21.8 C
Thessaloniki
31, May 2024

Εκλογές 2023 – Δημοσκόπηση MARC: Αυξάνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Στο 6,7% η διαφορά υπέρ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις εκλογές – Η ΝΙΚΗ και το ΕΑΝ απειλή για τον Βελόπουλο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τον Βαρουφάκη

Ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί σταθερά ψηλά την απήχηση που έχει στους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί και κεντροδεξιοί, ενώ εμφανίζει μεγαλύτερη διείσδυση από τον βασικό αντίπαλό του στους κεντρώους, καθώς 4 στους 10 πολίτες (39,9%) που ανήκουν σε αυτή την καθοριστική για την έκβαση της εκλογικής μάχης δεξαμενή ψηφοφόρων θέλουν να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου ο σημερινός πρωθυπουργός.

Το συνολικό ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι στις κάλπες της 21ης Μαΐου οι Έλληνες πρέπει να δώσουν δεύτερη ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη φτάνει στο 37,7% και είναι κατά 10,6 μονάδες μεγαλύτερο από εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει το ίδιο με τον κ. Τσίπρα. Στο 30,2% φτάνει το ποσοστό όσων αδιαφορούν για τον νικητή ανάμεσα στους δύο μονομάχους και προκρίνουν την ενίσχυση κάποιου από τα άλλα κόμματα.

Η υπεροχή του νυν πρωθυπουργού διευρύνεται όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλούνται να τον συγκρίνουν με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα «Ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο;» το 37,6% απαντά τον κ. Μητσοτάκη και το 24,6% τον κ. Τσίπρα. Ακολουθούν ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης με 6,2%, ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,8%, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης με 3,4% και ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος με 3,2%.

Οι κεντρώοι προτιμούν Μητσοτάκη
Όταν, όμως, το ερώτημα αφορά την εμπιστοσύνη που αισθάνονται οι πολίτες απέναντι μόνο στους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, η διαφορά υπέρ του πρωθυπουργού αυξάνεται. Ειδικότερα, το 46,3% του συνόλου -και ανάμεσά τους το 52% όσων θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ– προτιμά στο τιμόνι της χώρας να βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης έναντι του 33,8% που δηλώνει το ίδιο για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος προτιμάται από το 23,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατανομή των αναποφάσιστων, αφού το 31,2% εξ αυτών προτιμά τον νυν πρωθυπουργό, ενώ το 22,4% τον πρώην.

Εκτός από το πρόσωπο του πρωθυπουργού, όμως, οι πολίτες αξιολογούν θετικά και την κυβέρνησή του, για την οποία η θετική βαθμολογία αυξήθηκε στο 47,3% από το 42% στο οποίο είχε κατρακυλήσει μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Την ίδια ώρα, υπερτερούν μεν οι αρνητικές γνώμες (52,2%), αλλά βαίνουν μειούμενες, καθώς πριν από δύο μήνες είχαν ανέλθει στο 56,7%.

Ακόμη πιο ευοίωνες για το Μέγαρο Μαξίμου είναι οι απαντήσεις που δίνουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα όταν καλούνται να συγκρίνουν τη σημερινή κυβέρνηση με την αμέσως προηγούμενη. Ένας στους 2 πολίτες (49,6%) θεωρούν ότι είναι καλύτερη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ την ίδια άποψη για την προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα έχει το 33,5% των ερωτηθέντων. Καλύτερη άποψη για τη σημερινή κυβέρνηση έχει το 57,2% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και το 58,3% όσων αυτοτοποθετούνται ως κεντρώοι.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι 24,6% και 28,3% και δείχνουν ότι δεν έχει υποχωρήσει το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα» που επικρατεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των κεντρώων ψηφοφόρων, οι οποίοι πλειοψηφικά δείχνουν προτίμηση στο πρόσωπο και τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη.

Το πολύ έξι κόμματα στη νέα Βουλή

Αν και στην πρόθεση ψήφου το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι (10,2%) εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα για τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, η σειρά κατάταξης των κομμάτων φαίνεται παγιωμένη και, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, η κοινοβουλευτική σύνθεση που θα προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία της 21ης Μαΐου θα απαρτίζεται από την ίδια κομματική εξάδα που μετείχε στην απελθούσα Βουλή.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe