Συστατικά:
4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες,
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 2 φύλλα δάφνης,
¼ φλ. ελαιόλαδο,
2 καρότα σε κυβάκια/ζάρια,
ξίδι (1-3 κουταλιές, ανάλογα με τη γεύση σας),
αλάτι, πιπέρι.
Βήματα:
Τις αφήνετε να κοχλάσουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και τις σιγοβράζετε για 20-30 λεπτά (οι φακές θα μαλακώσουν αρκετά).
Ύστερα, τις στραγγίζετε στο σουρωτήρι. Σκουπίζετε την κατσαρόλα και ζεσταίνετε μέσα το λάδι.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντάς τα μέχρι να γίνουν διάφανα και ρίχνετε μέσα τις φακές, τα καρότα και τα σκόρδα.
Τα ανακατεύετε καλά να ζεσταθούν, προσθέτετε τις ντομάτες, τη δάφνη και 4 φλιτζάνια νερό, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε τη σούπα για άλλη ½ περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι φακές.
Αν η σούπα σας φανεί πηκτή, προσθέτετε μέσα ακόμη λίγο νερό.
Βγάζετε και πετάτε τη δάφνη, ανακατεύετε μέσα 1-3 κουταλιές ξίδι και σερβίρετε τη σούπα συνοδεύοντάς την με φρέσκο ψωμί και μαύρες ελιές.