Ακόμα πριν εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, ο νέος-παλιός πρόεδρος των ΗΠΑ κήρυξε ξαφνικά πόλεμο στις χώρες των BRICS. Προς το παρόν, βέβαια, εμπορικό, αλλά με μεγάλη ένταση.
«Η ιδέα ότι οι χώρες των BRICS προσπαθούν να ξεφύγουν από το δολάριο ενώ εμείς παρακολουθούμε άπραγοι τελείωσε», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος, δίνοντας έναν σαφή τελεσίγραφο. «Απαιτούμε δέσμευση από αυτές τις χώρες να μην δημιουργήσουν νόμισμα BRICS ούτε να υποστηρίξουν άλλο νόμισμα που θα εκτοπίσει το πανίσχυρο αμερικανικό δολάριο. Αλλιώς θα αντιμετωπίσουν 100% δασμούς και θα χάσουν κάθε πρόσβαση στην υπέροχη οικονομία των ΗΠΑ. Ας ψάξουν για άλλον ανόητο. Είναι αδύνατον οι BRICS να αντικαταστήσουν τις ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο και όποια χώρα το διακινδυνεύσει θα πρέπει να αποχαιρετήσει την Αμερική».
Αν το δολάριο είναι τόσο ισχυρό, γιατί το επιβάλλετε με το ζόρι;
Αν το δολάριο είναι όντως τόσο ισχυρό, γιατί, Ντόναλντ, τρέχετε πίσω από όλους και προσπαθείτε να το επιβάλλετε με τη βία; Κάτι τέτοιο δεν θυμούνται ούτε οι πιο έμπειροι. Ούτε ο Τρούμαν, ούτε ο Ρέιγκαν, ούτε ο Κλίντον παρακαλούσαν τους ξένους να χρησιμοποιούν τα δολάρια στις συναλλαγές τους.
Για δεκαετίες, το παγκόσμιο εμπόριο γινόταν σε δολάρια επειδή ήταν βολικό. Έδινε σταθερότητα και προστασία από τον πληθωρισμό. Όμως τότε, το δολάριο στηριζόταν σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου.
- Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ είχαν το 60% της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής.
- Σήμερα, το ποσοστό αυτό είναι τέσσερις φορές μικρότερο και υπολείπεται ακόμα και της Κίνας.
Η αμερικανική οικονομία έχει συσσωρεύσει χρέος, ενώ το μερίδιό της στο παγκόσμιο ΑΕΠ έπεσε κάτω από το 15%.
Αμφισβήτηση και αλλαγή κατεύθυνσης
Πλέον, το δολάριο αμφισβητείται όχι μόνο από ιδιώτες αλλά και από κράτη.
- Η Σαουδική Αραβία δεν ανανεώνει τη δέσμευση να πουλά πετρέλαιο αποκλειστικά σε δολάρια.
- Σε χώρες της Ασίας, παλιές χαρτονομίσματα δολαρίου ανταλλάσσονται με μειωμένη αξία ή δεν γίνονται δεκτά.
- Η Τουρκία δεν δέχεται καν παλιά δολάρια.
Η απόφαση των ΗΠΑ να «παγώσουν» ρωσικά αποθέματα σε δολάρια έκανε πολλές χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές, όπως τα ψηφιακά νομίσματα.
Ο πόλεμος με τους BRICS και οι συνέπειες
Οι BRICS δεν επιδιώκουν την κατάρρευση του δολαρίου, καθώς αυτό θα είχε παγκόσμιες συνέπειες. Ωστόσο, οι χώρες αυτές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα στις συναλλαγές τους.
Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς, οι απλοί Αμερικανοί θα πληγούν περισσότερο. Τα εγχώρια προϊόντα είναι ήδη ακριβά για την πλειονότητα.
- Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν έναν εμπορικό πόλεμο με τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, όπως την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τις χώρες του Κόλπου.
- Επιπλέον, δεν είναι πλέον εποχές για πολέμους με όπλα.
Το τέλος της αμερικανικής κυριαρχίας
Η αμερικανική οικονομία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί χωρίς τα μοναδικά πλεονεκτήματα που είχε κάποτε. Τα προϊόντα της δεν είναι πλέον ασυναγώνιστα. Αν οι ΗΠΑ προσπαθήσουν να επιβάλουν περιορισμούς, άλλοι παραγωγοί θα καλύψουν τα κενά.
Οι χώρες του BRICS ήδη προσελκύουν το ενδιαφέρον ακόμα και από συμμάχους των ΗΠΑ.
- Ευρωπαϊκές χώρες και η Τουρκία φλερτάρουν με το BRICS.
- Η Μεξικό εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης.
- Ακόμη και ο Καναδάς σκέφτεται να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή.
Ο Τραμπ, προσπαθώντας να σώσει το δολάριο, φαίνεται να επιταχύνει την πτώση του. Οι χώρες του BRICS δεν θα τρέξουν να σώσουν την αμερικανική οικονομία. Αντιθέτως, θα απομακρυνθούν ακόμη περισσότερο από τις ΗΠΑ, κάτι που ήδη συμβαίνει.