21.5 C
Thessaloniki
28, March 2024
spot_img

Θρίλερ για γερά νεύρα οι εκλογές στην Τουρκία

Λίγα 24ωρα απομένουν πλέον για την Κυριακή των εκλογών στην Τουρκία, οι οποίες σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση θα εξελιχθούν σε ντέρμπι, καθώς η διαφορά ανάμεσα στους δύο μονομάχους αναμένεται να είναι ελάχιστη.

Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρία Metropoll,  ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικρατεί στην πρόθεση ψήφου, έναντι του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο 74χρονος πολιτικός συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 46%,  έναντι του 44% που συγκεντρώνει ο 69χρονος Τούρκος πρόεδρος.

 

Σε ότι αφορά την εκτίμηση ψήφου με αναγωγή, ο Κιλιτσντάρογλου δείχνει να βρίσκεται  μία ανάσα από την επικράτηση επί του αντιπάλου του από τον πρώτο κιόλας γύρο, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 49,1%, την ώρα που ο Ερντογάν ακολουθεί με ποσοστό 46,9%.

Ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διεκδικεί για  πρώτη φορά την προεδρία στην Τουρκία, έχοντας στο πλευρό του μια πολυσυλλεκτική «Εθνική Συμμαχία» έξι πολιτικών δυνάμεων (CHP, İYİ, Saadet, DP, DEVA, Gelecek) που γίνονται επτά εάν προστεθούν και οι Κούρδοι-φιλοκούρδοι του HDP, οι οποίοι τον στηρίζουν στη μάχη του για την προεδρία αλλά όχι και την «Εθνική Συμμαχία» των «έξι».

Αντίστοιχα στις προεδρικές εκλογές του 2018, το CHP είχε κατέβει με υποψήφιο τον Μουχαρέμ Ιντζέ, ενώ στις πρώτες προεδρικές του 2014 με τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου. Μάλιστα στην υποψηφιότητα του Ιχσάνογλου είχαν συμπαραταχθεί οι κεμαλιστές (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και οι εθνικιστές (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.  Ο τελευταίος βέβαια αργότερα συντάχθηκε στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν, από όπου και προέκυψε η «Συμμαχία του Λαού».

Από τότε βέβαια έχει «κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι», καθώς αναδείχθηκαν νέες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες προέκυψαν από διασπάσεις προϋπαρχουσών παρατάξεων, αλλάζοντας άρδην την πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Ορισμένες από τις νέες δυνάμεις προέρχονται από το ερντογανικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το AKP (τα  DEVA και Gelecek), άλλες από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης το MHP (το İYİ) και άλλες από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα το CHP (το Memleket), ενώ πολλά είναι και τα μικρά κόμματα που αναμένεται να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα στις επερχόμενες διπλές εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές.

Στις επικείμενες εκλογές της Κυριακής, έχουν πάρει εκλόγιμη θέση για πρώτη φορά απέναντι από τον Ερντογάν, οι  άλλοτε κορυφαίοι υπουργοί του ο Αλί Μπαμπατζάν με το DEVA και ο Αχμέτ Νταβούτογλου με το Gelecek.

Σημαντικότατο θεωρείται και το γεγονός  ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πηγαίνει σε εθνικές εκλογές έχοντας χάσει από το 2019 τις δημαρχιακές στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη οι οποίες έχουν περάσει υπό τον έλεγχο του CHP, µε δημάρχους τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Πόλη και τον Μανσούρ Γιαβάς στην πρωτεύουσα.

Παράλληλα ο Ερντογάν πηγαίνει στην αναμέτρηση της κάλπης, μετρώντας πρωτοφανή πλήγματα έπειτα από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά και σημαντική  φθορά μετά τις δύο συναπτές δεκαετίες στην εξουσία. Επίσης πλήττεται από την καταρρέουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα με τον πληθωρισμό να καλπάζει, με το ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με τα μειούμενα συναλλαγματικά διαθέσιμα αλλά και με την εξωτερική πολιτική, να έχει επίσης δεχθεί σημαντικά πλήγματα.

Αναμφίβολα η μονομαχία Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου, θα είναι στις επικείμενες εκλογές, πολύ διαφορετική συγκριτικά με κάθε προηγούμενη εκλογική διαδικασία για λόγους που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τους δύο προεδρικούς υποψηφίους αλλά και με όσα τους περιβάλλουν, είτε πρόκειται για τις υπάρχουσες συνθήκες και καταστάσεις στη χώρα, είτε πρόκειται για τα πρόσωπα που επίσης κατέρχονται διεκδικώντας έστω και μικρό ποσοστό

Συγκεκριμένα ο πρώην προεδρικός υποψήφιος του CHP στις εκλογές του 2018, Μουχαρέμ Ιντζέ, διεκδικεί εκ νέου την προεδρία, αλλά αυτήν τη φορά με το νεοσυσταθέν δικό του κόμμα το Memleket, ενάντια στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Επίσης ο προερχόμενος από το εθνικιστικό MHP, Σινάν Ογάν, διεκδικεί τους ψήφους των Τούρκων πολιτών,  υποστηριζόμενος από κάποια μικρότερα εθνικιστικά κόμματα.

Βέβαια κανείς από τους δύο δεν έχει ελπίδα να εκλεγεί. Ωστόσο οι ψηφοφόροι τους πρόκειται να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο προεδρικό γύρο μεταξύ Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν στις 28 Μαΐου, καθώς σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, οι δύο μαζί παρουσιάζονται να συγκεντρώνουν ένα ποσοστό κοντά στο 7%.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe