Thursday, June 12, 2025
32.2 C
Thessaloniki

Καθημερινή Απόλαυση: Λομπιάνι – Η Ζεστή, Παραδοσιακή Πίτα με Φασόλια από τη Γεωργία 🇬🇪

Αυτή η παραδοσιακή γεωργιανή πίτα είναι ό,τι πρέπει για να μοιραστείτε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι.

Από Πού Προέρχεται

Η Γεωργία (η χώρα, όχι η πολιτεία!) έχει βαθιά σχέση με το ψωμί. Στις 17 Δεκεμβρίου, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, οι οικογένειες φτιάχνουν Λομπιάνι – μια χρυσή, γεμιστή πίτα με πουρέ φασολιών. Είναι απλή, χορταστική και απίστευτα νόστιμη.

Δεν θα τη βρείτε σε τουριστικά βιβλία μαγειρικής – είναι από εκείνες τις συνταγές που περνάνε από γιαγιά σε εγγόνι. Και σήμερα… ήρθε σε εσάς.

Υλικά (για 2 μεσαίες πίτες)

Για τη Ζύμη:

  • 250γρ (2 φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150ml (⅔ φλ.) χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. ξερή μαγιά
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για τη Γέμιση:

  • 1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια (400γρ), στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φυτικό λάδι ή βούτυρο
  • ½ κ.γ. κόλιανδρος σε σκόνη
  • ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • Αλάτι & πιπέρι κατά βούληση

Οδηγίες Βήμα-Βήμα

1. Ενεργοποίηση της μαγιάς

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 5–10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.

2. Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε τη μαγιά και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε για 7–8 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση

Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λάδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα φασόλια, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Τα λιώνουμε με πιρούνι (όχι τελείως – να έχουν υφή). Αφήνουμε να κρυώσει.

4. Σχηματισμός πίτας

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε δίσκο (20 εκ.). Βάζουμε μια γερή κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο, διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τις τσιμπάμε να κλείσουν. Ξαναπιέζουμε απαλά να γίνει επίπεδη.

5. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει

Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Τρυπάμε την κορυφή με πιρούνι. Ψήνουμε για 20–25 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται ζεστή!

Το Ήξερες;

Στα χωριά της Γεωργίας, ψήνουν ακόμα το Λομπιάνι σε παραδοσιακούς φούρνους από πηλό που λέγονται “τόνε”. Το όνομα έρχεται από τη λέξη λομπιο, που σημαίνει “φασόλια”. Υπάρχει και πικάντικη εκδοχή με ζυμωμένα, τουρσί φασόλια!

Πώς το Σερβίρουμε

Κόψ’ το σαν πίτσα, βούτα το σε γιαούρτι ή πάρε το μαζί για σνακ. Είναι υπέροχο ζεστό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου – και τα παιδιά θα το λατρέψουν (κανείς δεν περιμένει να του αρέσουν τα φασόλια μέσα σε ψωμί!).

Το Λομπιάνι δεν είναι εντυπωσιακό. Είναι απλό, τίμιο, και νόστιμο – το φαγητό που τρως όταν γυρίζεις σπίτι κουρασμένος, γύρω από ανθρώπους που αγαπάς. Και τώρα μπορείς να το φτιάξεις κι εσύ.

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe