Οι φλογερές κόκκινες μακαρονάδες της Ιταλίας: αραμπιάτα, αματριτσιάνα, πουτανέσκα, κιουμεντσάνα
Iδού οι αυθεντικές συνταγές για τις τέσσερις πιο κλασικές καυτερές μακαρονάδες της Ιταλίας.
Λαχταριστές, καυτερές και έτοιμες στο άψε σβήσε. Οι εμβληματικές, φλογερές μακαρονάδες της Ιταλίας είναι λαμπρό παράδειγμα του πως, ακόμα και από τα λίγα, μπορούν να προκύψουν τόνοι γεύσης και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να περάσει κανείς ώρες στην κουζίνα. Όλες τους παίρνουν λιγότερο από 30 λεπτά για να γίνουν και «τσιμπάνε» χάρη στις πιπερίτσες (ο καθένας φυσικά μπορεί να ρυθμίσει το επίπεδο της κάψας, με βάση τα γούστα και τις αντοχές του).
Γινόμαστε μαέστροι στην αραμπιάτα, την εμβληματική μακαρονάδα της Ρώμης με ντομάτες, καυτερή πιπεριά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αλλά και στην αματριτσιάνα, που συνδυάζει τη ζουμερή ντομάτα με καπνιστό αλλαντικό και καυτερή πιπεριά. Δοκιμάζουμε την, όλο εντάσεις, διάσημη ναπολιτάνικη πουτανέσκα με κάπαρη και ελιές, και βάζουμε στο ρεπερτόριό μας την κιουμεντσάνα, μια απλούστατη καυτερή σάλτσα από το Κάπρι που τρώγεται μόνη της ή συνοδεύει ζυμαρικά αλλά και πιάτα με κρέας, ψάρι, ακόμη και τηγανητά αυγά.
Μικρά μυστικά και τεχνικές είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά σε απλές συνταγές όπως οι παρακάτω, γι’ αυτό προτείνουμε να τις ακολουθήσετε κατά γράμμα πριν ξεκινήσετε τις παραλλαγές.
1. Αραμπιάτα, η «θυμωμένη» μακαρονάδα της Ρώμης
Ντομάτες, καυτερή πιπεριά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συνυπάρχουν σε αυτό το εμβληματικό πιάτο της Ρώμης, την πικάντικη αραμπιάτα.
Η εμβληματική σάλτσα αραμπιάτα μας ταξιδεύει στην αιώνια πόλη, τη Ρώμη. Το όνομά της προέρχεται από το επίθετο arabbiato, με ένα r στην τοπική διάλεκτο romanesco, που δηλώνει την υπερβολή – ένα χαρακτηριστικό σε ακραίο βαθμό. Στην περίπτωσή μας, είναι η γεύση του πικάντικου, του καυτερού. Η επινόηση του πιάτου ανάγεται στη δεκαετία του 1950, περίοδο κατά την οποία στην κουζίνα της Ρώμης ήταν της μόδας οι πολύ δυνατές, οι ακραίες γεύσεις. Για τη σάλτσα, εκτός από τις ντομάτες, την καυτερή πιπεριά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η συνταγή προβλέπει σκόρδο και μαϊντανό φρέσκο. Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, προσθέτουμε στο τέλος παρμεζάνα ή πεκορίνο ρομάνο. Η μακαρονάδα penne all’arrabbiata (οι πένες είναι ασυζητητί το ιδανικό ζυμαρικό γι’ αυτή τη σάλτσα) απαθανατίστηκε στον κινηματογράφο στις ταινίες Το μεγάλο φαγοπότι του Marco Ferreri και Roma του Federico Fellini.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα αραμπιάτα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα ίσα να αρωματίσει το λάδι, και το αφαιρούμε.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την καυτερή πιπερίτσα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο το κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, τον βασιλικό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.
- Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά 1-2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία.
- Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά.
2. Πουτανέσκα, η αγαπημένη μακαρονάδα της Νάπολης

Είναι από τις πιο γνωστές σάλτσες της περιοχής. Με αντσούγιες, κάπαρη, ελιές και καυτερές πιπερίτσες, είναι μια σάλτσα όλο εντάσεις.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα σπαγγέτι με σάλτσα πουτανέσκα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με τις καυτερές πιπεριές και τις αντσούγιες για περίπου 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 7-8 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά 3 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες.
- Με μια λαβίδα για μακαρόνια βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά. Αν το φαγητό μάς φαίνεται στεγνό, προσθέτουμε λίγο από το νερό του βρασίματος.
- Προσθέτουμε τις ελιές, τον μαϊντανό, την κάππαρη και τη ρίγανη και ανακατεύουμε απαλά να ανακατευτούν τα υλικά.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
3. Αματριτσιάνα, η φλογερή μακαρονάδα της Ρώμης
Κατακόκκινη ζουμερή ντομάτα, καπνιστό αλλαντικό και φλογερή πιπεριά, είναι τα υλικά της λαχταριστής μακαρονάδας «αματριτσάνα». Έτοιμη σε μόλις 15 λεπτά.
Για την σάλτσα αματριτσιάνα (αmatriciana) θα πρέπει να πάμε δυτικά της Ρώμης, στο χωριό Amatrice, τόπο που συνδέεται με τη γέννηση και το όνομά της. Η σάλτσα αματριτσιάνα αναγνωρίστηκε το 2019 από τη ΕΕ ως παραδοσιακό αγροδιατροφικό προϊόν (PAT) του Lazio. Στην πραγματικότητα, όμως, προέρχεται από τη γειτονική περιφέρεια του Abruzzo (εκεί υπαγόταν διοικητικά η Αματρίτσε μέχρι το 1927). Η αρχική εκδοχή της σάλτσας ήταν άσπρη και λεγόταν gricia. Τη νόστιμη αυτή σάλτσα έφεραν στο Λάτσιο οι νομάδες βοσκοί του Αμπρούτσο κατά τις εποχικές μετακινήσεις των κοπαδιών τους. Πότε μπήκε όμως η ντομάτα; Σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι Ναπολιτάνοι. Από μια στατιστική απογραφή του 1811 πληροφορούμαστε ότι τότε γινόταν εξαγωγή από την Αματρίτσε εξαιρετικών χοιρινών αλλαντικών στους πέριξ νομούς αλλά και στην ίδια τη Νάπολη. Υπάρχει επίσης σαφής αναφορά στην επεξεργασία και στην ωρίμανση του guanciale, αναπόσπαστου στοιχείου της διατροφής των Αμπρουτσέζων βοσκών και βασικού συστατικού της σάλτσας gricia. Οι Ναπολιτάνοι, πρωτοπόροι μεταξύ των Ευρωπαίων, αναγνώρισαν νωρίς τα σημαντικά οργανοληπτικά προσόντα της ντομάτας και το δεύτερο μισό του 1700 άρχισαν να καλλιεργούν τη μακρόστενη ποικιλία γύρω από τον Βεζούβιο. Η παραγωγή διετίθετο σε όλη την επικράτεια του βασιλείου των Βουρβόνων, συμπεριλαμβανομένης και της Αματρίτσε. Οι Αματριτσιάνοι εκτίμησαν δεόντως την ποικιλία της μακρόστενης ντομάτας της Νάπολης και την πρόσθεσαν στην gricia, μετατρέποντας έτσι αυτή τη σάλτσα που συνόδευε ψωμί σε σάλτσα για σπαγγέτι.
Έτσι, χάρη στους βοσκούς από το Αμπρούτσο και τις εποχικές μετακινήσεις με τα κοπάδια τους, η ευτυχής ένωση της σάλτσας gricia με τη ναπολιτάνικη ντομάτα έφτασε και στην ύπαιθρο του Λάτσιο! Η σάλτσα διαδόθηκε και από τους Αματριτσάνους που, εξαιτίας της κρίσης στην κτηνοτροφία, εγκαταστάθηκαν ως εσωτερικοί μετανάστες στη Ρώμη στο δεύτερο μισό του 1800. Η σάλτσα έγινε τόσο δημοφιλής στα λαϊκά στρώματα της Ρώμης που την θεωρούσαν, αν και είχε γεννηθεί αλλού, μια κλασική σάλτσα της δικής τους τοπικής κουζίνας. Οι romani, αντί για σπαγγέτι, προτίμησαν τα bucatini, έτσι με την πάροδο του χρόνου η μακαρονάδα bucatini all’amatriciana καθιερώθηκε πλέον ως σπεσιαλιτέ της κουζίνας της Ρώμης. Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη – Menarin
Υλικά
Μερίδες: 4-6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη μακαρονάδα αματριτσιάνα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το αλλαντικό με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπούκοβο για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο και βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
- Με μια λαβίδα για μακαρόνια βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Αποσύρουμε, μοιράζουμε τα μακαρόνια στα πιάτα, σκορπίζουμε τον μαϊντανό και το τυρί και σερβίρουμε.
Για το σερβίρισμα
4. Μακαρονάδα με κιουμεντσάνα, τη φλογερή σάλτσα του Κάπρι
Μια απλούστατη και καυτερή σάλτσα από το Κάπρι που συνοδεύει ζυμαρικά αλλά και πιάτα με κρέας, ψάρι, ακόμη και τηγανητά αυγά.
Στο Κάπρι, η τοπική κοινωνία του νησιού αισθάνεται πολύ δεμένη και υπερήφανη με την παραδοσιακή σάλτσα κιουμεντσάνα. Για την ετυμολογία της λέξης, οι ιστορικοί προβάλλουν δύο υποθέσεις: η πρώτη υποστηρίζει ότι προέρχεται από τη λέξη chiummenza, που δεν σημαίνει τίποτα άλλο από το τσούρμο των ψαράδων που, περιμένοντας να τους καλέσουν για να μπαρκάρουν, τις ώρες της αναμονής προετοίμαζαν αυτή τη σάλτσα με λίγα, απλά, φρέσκα υλικά της εποχής: μικρά φρέσκα πομοντόρια, ελαιόλαδο, σκόρδο και λίγη ρίγανη ή ένα φύλλο βασιλικού. Η άλλη υπόθεση είναι ότι η λέξη προέρχεται από το «chiummo», τον μόλυβδο που κρεμούσαν μαζί με τα τσαμπιά με ντομάτες κάτω από τις πέργκολες των σπιτιών οι Καπρέζοι. Η σάλτσα κιουμεντσάνα στο Κάπρι συνοδεύει όχι μόνο πρώτα πιάτα ζυμαρικών, αλλά και δεύτερα πιάτα με κρέας, ψάρι, ακόμη και τηγανητά αυγά.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη μακαρονάδα με κιουμεντσάνα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και τις καυτερές πιπερίτσες για 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ρίγανη, τη μισή ποσότητα βασιλικού και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Παράλληλα, σε άφθονο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Τα βγάζουμε με λαβίδα για μακαρόνια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα μαζί με το λίγο νερό που θα μεταφέρουν.
- Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σκορπίζουμε τον μαϊντανό και τον υπόλοιπο βασιλικό και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, σε κάθε πιάτο ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μερικές σταγόνες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Gastronomos.gr