24.5 C
Thessaloniki
30, May 2024

Βloomberg: Νέες αυξήσεις σε diesel και πετρέλαιο θέρμανσης – «Στεγνώνουν» τα αποθέματα

Eνα κύμα απεργιών στα διυλιστήρια της Γαλλίας, σε συνδυασμό με άλλες απρογραμμάτιστες διακοπές λειτουργίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχει επιδεινώσει την κρίση εφοδιασμού τις τελευταίες εβδομάδες

ΗΠΑ και Ευρώπη κάνουν αγώνα δρόμου, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ποσότητες diesel που χρειάζονται οι πολίτες για να θερμάνουν τα σπίτια τους τον χειμώνα.

Η τιμή στο diesel βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο – σε σχέση με τη βενζίνη – εδώ και πάνω από μια δεκαετία, καθώς σε τμήματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ παρατηρείται έλλειψη προσφοράς.

Η ευρωπαϊκή αγορά diesel έχει δείξει σημάδια πίεσης από τότε που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έθεσε σε κίνδυνο τη μεγαλύτερη πηγή εξωτερικού εφοδιασμού της ηπείρου. Από τον Φεβρουάριο, η ΕΕ  θα απαγορεύσει τις θαλάσσιες προμήθειες καυσίμων από τη Ρωσία. Στις ΗΠΑ, τα διαθέσιμα αποθέματα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο, τουλάχιστον από το 1993.

Η τιμή του diesel είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται σε σχέση με τη βενζίνη μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τη συμβουλευτική Wood Mackenzie Ltd.

«Το premium diesel θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, όταν η βενζίνη θα ενισχυθεί ενόψει των καλοκαιρινών οδικών ταξιδιών και εφόσον εξισορροπηθούν τα αποστάγματα μετά την απαγόρευση της ΕΕ», δήλωσε μέσω email ο Alan Gelder, αντιπρόεδρος για τις αγορές διύλισης, χημικών και πετρελαίου της WoodMac. 

Ένα κύμα απεργιών στα διυλιστήρια της Γαλλίας, σε συνδυασμό με άλλες απρογραμμάτιστες διακοπές λειτουργίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχει επιδεινώσει την κρίση εφοδιασμού τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: Bloomberg

«Στεγνώνουν» οι ΗΠΑ;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να φορολογήσει τις πετρελαϊκές εταιρείες που καταγράφουν «απροσδόκητα» κέρδη χωρίς να επενδύουν ξανά στην παραγωγή. Καθώς τα αμερικανικά αποθέματα μειώνονται εν όψει του χειμώνα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξετάζουν ενέργειες για να ενθαρρύνουν τα διυλιστήρια πετρελαίου να διατηρούν περισσότερα καύσιμα (βενζίνη και diesel) εντός των ΗΠΑ αντί να τα εξάγουν. Θα μπορούσε να εφαρμοστούν περιορισμοί στις εξαγωγές καυσίμων, ιδίως στο diesel.

Οι Αμερικανοί που διαθέτουν αυτοκίνητο με καύσιμο diesel μπορεί να χρειαστεί να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα αυτό τον χειμώνα, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων χρόνων, λόγω του αυξανόμενου ελλείμματος εφοδιασμού.

Μόλις μια εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, οι τιμές πιθανότατα θα αυξηθούν. Το υψηλό κόστος των καυσίμων, επηρεάζει την αμερικανική οικονομία και τροφοδοτεί τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων απέναντι στην κυβέρνηση Μπάιντεν. 

Παράλληλα, εντείνονται οι ανησυχίες για σημαντικές ελλείψεις ενέργειας σε ορισμένες από τις πολυπληθέστερες περιοχές των ΗΠΑ. Καθώς πλησιάζουν οι πιο κρύοι μήνες του έτους, το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ήδη διανεμηθεί με δελτίο στην περιοχή της Νέας Υόρκης και οι προμήθειες diesel, ένα απαραίτητο καύσιμο για τη ναυτιλία, είναι εξαιρετικά χαμηλές, ενώ ορισμένες περιοχές στα βορειοανατολικά έχουν αρχίσει να δεσμεύουν τα καύσιμα.

Τους επόμενους έξι μήνες είναι πιθανό να γίνουν αυξήσεις στις τιμές και να υπάρχουν μεγαλύτερες ελλείψεις diesel στις ΗΠΑ. Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) δήλωσε στις 21 Οκτωβρίου ότι τα αποθέματα ντίζελ και άλλων αποσταγμένων μαζούτ ήταν μόλις 106 εκατομμύρια βαρέλια, τα χαμηλότερα για αυτήν την εποχή από το 1982. 

πηγή imerisia

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe