Οι υδατάνθρακες είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που παίζει καθοριστικό ρόλο σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Οι υδατάνθρακες είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό παρέχει το απαραίτητο «καύσιμο» για τη λειτουργία του εγκεφάλου σας και για τη συστολή των μυών.
Οι περισσότεροι τους έχουν συνδέσει με την αύξηση βάρους, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις. Πράγματι, η ζάχαρη και το αλεύρι είναι οι «κακοί» υδατάνθρακες που πρέπει ο καθένας ας να αποφεύγει.
Ωστόσο, υπάρχουν και «υγιεινοί» υδατάνθρακες, που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων και ακόμη και να υποστηρίξουν τη διαχείριση του βάρους.
Βρώμη
Η βρώμη ολικής αλέσεως είναι ένας από τους πιο υγιεινούς υδατάνθρακες που μπορείτε να απολαύσετε, όχι μόνο για πρωινό αλλά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Είναι πλούσια σε βήτα-γλυκάνη, μια ίνα που προάγει τον κορεσμό και υποστηρίζει τη διαχείριση του βάρους.
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με βιταμίνες Α και C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, βήτα-καροτίνη, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, καθιστώντας τις έναν εξαιρετικό υγιεινό υδατάνθρακα.
Καστανό ρύζι
Το καστανό ρύζι έχει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και άλλες βιοδραστικές ενώσεις από το επεξεργασμένο λευκό ρύζι. Στο μεσημεριανό σας γεύμα, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το λευκό με καστανό ρύζι για μια πιο υγιεινή διατροφή.
Κινόα
Η κινόα είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως που προσφέρει περισσότερη πρωτεΐνη από τα περισσότερα δημητριακά,. Είναι επίσης μια πλήρης φυτική πρωτεΐνη, η οποία παρέχει και τα εννέα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του σώματος.
Ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως
Το ψωμί ολικής αλέσεως διατηρεί το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πίτουρο, παρέχοντας περισσότερες ίνες, βιταμίνες και μέταλλα από το επεξεργασμένο λευκό ψωμί. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος και η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2, λόγω του ρόλου του στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της χοληστερόλης.
Φρούτα
Οι φράουλες, τα σμέουρα, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια και τα μήλα περιέχουν υδατάνθρακες, αλλά ως φρούτα περιέχουν και πολλά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό μας.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες και ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα ιδανικές προσθήκες σε μια υγιεινή διατροφή με «καλούς» υδατάνθρακες.
Φακές, ρεβύθια και φασόλια
Τα όσπρια είναι μια εξαιρετική πηγή «υγιεινών» υδατανθράκων, ενώ ταυτόχρονα θεωρούνται «super foods».
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας.
iatropedia.gr