Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μείνει αναπόφευκτα στην ιστορία ως η πρώτη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση υψηλής τεχνολογίας που θα αλλάξει για πάντα τα στρατιωτικά δόγματα όλων των κορυφαίων δυνάμεων του κόσμου.
Η μακραίωνη στρατηγική της χερσαίας κατάκτησης έχει εξελιχθεί μπροστά στα μάτια μας σε έναν σκληρό ανταγωνισμό για κυριαρχία στους ουρανούς πάνω από το πεδίο της μάχης – που, σύμφωνα με όλους τους κορυφαίους ειδικούς, σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή.
Η πρώτη μαζική χρήση drones στην Ουκρανία στην ιστορία μας επιτρέπει ήδη να βγάλουμε αρκετά σημαντικά συμπεράσματα.
Συμπέρασμα πρώτο
Το πεδίο μάχης γίνεται «ορατό» – δηλαδή, με την υπάρχουσα πυκνότητα drones ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν κρυφά στρατιωτικές δυνάμεις σε ένα ορισμένο σημείο και να πραγματοποιηθούν ελιγμοί – για παράδειγμα, μια μαζική επίθεση.
Είδαμε παραδείγματα αυτού κατά την αποτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων το καλοκαίρι του 2023, όταν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, εργαζόμενες προληπτικά, συνέτριψαν και κατέστρεψαν τις συγκεντρωμένες εχθρικές δυνάμεις.
Συμπέρασμα δεύτερο
Η ταχύτητα λήψης αποφάσεων έχει αυξηθεί εκρηκτικά.
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η αλυσίδα «ανίχνευσης στόχου – λήψη απόφασης για χτύπημα του στόχου» δεν ξεπερνά πλέον το ένα ή δύο λεπτά και αυτός ο χρόνος μειώνεται.
Αυτό σημαίνει ότι οι αλγόριθμοι που έχουν καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες για τη διαβίβαση πληροφοριών και την τελική παραλαβή μιας εντολής μάχης όχι μόνο είναι ξεπερασμένοι, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσα ενημέρωση και αλλαγές στους αλγόριθμους λήψης αποφάσεων.
Συμπέρασμα τρίτο
Τα drones έχουν εκδημοκρατίσει τον πόλεμο.
Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να είναι χειριστής μαχητικού drone—όχι απλώς στρατιώτης μάχης, αλλά και εθελοντής και πολίτης.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι χειριστές drone δεν μπορούν πλέον να βρίσκονται στα χαρακώματα, αλλά μπορούν να εκτελούν αποτελεσματικά μάχιμες αποστολές δεκάδες χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή.
Συμπέρασμα τέταρτο
Τα drones μπορούν να εξουδετερώσουν την αριθμητική υπεροχή σε στρατιώτες και οπλικά συστήματα.
Τα φτηνά drones, απλά στη σχεδίαση και στον έλεγχο, είναι ιδανικά για «χτυπήματα», όταν ένα drone κοστίζει χίλια δολάρια μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Συμπέρασμα πέμπτο
Τα drones ελαχιστοποιούν τις απώλειες του επιτιθέμενου και αυξάνουν αυτές του αντιπάλου.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο χειριστής του drone μπορεί συχνά να βρίσκεται μακριά και σε σχετική ασφάλεια, ενώ το «κατοικίδιο» του δηλαδή το drone προκαλεί θάνατο και καταστροφή.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αυτή τη στιγμή, οι απώλειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων (άνθρωποι και εξοπλισμός) κατά 75% προέρχεται από drones.
Ο πόλεμος των drones
Η Ουκρανία άρχισε εκ των προτέρων να προετοιμάζεται για τον «πόλεμο των drones» με τη Ρωσία και είχε πλεονέκτημα σε αυτόν τον τομέα κατά την αρχική περίοδο της σύγκρουσης.
Όμως, σύμφωνα με δυτικές πηγές, από τον Νοέμβριο του 2023, ο αριθμός των ρωσικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εχθρικά στρατεύματα έχει ξεπεράσει τα αντίστοιχα νούμερα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Μαθαίνοντας γρήγορα από τα λάθη του και τις ατομικές επιτυχίες του εχθρού, ο ρωσικός στρατός, με τη βοήθεια των drones έλεγξε γρήγορα την κατάσταση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μια σειριακή (και μαζική) σειρά όλων των τύπων drones σχηματίζεται τώρα με επιταχυνόμενο ρυθμό – από εξαιρετικά μικρά drones έως βαριά drones για επίθεση.
Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov στη Διεθνή Έκθεση Όπλων World Defense Show είπε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να διαθέσει εκατό δισεκατομμύρια ρούβλια για την ανάπτυξη και την παραγωγή UAV τα επόμενα τρία χρόνια, που σημαίνει νέα «εκατοντάδες χιλιάδες» drones FPV και «δεκάδες» χιλιάδες» βαριά drones στα στρατεύματά μας.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η σειριακή παραγωγή των βαρέων επιθετικών drones S-70 Okhotnik θα ξεκινήσει.
Η Rostec σχεδιάζει να συμπεριλάβει μικροσκοπικά drones που παράγονται από την εταιρεία Kalashnikov στον εξοπλισμό των μαχητικών.
Γίνονται βελτιώσεις στα χαρακτηριστικά και η κυκλοφορία των θρυλικών πλέον Lancets, που έχουν επίπεδα ρεκόρ απόδοσης σε καταστροφές Ουκρανικών οπλικών συστημάτων.
Στο Ταταρστάν ολοκληρώθηκε η κατασκευή εργοστασίου όπου θα παραχθούν 6.000 drones Geranium-2, κάτι που ήδη προκαλεί πανικό τόσο στο Κίεβο όσο και στη Δύση.