Τη Δευτέρα (4/9) η συνάντηση Putin με Erdogan στη Ρωσία – Επιβεβαίωση από Κρεμλίνο

Ένα από τα θέματα των συνομιλιών είναι οι κίνδυνοι στον «διάδρομο των σιτηρών»
Μια νέα φόρμουλα για μια «συμφωνία σιτηρών» ενδέχεται να συζητήσουν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Vladimir Putin και Recep Tayyip Erdogan κατά τις συνομιλίες στο Σότσι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Hürriyet.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan επισκέφθηκε το Κίεβο και συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodimir Zelensky.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Denis Smigalj, ένα από τα θέματα των συνομιλιών ήταν οι κίνδυνοι στον «διάδρομο των σιτηρών».
Τώρα προετοιμάζονται για την επίσκεψη του Fidan στη Μόσχα, η οποία θα προηγηθεί των συνομιλιών Putin και Erdogan.
Σύμφωνα με τη Hürriyet, ο Fidan θα ακούσει τη γνώμη των ρωσικών αρχών για τη «συμφωνία σιτηρών» και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον ΟΗΕ.

Τα ουκρανικά λιμάνια

Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία, στην επίτευξη της οποίας το καλοκαίρι του 2022 είχε βοηθήσει η ίδια, και η οποία επιτρέπει τις αποστολές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία τον περασμένο μήνα, διαμαρτυρόμενη ότι δεν μπορούσε να εξαγάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί βάσει της συμφωνίας.
«Ο πρόεδρός μας ανέλαβε την πρωτοβουλία (σ.σ. για συνομιλίες για την επανέναρξη της συμφωνίας)… για να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Σύντομα θα επισκεφθεί το Σότσι.
Πιστεύουμε ότι ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις έπειτα από αυτή την επίσκεψη», είπε ο Omer Celik .
Ο Τούρκος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε αν ο Erdogan θα συναντηθεί με τον Putin, αλλά το Κρεμλίνο αναφέρθηκε την Παρασκευή στο ενδεχόμενο μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
69FollowersFollow
367SubscribersSubscribe