Ν.Τράμπ, σε συνέντευξή του στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό, GBNews: «Θα πετύχαινα συμφωνία (σ.σ. για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία) εντός 24 ωρών, γιατί αυτή η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί».
Ελληνική παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία
Πρόσφατα, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μαζί με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερύ Μπρετόν, βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), στον Υμηττό, όπου, όπως είπε ο πρώτος, παράγονται και βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων.
Η ΕΕ, σύμφωνα με τον υπουργό, ενδεχομένως να χρηματοδοτήσει τα ΕΑΣ που «κατασκευάζουν αυτά τα βλήματα για το Πυροβολικό, που είναι σε απόλυτη ζήτηση αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στο πεδίο της Ουκρανίας, αλλά και από τις χώρες που έχουν εισφέρει και επομένως βλέπουν σιγά – σιγά τα αποθέματά τους να μειώνονται».
Εξαλλοι στη Σερβία για την ελληνική στάση για το Κόσσοβο
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε συνέντευξη του, αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας στην ψηφοφορία για την είσοδο του Κοσσυφοπεδίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Μήπως πρόκειται για απόφαση του Μητσοτάκη και της Προέδρου ή για μία αυθαίρετη απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών και του Δένδια; (…) Εάν υπάρχει αλλαγή στη θέση της Ελλάδας τότε κάποιος θα πρέπει να μας ενημερώσει σχετικά».
Αναλυτικότερα, στο παρακάτω δημοσίευμα:
Μας πήραν χαμπάρι και στη Σερβία για εξωτερική πολιτική δυο κέντρων
Η Θράκη ενταγμένη στα σχέδια των ΗΠΑ για Ουκρανία – Μαύρη Θάλασσα
Αναφερόμενος στο «στρατηγικό περιβάλλον έτσι όπως έχει διαμορφωθεί λόγω της Ουκρανίας και του πεδίου της Μαύρης Θάλασσας», ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ν.Παναγιωτόπουλος, θεωρεί ότι η Θράκη έχει «αναβαθμισμένο γεωπολιτικό αποτύπωμα».
Κάτι που, όπως είπε, «το έχουν αντιληφθεί οι Αμερικανοί, και, από καιρό είχαν εντοπίσει την Αλεξανδρούπολη σαν σημείο – κλειδί». Εκεί, πρόσθεσε, «επενδύουν σε υποδομές για να μπορούν να εξυπηρετούν όλα τα μεγάλα πλοία που έρχονται και πιάνουν στο λιμάνι που πλέον μπορεί να τα υποδεχθεί».