Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 23×23 εκ.
-
14 αποξηραμένοι χουρμάδες, όσο πιο αφράτοι και μαλακοί γίνεται, χωρίς το κουκούτσι
-
30 γρ. ταχίνι
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
100 γρ. (3/4 κούπας) αλεύρι ολικής άλεσης
-
60 γρ. (1/2 κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
30 γρ. (1/4 κούπας) κακάο
-
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
-
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
-
60 ml (4 κουτ. σούπας) λάδι καρύδας, λιωμένο
-
60 γρ. καρύδια (ψίχα)
-
170 γρ. μαύρη σοκολάτα με στέβια, κομμένη σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σοκολατένιο μπράουνι, χωρίς ζάχαρη, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω ή στους 160-170°C με αέρα.
- Στη συνέχεια, πολτοποιούμε τους χουρμάδες μαζί με 240 ml ζεστό νερό σε έναν πολυκόφτη μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πάστα.
- Αδειάζουμε τον πολτό σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το ταχίνι και το ξύσμα και ανακατεύουμε.
- Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε τα αλεύρια, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
- Έπειτα, τα ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε το λάδι καρύδας και 2 κουτ. σούπας ζεστό νερό και ανακατεύουμε ξανά.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τα καρύδια και τα κομματάκια σοκολάτας (αν τα βάλουμε).
- Αδειάζουμε το μείγμα, του σοκολατένιου μπράουνι, σε ένα ταψάκι 23 x 23 εκ. και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 53.