Monday, April 21, 2025
16.7 C
Thessaloniki

Κριθαράκι με «φρούτα της θάλασσας», του Μοναχού Επιφάνιου

 

30′ προετοιμασία    40′ μαγείρεμα  Σύνολο: 1 ώρα και 10′ Μερίδες: 4

Υλικά

  • 300 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 400 γρ. αχιβάδες ή γυαλιστερές, καλά καθαρισμένες
  • 4 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες από κελύφη και εντεράκια (κρατάμε κεφάλια και ουρές)
  • 150 γρ. σουπιά, καθαρισμένη και κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια
  • 150 γρ. καλαμάρι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε φετάκια
  • 60 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση)
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κριθαράκι με «φρούτα της θάλασσας», σε ένα τηγάνι βάζουμε τα όστρακα μαζί με τις γαρίδες, τη μισή ποσότητα κρασιού, το σκόρδο, λίγο αλάτι και το μισό από το ελαιόλαδο.
  2. Σκεπάζουμε με καπάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν καλά.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις σουπιές, το καλαμάρι και τις πιπεριές (κρατάμε λίγες πιπεριές στην άκρη για να τις βάλουμε ωμές στο σερβίρισμα) για 7-8 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το κριθαράκι, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λαδωθεί καλά και ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί.
  5. Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε 500 ml νερό, το ζουμί από τα βρασμένα όστρακα, τον λεμονοχυμό και αλατοπίπερο.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το κριθαράκι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
  7. Ανακατεύουμε περιοδικά 4-5 φορές με προσοχή, ίσα να μην κολλήσει στο σκεύος.
  8. Ρίχνουμε τις γαρίδες και τα όστρακα, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Πασπαλίζουμε με τις πιπεριές που κρατήσαμε στην άκρη και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Μυστικά

Το κριθαράκι χρειάζεται καλό σοτάρισμα, ώστε να παραμείνει σπυρωτό. Μπορούμε στο σοτάρισμα να προσθέσουμε και λίγο τσίλι ή καυτερή πιπεριά, καθώς και 5-6 τοματίνια κομμένα στη μέση.

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe