8 εξωτερικοί τύποι προφυλακτικών: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι προφυλακτικών που μπορούν να αποτρέψουν την εγκυμοσύνη, να προστατεύσουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) και να ενισχύσουν τη σεξουαλική εμπειρία.

Υπάρχουν γενικά τρεις τύποι προφυλακτικών:

  • Τα εξωτερικά προφυλακτικά που εφαρμόζονται πάνω στο πέος
  • Τα εσωτερικά προφυλακτικά που μπαίνουν στον κόλπο
  • Τα οδοντικά φράγματα που τοποθετούνται πάνω στα γεννητικά όργανα για στοματικό σεξ

Κάθε τύπος προφυλακτικού έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, για παράδειγμα, μερικά είναι κατασκευασμένα με ανάγλυφα υλικά, ενώ άλλα είναι επικαλυμμένα με γεύσεις. Για να επιλέξετε το σωστό προφυλακτικό για εσάς, πρέπει να αναλογιστείτε πρώτα το τι ακριβώς χρειάζεστε. (Προφυλακτικά: Πώς θα επιλέξετε το σωστό μέγεθος;)

Ποια προφυλακτικά υπάρχουν στην αγορά και ποια τα χαρακτηριστικά τους;

1. Προφυλακτικά χωρίς λάτεξ

Για τα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ, υπάρχουν στην αγορά προφυλακτικά χωρίς λάτεξ, τα οποία είναι κατασκευασμένα από δέρμα αρνιού ή άλλα εναλλακτικά του λάτεξ, όπως η πολυουρεθάνη και το πολυισοπρένιο.

Τα προφυλακτικά χωρίς λάτεξ είναι μια γενική κατηγορία εξωτερικών προφυλακτικών στην οποία υπάγονται άλλοι τύποι προφυλακτικών, όπως τα προφυλακτικά με γεύση χωρίς λάτεξ.

Όπως συμβαίνει με τα προφυλακτικά από λάτεξ, έτσι και τα προφυλακτικά χωρίς λάτεξ, προστατεύουν από την εγκυμοσύνη, αλλά δεν είναι τόσο προστατευτικά για ΣΜΝ, λόγω της πορώδους φύσης τους. (Αλλεργία στο λάτεξ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

2. Σπερματοκτόνα προφυλακτικά

Τα σπερματοκτόνα προφυλακτικά είναι εξωτερικά προφυλακτικά που είναι επικαλυμμένα με προϊόντα που βλάπτουν ή σκοτώνουν το σπέρμα. Τυπικά, το σπερματοκτόνο περιέχει νονοξυνόλη-9, ένα είδος απορρυπαντικού.

Όπως τα προφυλακτικά χωρίς λάτεξ, τα σπερματοκτόνα προφυλακτικά ανήκουν σε μια μεγαλύτερη κατηγορία προφυλακτικών στην οποία υπάγονται άλλοι τύποι, όπως τα σπερματοκτόνα προφυλακτικά με ραβδώσεις.

Η χρήση σπερματοκτόνων προφυλακτικών βοηθά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και των ΣΜΝ. Ωστόσο, η νονοξυνόλη-9 μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ενώ ορισμένα άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά στο εν λόγω συστατικό. (Τι ισχύει για την μετάδοση της ηπατίτιδας C σε ζευγάρια;)

3. Προφυλακτικά Glow-In-The-Dark

Τα προφυλακτικά που λάμπουν στο σκοτάδι είναι τόσο διασκεδαστικά, όσο και λειτουργικά. Οι περισσότερες μάρκες εξωτερικών προφυλακτικών που λάμπουν στο σκοτάδι είναι εγκεκριμένες από τον FDA για πρόληψη της εγκυμοσύνης και των ΣΜΝ. (3+1 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο νέο σας σύντροφο πριν κάνετε σεξ!)

Τα εξωτερικά προφυλακτικά που λάμπουν στο σκοτάδι, είναι συνήθως μη τοξικά και κατασκευάζονται σε τρία στρώματα:

  • Τα δύο πρώτα στρώματα, το εσωτερικό και το εξωτερικό, αποτελούνται από κανονικό λατέξ.
  • Το τρίτο στρώμα, σφραγισμένο μεταξύ των δύο πρώτων στρωμάτων, περιέχει μια ασφαλή βαφή που λάμπει μετά από έκθεση στο φως.

4. Προφυλακτικά με γεύση

Πολλά είδη προφυλακτικών είναι αρωματισμένα με γεύση. Η γεύση προστίθεται στο λιπαντικό ή επικαλύπτει το προφυλακτικό.

Οι πιο δημοφιλείς γεύσεις είναι η μέντα, το σταφύλι, το πορτοκάλι, η μπανάνα, η φράουλα, η σοκολάτα, η βανίλια και η κόκα-κόλα. Μερικές φορές, τα προφυλακτικά είναι χρωματισμένα για να ταιριάζουν με τη γεύση τους, όπως για παράδειγμα αυτά με γεύση φράουλας είναι κόκκινα και κίτρινα όσα έχουν γεύση μπανάνας.

Τα προφυλακτικά με γεύση, χρησιμοποιούνται περισσότερο για στοματικό σεξ, αλλά πολλές μάρκες είναι εγκεκριμένες από τον FDA για την αντοχή και την προστασία τους για ΣΜΝ και εγκυμοσύνη. (Γυναικείο προφυλακτικό: Πώς χρησιμοποιείται ένα εσωτερικό προφυλακτικό;)

5. Προφυλακτικά με «καρφιά» ή τραχιά υφή

Ορισμένα προφυλακτικά έχουν πιο τραχιά υφή και ανασηκωμένα καρφιά, προσφέροντας περισσότερη ευχαρίστηση στον ένα ή και τους δύο συντρόφους, ανάλογα με το που βρίσκονται οι ραβδώσεις τους.

Όταν τα ανασηκωμένα καρφιά βρίσκονται στο εσωτερικό του προφυλακτικού, προορίζονται να ενισχύσουν την απόλαυση του ατόμου που φορά το εξωτερικό προφυλακτικό. Όταν τα καρφιά είναι εξωτερικά, προορίζονται να προσφέρουν περισσότερη ευχαρίστηση στον σύντροφο. (FDA: Ενέκρινε εσώρουχα που μειώνουν τον κίνδυνο ΣΜΝ κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ)

6. Θερμαινόμενα προφυλακτικά

Τα θερμαινόμενα προφυλακτικά είναι συνήθως κατασκευασμένα από λεπτότερο λατέξ από τα κανονικά προφυλακτικά, γεγονός που ενισχύει την αίσθηση.

Αυτός ο τύπος προφυλακτικού περιέχει ένα θερμαντικό λιπαντικό που ενεργοποιείται από τη φυσική υγρασία του σώματος, πράγμα που σημαίνει ότι θερμαίνεται κατά τη σεξουαλική επαφή.

Η απαλή αίσθηση της θέρμανσης των εξωτερικών προφυλακτικών έχει σχεδιαστεί για αμοιβαία ευχαρίστηση.

7. Έγχρωμα προφυλακτικά

Τα εξωτερικά προφυλακτικά διατίθενται σχεδόν σε κάθε χρώμα. Είναι πολύ διασκεδάστηκα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την περίσταση. Για παράδειγμα κόκκινο του Αγίου Βαλεντίνου, πράσινο τα Χριστούγεννα κ.ο.κ. Πολλά μάλιστα από αυτά, είναι εγκεκριμένα από τον FDA για την πρόληψη της εγκυμοσύνης και των ΣΜΝ, αλλά πάντα πρέπει να ελέγχεται η ετικέτα τους. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων;)

8. Βρώσιμα προφυλακτικά

Τα βρώσιμα εξωτερικά προφυλακτικά διατίθενται σε διάφορες γεύσεις. Για να χρησιμοποιήσετε ένα βρώσιμο προφυλακτικό, τοποθετήστε το όπως κάνετε με όλα τα είδη προφυλακτικών, γλύψτε το ή φάτε το. Τα εν λόγω προφυλακτικά δεν προσφέρουν κανένα είδος προστασίας και διατίθενται μόνο για διασκεδαστικούς σκοπούς και σεξουαλικά παιχνίδια. (FDA: Πράσινο φως για το πρώτο ειδικά σχεδιασμένο προφυλακτικό για πρωκτικό σεξ)

Πηγή Σεξουαλική Υγεία – Wikihealth.gr

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
69FollowersFollow
367SubscribersSubscribe