Ήδη ο Jens Stoltenberg του ΝΑΤΟ αναζητάει τρόπους να ενεργοποιήσει το άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ…
Η κατάσταση στην Ουκρανία… γίνεται όλο και χειρότερη αφού ο Ουκρανικός στρατός υποχωρεί παντού, τα όπλα της Δύσης δεν επαρκούν και ο στρατός έχει μισοδιαλυθεί.
Η Ρωσία μιλάει για ειρήνη αλλά με τους Ρωσικούς όρους δηλαδή τα Ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρωσικές δυνάμεις δεν θα επιστραφούν…
Η Ουκρανία δεν έχει άλλες επιλογές, εάν συνεχίσει να μάχεται ο στρατός θα καταρρεύσει, αλλά εάν δεν συνεχίσει να μάχεται θα χάσει περισσότερα εδάφη…
Η Ουκρανία ως κράτος είναι τελειωμένη ιστορία…
Στα του μετώπου, οι Ρώσοι προελαύνουν παντού και είναι ενδεικτικό ότι οι Ουκρανοί προχώρησαν σε εκκένωση 11.000 πολιτών από την περιοχή Kharkiv.
Εξάλλου ο ρωσικός κατέλαβε το Arkhangelskoye και επεκτείνει το προγεφύρωμα στο Donetsk.
Οι ΗΠΑ παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και σχεδιάζουν κλιμάκωση – Με όπλα ΝΑΤΟ θα επιτίθενται σε ρωσικό έδαφος
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και να υποστηρίζουν τον ισραηλινό πόλεμο στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, με πρόσφατες αναφορές να υποδηλώνουν ότι η Ουάσιγκτον πρόκειται να παίξει έναν πιο επικίνδυνο ρόλο και στις δύο περιοχές.
Στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θέλουν να προκαλέσουν περαιτέρω τη Ρωσία επιτρέποντας στο καθεστώς του Κιέβου να χρησιμοποιεί όπλα αμερικανικής κατασκευής, όπως οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS, σε χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος.
Στις 22 Μαΐου, οι New York Times ανέφεραν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ήταν υπέρ του επικίνδυνου σχεδίου.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησε μια «έντονη συζήτηση» εντός της κυβέρνησης του προέδρου Biden σχετικά με αυτό το σχέδιο μετά τη διήμερη επίσκεψη του Antony Blinken στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ημέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε τη νέα επίθεση στην περιοχή του Kharkiv.
Το σχέδιο θέλει οι ΗΠΑ να δίνουν το πράσινο φως για χτυπήματα κατά των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αλλά ίσως όχι σε διυλιστήρια πετρελαίου και άλλες υποδομές στις οποίες η Ουκρανία επιτίθεται χρησιμοποιώντας πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin άφησε να εννοηθεί στις 20 Μαΐου ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις δυνάμεις του Κιέβου να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά συστήματα αεράμυνας εναντίον εναέριων στόχων πάνω από τη Ρωσία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη δηλώσει ότι δεν αντιτίθεται στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα που προμηθεύονται από τη Βρετανία, τα οποία περιλαμβάνουν πυραύλους Storm Shadow, για να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος.
Σε απάντηση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα, θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν τυχόν βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός στο έδαφος της Ουκρανίας αλλά και στο εξωτερικό.
Συνολικά, οι ΗΠΑ φαίνεται να ετοιμάζονται να διπλασιάσουν την υποστήριξη προς τους συμμάχους τους στην Ουκρανία και το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι και οι δύο δεν έχουν καταφέρει σημαντικά επιτεύγματα.
Τα σχέδια κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και βοήθειας του Ισραήλ να σταθεροποιήσει την κατοχή του στη Γάζα θα οδηγήσει σε επικίνδυνες εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Jens Stoltenberg στον Economist: Το ΝΑΤΟ μπορεί να επικαλεστεί το Άρθρο 5 – Να αρθούν οι περιορισμοί, η Ουκρανία να χτυπάει και ρωσικό έδαφος με όπλα της Δύσης
Το ΝΑΤΟ μπορεί να επικαλεστεί το Άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης -για τη συλλογική άμυνα- σε περίπτωση «σοβαρής» κυβερνοεπίθεσης σε μία από τις χώρες, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σε συνέντευξή του στον Economist.
Σύμφωνα με το Άρθρο 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, εάν μια χώρα του ΝΑΤΟ πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης, άλλες θα το θεωρήσουν επίθεση σε ολόκληρη τη συμμαχία και, ως μέρος της βοήθειας ενός συμμάχου, μπορούν να λάβουν «ενέργειες που κρίνονται αναγκαίες», συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών δράσεων.
Σύμφωνα με τον Economist, ο Jens Stoltenberg «προειδοποίησε τη Ρωσία» για το ενδεχόμενο να επικαλεστεί το Άρθρο 5 εάν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ήταν «σοβαρές».
«Αν αυτές οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι σοβαρές… τότε μπορούμε να επικαλεστούμε το Άρθρο 5 και να απαντήσουμε στον κυβερνοχώρο, καθώς και σε άλλους τομείς, για να προστατεύσουμε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Economist.
Νωρίτερα, οι χώρες του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή τους κατηγόρησαν τη Ρωσία για ορισμένες «κακόβουλες και υβριδικές» ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «εκστρατειών παραπληροφόρησης, επιθέσεων στον κυβερνοχώρο» και άλλων «υβριδικών επιχειρήσεων» στο έδαφος των κρατών της συμμαχίας, αλλά δεν προσκομίστηκαν στοιχεία.
Η συμμαχία υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τέτοιες «απειλές» συλλογικά και ατομικά.
Το ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε επίσης ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα αναγκάσουν τους συμμάχους να αρνηθούν να συνεχίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα απορρίψει πολλές δυτικές κατηγορίες για υποτιθέμενη παρέμβαση στις υποθέσεις άλλων κρατών, χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες….