28.2 C
Thessaloniki
22, July 2024

6 εξαιρετικές ταβέρνες στα βουνά της Ελλάδας

Στα ψηλά βουνά της χώρας μας, μέσα στα δασοσκέπαστα τοπία τους, κάποιοι άνθρωποι με μεράκι και ταλέντο έστησαν υπέροχες ταβέρνες, στις οποίες διατηρείται ατόφια η μεγάλη κρεατοφαγική παράδοση που διακρίνει όλη την ορεινή Ελλάδα.

Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, έχουν δικά τους κοπάδια ή εκτρέφουν οι ίδιοι τα ζώα τους. Κάποιοι, πάλι, προσμετρούν στις πρώτες ύλες τα κηπευτικά που φυτεύουν στα μποστάνια τους, ενώ άλλοι συνηθίζουν να μαζεύουν μόνοι τους τα μανιτάρια και τα άγρια χόρτα που χρησιμοποιούν. Επιπλέον, φτιάχνουν προζυμένιο ψωμί σε παραδοσιακούς ξυλόφουρνους και φέρνουν καθημερινά στα τραπέζια τους συνταγές από τις τοπικές κουζίνες, τις οποίες συντροφεύουν με νόστιμα τυριά από ντόπιους τυροκόμους, πίτες με χειροποίητο φύλλο και κρασί από μικρά οινοποιεία.

Με τον καιρό λοιπόν να κρυώνει πια σιγά-σιγά και τα βουνά να μας καλούν, διαλέξτε δίπλα σε ποιο τζάκι της Ευρυτανίας, της Αρκαδίας, των Ζαγοροχωρίων, της Καρδίτσας, των Σερρών ή της Ξάνθης θα θέλατε να ξεχαστείτε με ένα ποτήρι κρασί και με τα αρώματα του εκλεκτού φαγητού και του φρεσκοψημένου ψωμιού.

«Ανδρέας» (Σκοπιά Σερρών)

Μέχρι πρόσφατα, η ταβέρνα του Ανδρέα Σταυρίδη ήταν ένα μυστικό για λίγους, το οποίο έβγαλε στη φόρα ο food blogger Στάθης Χαρπαντιδης από την Καβάλα. Από εκεί και πέρα η φήμη της διαδόθηκε αστραπιαία και σήμερα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας κάθε σοβαρού κρεατοφάγου.

Σε πρώτη ματιά, βλέπεις μια κλασική ταβέρνα με μικρή, μα περιποιημένη αυλή, στο κέντρο σχεδόν του γραφικού χωριά Σκοπιά των Σερρών, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Δράμα. Όμως η αίσθηση αλλάζει μόλις μπείτε στο εσωτερικό, που χαρακτηρίζεται από κομψότητα, καλλιτεχνική διάθεση στη διακόσμηση, παρουσία τζακιού και ωραία μουσική.

Ο Ανδρέας Σταυρίδης είναι τρίτης γενιάς εστιάτορας και κτηνοτρόφος, ο οποίος μαθήτευσε στα διεθνή hot spots της κρεοφαγίας –από την Αργεντινή στην Τοσκάνη και από εκεί στη Νέα Υόρκη, στο Τορόντο, στη Σκωτία και στην Ιρλανδία– όπου έμαθε πολλά για την εκτροφή, τις κοπές και το ψήσιμο των πιο εκλεκτών κρεατικών. Κάποια στιγμή αποφάσισε λοιπόν να επιστρέψει στη Σκοπιά, ώστε να εφαρμόσει τις γνώσεις του στην οικογενειακή ταβέρνα.

Ό,τι και να παραγγείλετε εδώ (μπριζόλες, φιλέτο, κατσίκι στη σούβλα, t-bone steak, tomahawk, steak tartare, ακόμα και σουτζουκάκια, μπιφτέκια ή λουκάνικο), όλα θα έρθουν σωστά κομμένα κι ωραία ψημένα, ζουμερά και πεντανόστιμα. Ο Ανδρέας εκτρέφει μοσχάρια στη φάρμα του, προμηθεύεται όμως και άλλα κρεατικά από τοπικούς κτηνοτρόφους. Αντίστοιχα, παίρνει και τυριά και κρασιά από ντόπιους τυροκόμους και οινοποιούς. Τέλος, καλλιεργεί τα λαχανικά και τα αρωματικά βότανα που χρησιμοποιεί στο μποστάνι του, πίσω ακριβώς από την ταβέρνα.

Πληροφορίες
Σκοπιά Σερρών, τηλ. 2324023520
Είναι καλό να έχετε κλείσει τραπέζι, πριν έρθετε.

«Κοττάνη» (Κοττάνη Ξάνθης)

Πέρα από καλό φαγητό, αυτή η ταβέρνα στα Πομακοχώρια προσφέρει και μια συνολική αισθητική και λαογραφική εμπειρία, η οποία αγγίζει ιδιαίτερα τον επισκέπτη. Κάτι που οφείλεται στην πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη της, Τζεμήλ Χαλήλογλου, να αξιοποιήσει το πάνω μέρος του παλιού κτίσματος όπου στεγάζεται η «Κοττάνη» –ένα πρώην χάνι, ηλικίας 100 ετών– ώστε να αναπτύξει την αναπαράσταση ενός παραδοσιακού πομάκικου σπιτιού: κιλίμια στον τοίχο, βελέντζες στο πάτωμα, τζάκι, σοφράς, μια πλήρης κουζίνα με τα σινιά της, το «φανάρι» όπου φύλαγαν τα τρόφιμα και το ψυγείο του πάγου. Στη σάλα, πάλι, βλέπεις χρώματα παντού, ενώ υπάρχει και μια μαντεμένια στόφα, η οποία συμβάλλει στη ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Το χωριό Κοττάνη, εντωμεταξύ, το οποίο υπάγεται στην Ξάνθη, είναι πανέμορφο, χτισμένο σε υψόμετρο 250 μέτρων, με τη θέα στο καταπράσινο βουνό να σε γαληνεύει. Μέσα στην ομώνυμη ταβέρνα, τώρα, ο Τζεμήλ Χαλήλογλου, αφού απόκτησε μεγάλη εμπειρία στην εστίαση δουλεύοντας σε μαγαζιά της Ξάνθης, ασχολείται με τα ψητά, ενώ η γυναίκα του Μουσκγιέν φτιάχνει πίτες και μαγειρευτά και ο γιος του Χασάν σερβίρει.

Θα παραγγείλετε οπωσδήποτε σιγοψημένο (ντόπιο) κατσικάκι –από τα καλύτερα που έχετε φάει ποτέ– αρνάκι με πατάτες, σις κεμπάπ, παϊδάκια, συκωτάκια, λουκάνικα και πολλά άλλα ντόπια κρεατικά στη σχάρα, καθώς και γιαουρτλού κεμπάπ, γλυκάδια, ακόμα και αμελέτητα στο τηγάνι. Θα βρείτε επίσης σαλάτες με σπιτικά τουρσιά, φασολάδα, χορτόπιτα, πατατνίκ (ένα είδος πατατόπιτας) και ψητή μελιτζάνα με φέτα σε πήλινο σκεύος.

Στην «Κοττάνη» θα πάτε οδικώς από την Ξάνθη, διασχίζοντας ένα υπέροχο φυσικό τοπίο. Τα τελευταία 5 χιλιόμετρα είναι χωματόδρομος, τον οποίον διασχίζει άνετα οποιοδήποτε ΙΧ.

Πληροφορίες
Κοττάνη Ξάνθης, τηλ. 2544023520
Τον χειμώνα τηλεφωνήστε για να μάθετε για την κατάσταση του δρόμου.

Παράδεισος (Ευρυτανία)

Ανάμεσα στο Μικρό και στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας, η ταβέρνα «Παράδεισος» τραβάει αμέσως την προσοχή, χάρη στα θεόρατα πλατάνια της και την πετρόστρωτη αυλή. Η εσωτερική αίθουσα είναι ψηλοτάβανη, με ξύλινη οροφή και δοκάρια τα οποία διακρίνονται, ενώ από τις μεγάλες τζαμαρίες της σάλας ρομαντσάρετε το δεντρόφυτο τοπίο όσο το τζάκι καίει ακατάπαυστα. Πολύ ευγενικοί και φιλόξενοι οι άνθρωποι που θα σας σερβίρουν: νοιάζονται πραγματικά να περάσετε καλά και προσφέρουν έντιμο, καλομαγειρεμένο φαγητό, που τιμά την τοπική γαστρονομία.

Στην κουζίνα ο Παναγιώτης Καλύβας, μάγειρας μα και κυνηγός, ετοιμάζει μια μεγάλη σειρά από μαγειρευτά φαγητά, όπως αγριογούρουνο στιφάδο, αρνάκι λαδορίγανη, κόκορα κρασάτο, μοσχάρι κοκκινιστό με χυλοπίτες, χοιρινό με λάχανοφοβερή κοτόσουπα αυγολέμονο, πίτες (χορτόπιτα, πρασόπιτα, τυρόπιτα), φασολάδα και ονειρεμένες κοκκινιστές μελιτζάνες στον φούρνο.

Όλα τα κρεατικά στον «Παράδεισο» είναι ντόπια (παϊδάκια, μπριζόλες, λουκάνικα, μπιφτέκια κλπ.) και θα έρθουν όσο ψημένα τα παραγγείλετε. Υπάρχουν επίσης πολλές σούβλες με αρνί, κοκορέτσι και κοντοσούβλι, ενώ στο τέλος θα σας προσφέρουν και χειροποίητο γλυκό ημέρας.

Πληροφορίες
Ευρυτανία, 11ο χιλιόμετρο Καρπενησίου-Προυσού, στη διασταύρωση για Μικρό και Μεγάλο Χωριό
Τηλ. 223704132

«Δόλοπες» (Καρίτσα Καρδίτσας)

Μια οικογενειακή ταβέρνα πραγματική υπερπαραγωγή, σχεδόν αυτάρκης στις εξαιρετικές πρώτες ύλες τις οποίες χρησιμοποιεί. Μαστόρικο φαγητό, αποκλειστικά δικά τους κρεατικά (αγριομόσχαρα, κατσίκια, χοιρινό) και όλα τα ωραία των Αγράφων μαζεμένα στο χωριό Καρίτσα, στα 1.150 μέτρα υψόμετρο. Η σάλα με το τζάκι ζεστή και φιλόξενη, μπροστά βεράντα για τον καλό καιρό και ακριβώς από κάτω μια βαθιά χαράδρα. Απέναντι, πάλι, θα αντικρίσετε τις δασωμένες πλαγιές της ευρύτερης περιοχής, με τη λίμνη Πλαστήρα να φιγουράρει στο βάθος.

Όλα τα πιάτα στους «Δόλοπες» τα ετοιμάζουν οι τρεις γυναίκες και οι δυο άνδρες της οικογένειας Κερασιώτη: η Ελένη Κερασιώτη, η κόρη της Άντα Στεργίου με τον άντρα της Κώστα Μούστο, ο αδελφός της Γιώργος Κερασιώτης με τη γυναίκα του Βάσω Σιαπέρα. Οι γυναίκες φτιάχνουν κατσαρόλες, τηγάνι, ταψιά και πίτες, οι άνδρες σούβλες και σχάρες.

Δικά τους όπως είπαμε τα αγριομόσχαρα (ελευθέρας βοσκής), αλλά και τα χοιρινά, όπως και τα κατσίκια και τα λουκάνικα. Οι πατάτες, επίσης, προέρχονται από το μποστάνι τους. Η Ελένη φτιάχνει και τη φέτα, ο Γιώργος είναι κυνηγός και φέρνει το αγριογούρουνο. Δικά τους, επίσης, και τα γλυκά του κουταλιού από τα φρούτα της περιοχής –με κυρίαρχο το καρυδάκι.

Σπουδαία η τηγανιά με χοιρινό και φέτα, το λουκάνικο με μπόλικο ξερό κρεμμύδι, η γάστρα κατσίκι, η συκωταριά στο τηγάνι, το κατσίκι στη σούβλα, όπως και ο παραδοσιακός πλαστός –η χορτόπιτα με χυλό από καλαμποκάλευρο πάνω και κάτω αντί για φύλλο. Πεντανόστιμοι, τέλος, οι κεφτέδες αγριογούρουνου και το αγριογούρουνο στιφάδο.

Πληροφορίες
Καρίτσα Καρδίτσας
Τηλ. 2441094993
Όταν σφάζουν μοσχάρι, υπάρχει μπριζόλα και συκώτι. Τηλεφωνήστε για να μάθετε.

«Ζέρζοβα» (Μάρκου Αρκαδίας)

Αυτή η εξαιρετική ταβέρνα είχε γίνει από μόνη της προορισμός στο χωριουδάκι Παναγιά της Αρκαδίας, διατηρώντας την παλιά του ονομασία (Ζέρζοβα) στο δικό της όνομα. Πλέον, όμως, άλλαξε θέση και στεγάζεται σε ένα όμορφο πέτρινο κτήριο στο κοντινό χωριό Μάρκου, στην κορυφή ενός λόφου με υψόμετρο 900 μέτρων. Από εκεί απολαμβάνει καταπληκτική θέα προς τη Δημητσάνα (από τη μια) και προς τον κάμπο της Μεγαλόπολης (από την άλλη).

Το μενού στη «Ζέρζοβα» ακολουθεί την ίδια ρότα με τα φρέσκα τοπικά υλικά, που σε μεγάλο τους μέρος παράγονται ή μαζεύονται από τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας Γιάννη Αγγελακόπουλο –κτηνοτρόφο, τυροκόμο και ειδικευμένο συλλέκτη μανιταριών. Η μητέρα του Ελένη Αγγελακοπούλου φτιάχνει τη φέτα, η γυναίκα του Βαγγελιώ Μαυρίκη μαγειρεύει, ετοιμάζει τις πίτες, ζυμώνει και ψήνει το προζυμένιο ψωμί στον ξυλόφουρνο. Τα κηπευτικά προέρχονται (κυρίως) από το μποστάνι τους, ενώ έχουν και δικά τους κοκόρια, κουνέλια και αμνοερίφια.

Απόλυτη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού οι χυλοπίτες «καμένες» με βούτυρο και μυζήθρα: είναι το πιάτο που τους έκανε διάσημους 20 χρόνια πριν. Επίσης αγριογούρουνο, προβατίνα στη λαδόκολλα, κουνέλι, αρνάκι λαδορίγανη, ομελέτα με παστό, πίτα με άγρια χόρτα και μανιτάρια του δάσους στο τηγάνι. Για επιδόρπιο σερβίρουν ζεστό γαλακτομπούρεκο από τον ξυλόφουρνό τους, όπου ψήνονται και όλα τους τα μαγειρευτά. Πολύ καλά και τα κρασιά τους, επιλεγμένα από όλη την Ελλάδα.

Πληροφορίες
Μάρκου, Αρκαδία, στα 5 χιλιόμετρα από τη Δημητσάνα
Τηλ. 6932847358

«Στα Ριζά» (Βίτσα, Ζαγοροχώρια)

Μια πολύ όμορφη, πετρόκτιστη ταβέρνα στη Βίτσα (κεντρικό Ζαγόρι), η οποία βρίσκεται μέσα στο πράσινο και απολαμβάνει απίστευτη θέα στο Πάπιγκο από τη μεγάλη τζαμαρία. Λευκά τραπεζομάντηλα στα τραπέζια, αρχοντικό τζάκι, ευγενέστατο σέρβις. Το δε μενού περιλαμβάνει σχεδόν τα άπαντα της τοπικής κουζίνας, όλα καλομαγειρεμένα και βασισμένα σε φρέσκα τοπικά υλικά.

Πεντανόστιμο το αρνάκι με σπανάκι και γιαούρτι, οι γίγαντες με χόρτα, οι πίτες με το χειροποίητο φύλλο, η καροτοσαλάτα με γαλοτύρι, ο φασουλοταβάς με μπαρμπουνοφάσουλα. Ακόμα, προβατίνα στη λαδόκολλα, μπιφτέκι μοσχαρίσιο με μπούκοβο, αρνί φιλέτο με πατάτες στο φούρνο, κοκκινιστό αρνί με κριθαράκι. Ανάλογα με την εποχή, ασφαλώς, θα βρείτε και πιάτα με κυνήγι.

Εξαιρετικό και το ζυμωτό τους ψωμί, το οποίο έρχεται ζεστό στο τραπέζι. Τέλος, ενδιαφέρουσα wine list, αλλά και χύμα κρασί από ντόπιες ποικιλίες, ενώ στα συν μετράνε και οι τοπικές μπύρες.

Πληροφορίες
Βίτσα, Ζαγοροχώρια
Τηλ. 2653071550, 6937037544

Πηγή travel.gr

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe