29.2 C
Thessaloniki
22, July 2024

Εξωτερικό ή Ελλάδα; Πού θα πάνε οι Έλληνες το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Σε συνέχεια μιας άκρως επιτυχημένης καλοκαιρινής σεζόν, οι άνθρωποι του τουρισμού, είτε σχετίζονται με ταξίδια στο εξωτερικό είτε στην ελληνική επικράτεια, ελπίζουν σε ένα τριήμερο με μεγάλη ταξιδιωτική κινητικότητα. Αυτή τη φορά, τον «τόνο» δίνουν οι Έλληνες ταξιδιώτες.

«Οι Έλληνες ταξιδιώτες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ταξιδέψουν ξανά στο εξωτερικό μετά τoυς περιορισμούς του κορωνοϊού» εξηγεί στο Travel.gr ο Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA). Οι προορισμοί που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων ταξιδιωτών είναι οι «κλασικοί» ευρωπαϊκοί, δηλαδή Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη -όπως και οι άλλες κοντινές και διαχρονικά αγαπημένες πόλεις της Ιταλίας- αλλά και η Κωνσταντινούπολη.

Για τον κ. Τσιλίδη, οι τιμές για το εξωτερικό -παρά τα διαδοχικά κύματα ακρίβειας- παραμένουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές και προσιτές για όποιον το επιλέξει. «Με 400-500 ευρώ, μπορεί κάποιος να κάνει μία εκδρομή 4-5 ημερών στο Λονδίνο ή το Παρίσι, το «πακέτο» της οποίας περιλαμβάνει ένα ποιοτικό κατάλυμα με πρωινό και φυσικά, τα αεροπορικά εισιτήρια. Με την αύξηση των τιμών π.χ. στα καύσιμα στο εσωτερικό, είναι μία ευθέως ανταγωνιστική επιλογή», σημειώνει στο Travel.gr.

Με βάση τα στοιχεία της (FedHaTTA), τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό υπολογίζoνται στο 65-70% της τελευταίας «κανονικής» σεζόν του 2019. Ένας αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός σε σχέση με όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζει το σημερινό περιβάλλον.

Μια μάλλον απροσδόκητη τάση που συναντά κανείς την εφετινή χρονιά είναι το πόσο δημοφιλή παραμένουν, για τουλάχιστον την ομάδα των συμπατριωτών μας που έχει την οικονομική δυνατότητα, τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ. Για τον Λύσανδρο Τσιλίδη, σημαντικός λόγος για αυτή την εξέλιξη είναι ότι εταιρείες όπως η Emirates, διατηρούν την απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – ΗΠΑ καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Η εσωτερική αγορά

Όσον αφορά την εσωτερική αγορά, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος κάνει λόγο για αισιόδοξα μηνύματα σε δημοφιλείς προορισμούς όπως ο Βόλος και το Πήλιο ή τα Ιωάννινα και τα Ζαγοροχώρια. Το ίδιο συμβαίνει και σε περιοχές της νότιας Ελλάδας ή και δημοφιλή νησιά, τα οποία ακόμα και σήμερα παρουσιάζουν εικόνα καλοκαιριού. «Το εφετινό τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου έχει την ιδιαιτερότητα -και λόγω καιρικών συνθηκών- να λειτουργούν πρακτικά όλοι οι προορισμοί της χώρας. Αστικοί, ορεινοί (πριν αρχίσει η κύρια season τους) αλλά και παραθαλάσσιοι», σημειώνει χαρακτηριστικά στο Travel.gr, o κος Γρηγόρης Τάσιος.

Ο κ. Τάσιος κάνει λόγο για πληρότητα της τάξης του 80% στους δημοφιλείς προορισμούς, με αυξητική τάση αν βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες. «Οι τιμές στα καταλύματα είναι αυξημένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Θεωρώ ότι είναι η ελάχιστη δυνατή αύξηση δεδομένης της ανόδου του κόστους της ενέργειας και άλλων απαραίτητων πραγμάτων για να λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο».

Όσον αφορά το άμεσο μέλλον -γιατί, όπως δηλώνει ο κ. Τάσιος μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη- «Οι ταξιδιώτες αλλά και ο κλάδος έχουν επενδύσει ιδιαίτερα σε αυτό το τριήμερο. Η εικόνα της αγοράς είναι ότι πολλά καταλύματα θα κλείσουν για τις καθημερινές στις αρχές Νοεμβρίου και θα λειτουργούν μόνο Σαββατοκύριακα για το διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα. Το κόστος της καθημερινής λειτουργίας είναι δυσβάστακτο».

Σημειωτέον ότι η αύξηση των καύσιμων έχει κάνει τους ανθρώπους του τουρισμού να αναζητούν τρόπους να δημιουργήσουν ελκυστικά πακέτα εσωτερικού τουρισμού που δεν έχουν την προϋπόθεση του ταξιδιού με το αυτοκίνητο. «Βλέπουμε γραφεία τουρισμού να προτείνουν εκδρομές σε προορισμούς στους οποίους μπορεί να φτάσει κανείς με το τρένο και να συνεργάζονται με γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων για να υπάρχει διαθέσιμο αυτοκίνητο κατά την άφιξη του ταξιδιώτη. Μια τέτοια επιλογή μπορεί να μειώσει κατά πολύ το κόστος της εκδρομής», αναφέρει ο κ. Τσιλίδης.

Οι κορυφαίες πόλεις στις αναζητήσεις των Ελλήνων

Το Παρίσι είναι η πόλη στην κορυφή του ενδιαφέροντος των Ελλήνων που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό όπως προκύπτει με βάση των όγκο αναζητήσεων στην Google κατόπιν επεξεργασίας από την εταιρεία Tourix. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 1 έως 31 Αυγούστου, στη 2η θέση της ίδιας κατάταξης είναι η Ρώμη και το Λονδίνο ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν Κωνσταντινούπολη και Άμστερνταμ. Από την 6η έως τη 10η θέση, βρίσκεται η Βουδαπέστη, η Βιέννη, το Μιλάνο, η Νέα Υόρκη και η Βαρκελώνη. Το βέβαιο είναι ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος με την Έρευνα Πληρωμών που προσπαθεί να εκτιμήσει το πόσα χρήματα ξοδεύουν οι Έλληνες στο εξωτερικό επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της (FedHaTTA). Οι πληρωμές στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έφθασαν τα 934 εκατομμύρια ευρώ, 30% λιγότερο από το 1,336 δισ. του 2019.

«Ο Έλληνας ταξιδιώτης δεν προτιμά τις πλατφόρμες»

Είναι δεδομένο ότι οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε συνδυασμό με τις low cost αεροπορικές μεταφορές άλλαξαν για πάντα το ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη, οι Έλληνες ταξιδιώτες μάλλον είναι διστακτικοί στο να νοικιάσουν το κατάλυμά τους από μία τέτοια πλατφόρμα.

«Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου όχι μόνο το κατάλυμα που εκμισθώνεται σε μια πλατφόρμα δεν έχει σχέση με όσα παρουσιάζονται σε μια ιστοσελίδα, αλλά μπορεί να πρόκειται και για ολοκληρωτική απάτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο ταξιδιώτης δεν μένει μόνο χωρίς κατάλυμα αλλά χάνει και τα χρήματά του με όλες τις δυσκολίες που έχει το να βρεις το δίκιο σου στο εξωτερικό. Από την άλλη, όποιος απευθυνθεί σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο με επαγγελματική ιστορία ξέρει ότι θα εξυπηρετηθεί» συμπληρώνει ο κ. Τσιλίδης.

«Ταξιδεύω ακόμα όσα μπορώ»

Ο Γιάννης Λ., ιδιωτικός υπάλληλος 38 ετών σχεδιάζει το ταξίδι του το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου πριν το καλοκαίρι. «Μου αρέσει να ταξιδεύω στο εξωτερικό, είχε υπάρξει όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και των περιορισμών και δεν μπορούσα να το κάνω. Οπότε όταν βρήκα φθηνό εισιτήριο και κατάλυμα στη Βαρκελώνη, τα έκλεισα αμέσως».

Από την περασμένη άνοιξη που ο Γιάννης έκλεισε το εισιτήριό του, μέχρι σήμερα που δεν έχει πάει ακόμα στη Βαρκελώνη, μεσολάβησαν μήνες με αλλεπάλληλες αυξήσεις στο κόστος ζωής και προειδοποιήσεις για «έναν δύσκολο χειμώνα». Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν τον έκανε ούτε να αναβάλει τα ταξιδιωτικά του σχέδια. «Ίσα, ίσα, όταν δεν ξέρεις τι θα συμβεί στο μέλλον, φροντίζεις να περνάς όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται στο παρόν».

Πηγή travel.gr

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe