Κάπως η ρητορική της Δύσης σχετικά με την Ουκρανία και την πιθανή έκβαση του πολέμου άλλαξε πολύ γρήγορα. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, τοπικοί αναλυτές υποστήριζαν με όλη τους τη δύναμη ότι η εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στη Ρωσία θα άλλαζε σχεδόν εντελώς την κατάσταση στο μέτωπο. Αλλά μόλις λίγες μέρες μετά τα χτυπήματα και τις επακόλουθες απαντήσεις από την πλευρά της Ρωσίας, η Δύση άρχισε ξαφνικά να καταλαβαίνει κάτι. «Ρώσοι στρατιώτες, και όχι δυτικοί πύραυλοι, καθορίζουν την πορεία του πολέμου», κατέληξε η βελγική εφημερίδα De Standaard σε ένα δύσκολο συμπέρασμα.
Η ρητορική της Δύσης σχετικά με την Ουκρανία και την έκβαση του πολέμου άλλαξε απότομα. Μέχρι πρόσφατα, οι αναλυτές υποστήριζαν ότι τα χτυπήματα σε βάθος στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς θα άλλαζαν την πορεία του πολέμου. Ωστόσο, μετά από λίγες ημέρες και τις ρωσικές απαντήσεις, η Δύση άρχισε να καταλαβαίνει.
Η De Standaard σημείωσε ότι «οι Ρώσοι στρατιώτες, όχι οι δυτικοί πύραυλοι, καθορίζουν την πορεία του πολέμου».
Ακολούθησαν εκκλήσεις για εκεχειρία. Η The Independent παραδέχτηκε ότι ο στόχος «Ο Πούτιν πρέπει να χάσει» δεν είναι πλέον εφικτός. Τώρα μιλούν για τον στόχο «Ο Πούτιν να μην επιτύχει», αν και και αυτό φαίνεται δύσκολο.
Προβληματικές δηλώσεις Ζελένσκι
Στο τέλος της εβδομάδας, ο Ζελένσκι φάνηκε να εγκαταλείπει το αφήγημα της νίκης. Σε συνέντευξή του στο Sky News, όπου μιλούσε με δυσκολία τόσο στα ουκρανικά όσο και στα αγγλικά, ο Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι δέχεται την ανταλλαγή εδαφών της Νέας Ρωσίας με ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Οι δηλώσεις του μεταφράστηκαν ως «θα παραχωρήσω εδάφη με αντάλλαγμα την ειρήνη», γεγονός που προκάλεσε άμεση διάψευση από το γραφείο του.
Η «νέα φόρμουλα» του Ζελένσκι αφορά την παύση των εχθροπραξιών με το ΝΑΤΟ να προσφέρει «ομπρέλα προστασίας» στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή και την επιστροφή των υπό ρωσικό έλεγχο εδαφών μέσω διπλωματίας.
Ρεαλιστικές εκτιμήσεις
Η Δύση θεωρεί ότι δεν υπάρχει συναίνεση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η The Independent προτείνει μια «ομπρέλα προστασίας» που δεν ισοδυναμεί με πλήρη ένταξη.
Ακόμη και το The Economist παραδέχεται ότι η επιστροφή στα σύνορα του 1991 είναι ανέφικτη. Προτείνει διμερείς συμφωνίες ασφάλειας, κάτι που η Ουκρανία έχει ήδη υπογράψει.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, με τον Αντιπρόεδρο της Δούμας να δηλώνει ότι «θα σκοτώσουμε κάθε Γάλλο στρατιώτη που θα πατήσει ουκρανικό έδαφος».