Νέα μελέτη υποδεικνύει μείωση της ταχύτητας των αεροπλάνων για να περιοριστεί η μόλυνση της ατμόσφαιρας.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ πραγματοποίησαν μια μελέτη που σε πρώτο τουλάχιστον επίπεδο θα δυσαρεστήσει όσους θέλουν να μετακινούνται γρήγορα χρησιμοποιώντας αεροπλάνα και όσους πρέπει να μετακινηθούν με αεροπλάνα αλλά δεν αισθάνονται άνετα μέσα σε αυτά.
Οι ερευνητές προτείνουν στις αεροπορικές εταιρείες τα αεροσκάφη να κινούνται κατά 15% πιο αργά σε σχέση με τις ταχύτητες που αναπτύσσουν σήμερα στις πτήσεις γιατί με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν αξιοσημείωτα οφέλη όσον αφορά τη μόλυνση που παράγουν τα αεροσκάφη στην ατμόσφαιρα. Αν οι εταιρείες αποδεχτούν αυτή την πρόταση οι υπερατλαντικές πτήσεις θα διαρκούν πενήντα λεπτά περισσότερο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η κίνηση θα μειώσει την καύση καυσίμου κατά πέντε έως επτά τοις εκατό και θα συμβάλει στον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα.
«Χωρίς γρήγορη και αποφασιστική δράση, κινδυνεύουμε να χάσουμε την ευκαιρία να φτάσουμε τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και να καθυστερήσουμε τους κρίσιμους τεχνολογικούς και επιχειρηματικούς μετασχηματισμούς που απαιτούνται» αναφέρουν στη μελέτη οι ερευνητές που ομολογούν ότι η πρόταση τους δεν θα ακουστεί ευχάριστα από το επιβατηγό κοινό αλλά θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν τέτοιου είδους μέτρα στην αεροπορική βιομηχανία για να περιοριστεί το αποτύπωμα της στην περιβαλλοντική μόλυνση.