Η Κορίνα είναι μια νέα γυναίκα που εξαιτίας ενός ατυχήματος αναγκάζεται να κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και μετά από περιόδους κατάθλιψης, ψυχολογικών μεταπτώσεων και αυτοεξευτελισμού προσπαθεί να ξαναπάρει τη ζωή στα χέρια της, να ξαναβρεί μια θέση σε έναν κόσμο που δεν της είναι καθόλου φιλικός. Μισεί να την αντιμετωπίζουν σαν ασεξουαλικό άγγελο, που καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με τα φλερτ και το ερωτικό παιχνίδι, και αγωνίζεται να πείσει ότι παραμένει μια γυναίκα που εξακολουθεί να έχει λίμπιντο και τις ίδιες ανάγκες με αυτές που έχουν οι συνομήλικές της. Η συνάντηση της με έναν σεξουαλικό βοηθό, τον Ανέστη, την «ξεκλειδώνει» ανοίγοντας μια νέα πόρτα στη ζωή της καθώς ξαναπιάνει το νήμα από εκεί που κόπηκε.

Η Κορίνα δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, θα μπορούσε όμως και να είναι. Είναι ο κεντρικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος, με τίτλο «Η Λίμπιντο των Αγγέλων», που αποτελεί τον καρπό τετραετούς συστηματικής έρευνας του εκπαιδευτικού – συγγραφέα Νίκου Μάντζιου, ο οποίος εδώ και 15 χρόνια διδάσκει σε δομή Ειδικής Αγωγής.

Νίκος Μάντζιος

«Το βιβλίο αυτό δεν είναι ούτε δοκίμιο, ούτε επιστημονική μελέτη για το σεξ και την αναπηρία. Είναι ένα μυθιστόρημα που το έγραψα γιατί πιστεύω ότι, μέσω της λογοτεχνίας, μπορεί με έναν «εύπεπτο» τρόπο να περάσει στον αναγνώστη το θέμα της σεξουαλικότητας των ατόμων με αναπηρία. Είναι πιο εύκολο να διαβάσει κανείς ένα μυθιστόρημα από το να διαβάσει μια επιστημονική μελέτη με ξύλινο λόγο και να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για τη σεξουαλικότητα των ΑμεΑ, ένα θέμα που προφανώς αποτελεί ταμπού στην ελληνική κοινωνία, η οποία πιστεύει ότι ένας άνθρωπος σε αμαξίδιο δεν έχει καμία σχέση με το σεξ. Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Πολλοί από αυτούς λειτουργούν μια χαρά. Απλώς δεν το «γράφουν» στο μέτωπό τους. Τα ΑμεΑ αγωνίζονται καθημερινά να πείσουν ότι μπορούν να φλερτάρουν, να ερωτευτούν και να τους ερωτευτούν. Παλεύουν να πείσουν ότι δεν είναι πρώτα τα αμαξίδιο και μετά αυτοί, αλλά το αντίστροφο. Έχω πάρει συνεντεύξεις από γονείς, από γείτονες, από ΑμεΑ, μίλησα με ανάπηρους που είχαν σχέση με αρτιμελείς, με ψυχολόγους, με ψυχοθεραπευτές. Ζω μέσα σε αυτό το περιβάλλον, διδάσκω 15 χρόνια, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι τραγωδίες παίζονται πίσω από κλειστές πόρτες», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Μάντζιος.