23.5 C
Thessaloniki
25, May 2024

Ισπανία: Μια γυναίκα στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας;

Φαβορί η Μονσεράτ Μαρτίνεζ

Η Ισπανία ενδέχεται να γίνει η πρώτη μεγάλη οικονομία της ευρωζώνης που θα διορίσει γυναίκα επικεφαλής της κεντρικής της τράπεζας.

Η Μονσεράτ Μαρτίνεθ , επί του παρόντος αντιπρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής για τις κινητές αξίες CNMV, θεωρείται ως η επικρατέστερη υποψήφια για να αντικαταστήσει τον διοικητή Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος όταν λήξει η θητεία του στα μέσα Ιουνίου.

Εφόσον επιλεγεί, η Μαρτίνεθ θα έχει μια θέση στο 26μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο τώρα όλοι είναι άνδρες -πλην της Λαγκάρντ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει ιστορικό υπέρμαχου της διαφορετικότητας, διορίζοντας ένα υπουργικό συμβούλιο με περισσότερες γυναίκες από άνδρες.

Όποιος και αν αναλάβει την ευθύνη θα το κάνει ακριβώς τη στιγμή που η ΕΚΤ αρχίζει να χαλαρώνει την πολιτική της, 2 χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ η τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής επί Ντε Κος στις 5-6 Ιουνίου θα φέρει πιθανότατα μείωση, ο διάδοχός του θα μπει σε μια ολοένα και πιο έντονη συζήτηση για το πόσο γρήγορα πρέπει να χαλαρώσει η πολιτική της ΕΚΤ.

Η πολιτική θα μπορούσε να παίξει μεγάλο ρόλο στη διαδικασία επιλογής. Αντί για έναν τεχνοκράτη, ο Σάντσεθ μπορεί να επιλέξει έναν σύμμαχο των κυβερνώντων Σοσιαλιστών του. Μένει να δούμε αν θα διατηρηθεί μια παραδοσιακή τακτική βάσει της οποίας η αντιπολίτευση επιλέγει τον αναπληρωτή επικεφαλής της Τράπεζας της Ισπανίας.

Οι υποψήφιοι για την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας

Ποια είναι η Μονσεράτ Μαρτίνεθ

Είναι αντιπρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της ισπανικής αγοράς για περισσότερα από τρία χρόνια και προηγουμένως εργαζόταν στην κεντρική τράπεζα, όπου ήταν επικεφαλής του γραφείου του υποδιοικητή. Έχει επίσης καταλάβει διάφορες θέσεις σε ισπανικές τράπεζες, όπως η CaixaBank και η BBVA.

Φερνάντο Ρεστόι

Επί του παρόντος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ο Φερνάντο Ρεστόι (Fernando Restoy), όπως και η Μαρτίνεθ, διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος της CNMV. Είναι, επίσης, πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Μαργαρίτα Ντελγάδο

Υποδιοικήτρια από το 2018 και μέλος στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ, η Μαργαρίτα Ντελγάδο (Margarita Delgado) έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της στην κεντρική τράπεζα της Ισπανίας. Ελπίζει ότι δεν θα χάσει και πάλι την προαγωγή, αφού πέρυσι απορρίφθηκε υπέρ της Γερμανίδας Κλαούντια Μπουχ για να ηγηθεί του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Angel Ubide Citadel Hedge Fund

Ο Άνχελ Ουμπίδε είναι πρώην οικονομικός σύμβουλος του Σάντσεθ, ο οποίος σήμερα διευθύνει την οικονομική έρευνα στο Citadel Hedge Fund στη Νέα Υόρκη, διατηρώντας τις σχέσεις του με τους Σοσιαλιστές της Ισπανίας και τον Σάντσεθ.

Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός διορίσει μια γυναίκα για να διευθύνει την κεντρική τράπεζα, o Ουμπίδε θεωρείται ως πιθανός αναπληρωτής, αν και αυτό θα μπορούσε να θέσει την κυβέρνηση σε πορεία σύγκρουσης με το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα, το οποίο θα περίμενε να ορίσει το Νο 2 βάσει της προαναφερθείσας μακροχρόνιας άτυπης συμφωνίας.

Προηγουμένως κατείχε παρόμοια θέση στην κεντρική τράπεζα της Ισπανίας – τον ίδιο ρόλο που είχε και ο Ντε Κος πριν γίνει διοικητής το 2018.

Oscar Arce

Ο Όσκαρ Άρθε είναι γενικός διευθυντής οικονομικών της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη συμμετέχει στις συνεδριάσεις για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα επιτόκια. Προηγουμένως κατείχε παρόμοια θέση στην κεντρική τράπεζα της Ισπανίας – τον ίδιο ρόλο που είχε και ο ντε Κος πριν γίνει διοικητής το 2018.

David Vegara

Εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Banco Sabadell, ο Βεγάρα διετέλεσε υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Ισπανίας μεταξύ 2004 και 2009, υπό την προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση (Θαπατέρο).

Jose Luis Escriva

Ο Χοσέ Λουίς Εσκριβά Μπελμόντε (Jose Luis Escriva) εργάζεται υπό τον Σάντσεθ ως υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού και δημόσιας διοίκησης και ήταν υπουργός Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης στην προηγούμενη κυβέρνηση. Προηγουμένως ήταν πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιονομικής Ευθύνης της Ισπανίας και έχει διατελέσει σε θέσεις στην BBVA και την ΕΚΤ.

Πηγή – naftemporiki.gr

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe