23.5 C
Thessaloniki
25, May 2024

Εφιαλτικός απολογισμός, Γάζα: To Ισραήλ σκότωσε σε έξι μήνες περισσότερα παιδιά

Ο Philippe Lazzarini της ΜΚΟ UNRWA, επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να ληφθούν ακριβή στοιχεία σε συνθήκες πολέμου
Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους έξι μήνες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ είναι συγκλονιστικός, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη ο Philippe Lazzarini, Γενικός Επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), στο TASS.
Τόνισε ωστόσο, ότι είναι πολύ δύσκολο να ληφθούν ακριβή στοιχεία σε συνθήκες πολέμου.
“Αλλά πιστεύω ότι οι αριθμοί που δημοσιεύονται (από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπέρασε τους 34.000 – TASS) δίνουν μια αρκετά καλή ιδέα για την κλίμακα του αριθμού των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.
Και αυτό είναι φρικτό», είπε ο Lazzarini.
“Είναι άνευ προηγουμένου όταν σκέφτεσαι ότι σε έξι μήνες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι.

Γνωρίζουμε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν 13.000 παιδιά.

Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν περισσότερα παιδιά που σκοτώθηκαν στη Γάζα σε έξι μήνες από ό,τι σε όλες τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια», είπε ο επικεφαλής της UNRWA.
«Άρα, είναι πρωτοφανές σε κλίμακα, όπως και σε επίπεδο καταστροφής», τόνισε.
«Σήμερα, αν συγκρίνω τον αριθμό των εργαζομένων που σκοτώθηκαν στην UNRWA (σ.σ. στη Λωρίδα της Γάζας – TASS), δηλαδή 180, και τον συγκρίνω με τον συνολικό αριθμό του προσωπικού που έχουμε, 13.000, και μετά κοιτάξω τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο πλαίσιο του ευρύτερου πληθυσμού της Γάζας, και ακολούθως το συγκρίνω με τον συνολικό πληθυσμό, θα έχουμε λίγο πολύ τον ίδιο τύπο αναλογίας, οπότε νομίζω ότι η αναλογία σε αυτή την περίπτωση είναι σίγουρα κάτι που δυστυχώς ακούγεται πιθανό», σημείωσε ο Lazzarini.
Όταν ρωτήθηκε εάν ήταν ασφαλές να πούμε ότι ο αριθμός των 34.000 δεν ήταν υπερεκτιμημένος, είπε ότι τα δεδομένα «είναι σίγουρα σε αυτήν την κλίμακα, όσον αφορά στον αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί».
«Και δεν είμαι καν σίγουρος ότι αυτός ο αριθμός αιχμαλωτίζει όλους όσοι βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια, γιατί τις περισσότερες φορές ο αριθμός των νεκρών αναφέρεται και καταγράφεται μέσω νοσοκομειακών εγκαταστάσεων», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.
“Λοιπόν, θα έλεγα ότι η αναλογία που δίνεται, δυστυχώς, μπορεί να είναι κοντά στην πραγματικότητα.
Θα μπορούσε να είναι υψηλότερη ή θα μπορούσε να είναι δυσανάλογη.
Και πιστεύω ότι δεν είναι υπερεκτίμηση”, κατέληξε.

Σχετικά με την UNRWA

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή ιδρύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1949.
Καθώς η κατάσταση στην Παλαιστίνη παραμένει άλυτη, η εντολή της υπηρεσίας συνεχίζει να επεκτείνεται.
Μέχρι σήμερα, ο οργανισμός παρέχει βοήθεια σε περίπου 5,9 εκατομμύρια ανθρώπους.
Περίπου το ένα τρίτο ζει σε 58 επίσημα αναγνωρισμένους καταυλισμούς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας.
Οι υπόλοιποι ζουν σε ή κοντά σε πόλεις υποδοχής, συχνά όχι μακριά από επίσημους καταυλισμούς.
Ο οργανισμός διευθύνεται από έναν γενικό επίτροπο που διορίστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.·
Στα τέλη Ιανουαρίου, αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσαν την αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA λόγω ύποπτων διασυνδέσεων με τον ριζοσπαστικό Παλαιστίνιο κίνημα Hamas.
Ο Lazzarini διέταξε την απόλυση αρκετών υπαλλήλων που μπορεί να είχαν εμπλακεί σε επίθεση μαχητών της Hamas στο Ισραήλ το φθινόπωρο.
Η υπηρεσία κατηγόρησε αργότερα το Ισραήλ ότι βασάνιζε αιχμάλωτους υπαλλήλους για να αποσπάσει «ψευδείς ομολογίες» για διασυνδέσεις με το ριζοσπαστικό κίνημα.
Μια έκθεση που κυκλοφόρησε στις 23 Απριλίου από μια ανεξάρτητη ομάδα αξιολόγησης του ΟΗΕ για τις δραστηριότητες της UNRWA ανέφερε ότι οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν παράσχει μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τις κατηγορίες τους.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe