναρριχηθεί στην πολιτική ατζέντα χάρη στην άφιξη του ChatGPT του OpenAI.
Το επόμενο έτος, η μάχη για τον έλεγχο της τεχνολογίας θα δημιουργήσει νικητές και ηττημένους.
Μέχρι το τέλος του 2024, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν να έχουν οριστικοποιηθεί πολλά νέα πρότυπα τεχνητής νοημοσύνης.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Politico μίλησε με περισσότερους από 30 πολιτικούς, στελέχη τεχνολογίας και άλλους, σε πολλούς από τους οποίους δόθηκε η ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα, για να κατανοήσουν τη δυναμική που παίζει καθώς ο κόσμος παλεύει με αυτή τη νέα ανατρεπτική τεχνολογία.
Το ερώτημα που αντιμετωπίζουν είναι εάν οι ΗΠΑ, η ΕΕ ή το Ηνωμένο Βασίλειο – ή οποιοσδήποτε άλλος – θα είναι σε θέση να επινοήσουν ένα σχέδιο στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν οι δυτικές δημοκρατίες.
Εάν οι φιλελεύθερες βιομηχανοποιημένες οικονομίες δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε ένα κοινό καθεστώς μεταξύ τους, η Κίνα μπορεί να παρέμβει για να θέσει το παγκόσμιο βιβλίο κανόνων για μια τεχνολογία που – σε ένα σενάριο καταστροφής – έχει τη δυνατότητα να εξαφανίσει την ανθρωπότητα από το πρόσωπο της Γης.
Και καθώς οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον παρουσιάζουν τα αντικρουόμενα σχέδιά τους για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, οι πιθανότητες μιας συμφωνίας δεν είναι ελπιδοφόρες.