15.1 C
Thessaloniki
18, April 2024
spot_img

Τελεσίγραφο πυρηνικού πολέμου από Putin και μήνυμα σε ΗΠΑ: Μην στείλετε στρατό

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1 ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin υποστήριξε λίγες ημέρες πριν από τις ρωσικές προεδρικές εκλογές (θα διεξαχθούν 15 με 17 Μαρτίου) ότι από στρατιωτικό-τεχνική άποψη η Ρωσία είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο, εφόσον απειληθεί η ύπαρξη του ρωσικού κράτους.
«Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη, είμαστε, φυσικά, έτοιμοι» είπε ο Putin, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι εάν αναπτύξουν στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος ή στην Ουκρανία, τότε η Ρωσία θα θεωρούσε αυτήν την κίνηση ως επέμβαση.
«Στις ΗΠΑ υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στον τομέα των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και στον τομέα του στρατηγικού περιορισμού.
Ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι εδώ οδεύουμε τάχιστα προς μια πυρηνική αντιπαράθεση, αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτήν» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Putin προειδοποιεί τη Δύση ότι κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν πυρηνικό πόλεμο, εάν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Πάντως, ο Putin επανέλαβε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων ορίζεται στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.
«Τα όπλα υπάρχουν για να τα χρησιμοποιήσουμε.
Αλλά έχουμε τις δικές μας αρχές» υπογράμμισε ο Putin, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον διηπειρωτικό πύραυλο Avangard, 
τονίζοντας πως κανείς δεν επρόκειτο να λάβει σοβαρά υπόψη τη Ρωσία, εάν αυτή δεν μπορεί να αμυνθεί.

Πυρηνικές δοκιμές

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε πυρηνικές δοκιμές, ο Putin υποστήριξε ότι και η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει το ίδιο.
«Δεν είναι απαραίτητο… θα πρέπει να το σκεφτούμε, αλλά δεν αποκλείω να κάνουμε το ίδιο» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να ρίξουμε πυρηνικά στην Ουκρανία

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Biden ανησυχούσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα το 2022 στην Ουκρανία, ο Putin είπε ότι ουδέποτε η Ρωσία δεν είχε την ανάγκη να καταφύγει στην χρήση πυρηνικών όπλων.
«Γιατί να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όπλα μαζικής καταστροφής;
Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ανάγκη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Έτοιμοι για συνομιλίες

Πάντως και πέρα από αυτό το τελεσίγραφο, ο Putin υποστήριξε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και για σοβαρές συνομιλίες με την Ουκρανία.
Ωστόσο, επισήμανε πως αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η Ρωσία κατέχει ήδη το ένα πέμπτο της Ουκρανίας.
«Η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά αυτές θα πρέπει να βασίζονται στην πραγματικότητα – και όχι στην επιθυμία μετά τη χρήση ψυχοφαρμάκων»
 ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Κρίσιμη συνάντηση Scholz – Macron – Tusk στο Βερολίνο

Υπό αυτές τις προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου, αποκτά τεράστια σημασία η συνάντηση που θα έχουν στις 15 Μαρτίου στο Βερολίνο ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Donald Tusk.
Η συνάντηση θα είναι αφιερωμένη στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Politico, θα προηγηθεί συνάντηση των Scholz και Macron και κατόπιν οι συνομιλίες θα διευρυνθούν με τη συμμετοχή του Πολωνού πρωθυπουργού.
Απώτερος στόχος είναι να καταδειχθεί η ενότητα των Ευρωπαίων σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα,
 ύστερα από τις έντονες διχογνωμίες που υπήρξαν μεταξύ του Βερολίνου και του Παρισιού κατόπιν των δηλώσεων Macron σχετικά με την πιθανότητα ανάπτυξης χερσαίων ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe