Sunday, April 20, 2025
22.5 C
Thessaloniki

Τσάφος: Η χώρα μπορεί να γίνει παραγωγός και εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Στη στρατηγική της χώρας για την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκε ο υφυπουργός ενέργειας, Νίκος Τσάφος, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Όπως ανέφερε αρχικά, η χώρα κάλυψε το 45% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πέρυσι και προσθέτοντας τα υδροηλεκτρικά το ποσοστό φτάνει το 55-60%. Ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Και μόλις ξεκινήσαμε. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολλαπλάσιο από αυτό που έχουμε αναπτύξει μέχρι στιγμής. Πέρυσι, γίναμε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά από το έτος 2000”, πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες και το επενδυτικό ενδιαφέρον της Chevron, ο κ. Τσάφος τόνισε ότι η χώρα διαθέτει μια ρεαλιστική και όχι δογματική στρατηγική για την μετάβαση. Η Ελλάδα διαθέτει ένα ενεργό πρόγραμμα ερευνών υδρογονανθράκων και αποτέλεσμα αυτού είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Chevron. Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης σε πολλαπλά επίπεδα, πολιτικά, οικονομικά, αλλά και γεωλογικά. Η χώρα θα χρειαστεί φυσικό αέριο, η Ευρώπη θα χρειαστεί φυσικό αέριο. Επομένως αν μπορούμε να το παράξουμε εδώ, γιατί όχι;”, σημείωσε.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός μίλησε για τη σημασία των υποδομών φυσικού αερίου και διασυνδέσεων της χώρας. Έχουμε τις υποδομές, παλιές και νέες, το FSRU Αλεξανδρούπολης, τη Ρεβυθούσα, υποστηρίζουμε την ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου και τη μεταφορά αερίου από την Ελλάδα προς τρίτες χώρες. Ταυτόχρονα, δίνουμε επίσης τεράστια έμφαση στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε συνδεδεμένοι με τους περισσότερους γείτονές μας. Έχουμε ένα καλώδιο με την Ιταλία, την Αλβανία, τη Β. Μακεδονία, 2 με τη Βουλγαρία και ένα με την Τουρκία. Έτσι, προσπαθούμε να δούμε πού μπορούμε να επεκτείνουμε αυτές τις διασυνδέσεις”.

Τέλος, απαντώντας σχετικά με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Τσάφος υπογράμμισε ότι η νούμερο ένα προτεραιότητα του υπουργείου είναι το πώς θα μειωθούν οι τιμές για επιχειρήσεις και νοικοκυριάσε μια κατεύθυνση να δουλέψει καλύτερα η αγορά και να μειωθούν τα πρόσθετα κόστη για τους καταναλωτές. “Τα τελευταία 15 χρόνια, δαπανούσαμε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως εισάγοντας φυσικό αέριο . Το 2022 αυτό το 1 δισεκατομμύριο έγινε 7,4 δισεκατομμύρια”. (…) “Η χρήση των πόρων που έχουμε στη χώρα είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από τις διακυμάνσεις των τιμών, αναγνωρίζοντας ότι, φυσικά, είμαστε μέρος μιας διασυνδεδεμένης αγοράς”.

πηγή energypress.gr

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe