Οι πλημμύρες που σάρωσαν τη Βαλένθια της Ισπανίας άφησαν πίσω τους πάνω από 95 νεκρούς και οργισμένους πολίτες, που κατακρίνουν την αντίδραση των αρχών και τις καθυστερημένες προειδοποιήσεις για τον ακραίο κίνδυνο. Οι καταστροφές που υπέστη η πόλη και οι γύρω περιοχές φαίνεται πως θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί, αν οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν κινητοποιηθεί εγκαίρως.
Ελλιπείς Προειδοποιήσεις και Καθυστερημένη Ενεργοποίηση του Συστήματος 112
Η έντονη αντίδραση των πολιτών εστιάζει στον αργοπορημένο τρόπο με τον οποίο εστάλη η ειδοποίηση από το σύστημα 112, μερικές ώρες αφότου οι καταστροφικές πλημμύρες είχαν ξεκινήσει. Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε εκδώσει ειδοποίηση ακραίου κινδύνου αρκετά νωρίτερα, αλλά το μήνυμα προς τους πολίτες άργησε χαρακτηριστικά, οδηγώντας πολλούς σε κίνδυνο. Οι τοπικές αρχές δέχονται κριτική για την έλλειψη έγκαιρης συντονισμένης δράσης, με την τοπική κυβέρνηση να αντιμετωπίζει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων.
More than 1,000 soldiers from an emergency response team were deployed, and officials said that many more residents were waiting for help, after more than a month’s worth of rain fell in less than 24 hours in some areas across southern and eastern Spain. https://t.co/31jX27Pbub pic.twitter.com/FBorsjgHmK
— The New York Times (@nytimes) October 30, 2024
Οι Εργαζόμενοι στο Έλεος των Καιρικών Συνθηκών
Μια άλλη πτυχή της τραγωδίας είναι οι συνθήκες στις οποίες βρέθηκαν οι εργαζόμενοι. Πολλοί εργοδότες αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων και απαίτησαν από τους υπαλλήλους τους να προσέλθουν κανονικά στην εργασία τους, κάτι που επιδείνωσε την κατάσταση καθώς οι εργαζόμενοι βρέθηκαν ακινητοποιημένοι και εκτεθειμένοι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Sky News' Europe correspondent @SiobhanRobbins has walked around in the town of Algemesi, Valencia, to report how residents are doing after the flood that hit Spain.
Latest: https://t.co/jvsjEmCtpw pic.twitter.com/uYcQZ0KNfZ
— Sky News (@SkyNews) October 31, 2024
Οι Παράγοντες που Επιδείνωσαν την Τραγωδία
Ειδικοί αναφέρουν ότι πέρα από την κλιματική αλλαγή, που επιδεινώνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ανεξέλεγκτη αστική ανάπτυξη της περιοχής ευθύνεται επίσης για την έκταση των ζημιών. Πολιτικές κατασκευής κτιρίων κοντά σε υδάτινες οδούς και η έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών είχαν ως αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ρέματα που «πνίγουν» τους κατοίκους. Η τραγωδία στη Βαλένθια δείχνει πόσο σημαντική είναι η επαρκής προετοιμασία και η άμεση αντίδραση από τις αρχές για την αποφυγή καταστροφών τέτοιας κλίμακας.