13.8 C
Thessaloniki
24, April 2024

Οι 261 τόνοι με χημικούς διαλύτες καυσίμων και η εγκληματική οργάνωση με 6 πρατήρια!

. Σε ρεπορτάζ «φωτογραφίζοντας» τις συλλήψεις που ήταν προ των πυλών, χωρίς να δημοσιεύσουμε αναλυτικά στοιχεία για ευνόητους λόγους είχαμε προαναγγείλει το δυνατό χτύπημα που έγινε σε λαθρέμπορους και νοθευτές καυσίμων. Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και παρήγαγαν χημικά προϊόντα για τη νόθευση καυσίμων και παράλληλα διακινούσαν νοθευμένα καύσιμα, ενώ εισήγαγαν παράνομα αιθυλική αλκοόλη για τη νόθευση ποτών, προχώρησε η ΕΛ. ΑΣ.

Συνολικά συνελήφθησαν 20 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό, ενώ κατηγορούνται ακόμη 10 άτομα. Εντοπίστηκαν 6 πρατήρια υγρών καυσίμων με νοθευμένα και λαθραία καύσιμα.

 Μάλιστα πριν από λίγο καιρό, σε ένα από τα πρατήρια της εταιρείας, ιδιοκτησίας της οικογένειας Σκαφτούρου, στην οδό Μεγαρίδος στον Ασπρόπυργο, είχε γίνει εμπρηστική ενέργεια με βόμβες μολότοφ, και είχαν πυρποληθεί νταλίκες. Τότε μάλιστα η ΕΛ. ΑΣ. διερευνούσε αν ο εν λόγω εμπρησμός συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.


Παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα όσα φέρεται να είπε ο αρχηγός του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε, μιλώντας στους αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας, στους οποίους υποστήριξε ότι κατά το παρελθόν ήταν… παπάς σε χώρα του εξωτερικού!

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν -20- μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ακόμη -10- μέλη της.

Από την ενδελεχή έρευνα και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψε η συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη συστηματική εισαγωγή από τη Βουλγαρία χημικών προϊόντων, με σκοπό τη νοθεία καυσίμων και αιθυλικής αλκοόλης, χωρίς την καταβολή φόρων και δασμών. Παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι τη νόμιμη λειτουργία εταιρείας απολυμαντικών, λειτουργούσαν και παράνομο εργοστάσιο παρασκευής χημικών διαλυτών κατάλληλων για νόθευση καυσίμων.

Προς τον σκοπό αυτό, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είχε συγκροτήσει -3- ανεξάρτητες υποομάδες, με κατάλληλη υποδομή και τεχνικό εξοπλισμό. Από αυτές οι δύο ασχολούνταν με τη διοχέτευση χημικών διαλυτών σε πρατήρια υγρών καυσίμων, είτε μέσω της εισαγωγής τους από τη Βουλγαρία είτε λειτουργώντας το παράνομο εργοστάσιο παραγωγής αυτών, ενώ η τρίτη στη μεταφορά λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης σε ποτοποιίες, μέσω των οποίων ακολούθως διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά για κατανάλωση.

 

 

Ως βασικό χώρο για τις δραστηριότητές τους χρησιμοποιούσαν χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων στον Ασπρόπυργο, όπου κατέληγαν τόσο οι ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης όσο και οι ποσότητες των χημικών διαλυτών και των νοθευμένων καυσίμων.

Πιο αναλυτικά, χρησιμοποιούνταν δύο αποθηκευτικοί χώροι στη Δυτική Αττική, στους οποίους έφταναν αρχικά οι χημικοί διαλύτες από τη Βουλγαρία και στη συνεχεία κατέληγαν στον ανωτέρω χώρο στάθμευσης, όπου πραγματοποιούνταν η νόθευση του αγνώστου προελεύσεως καυσίμου.

Παράλληλα, σε τρίτο χώρο, ανεξάρτητο από τους δύο προηγούμενους, υπήρχε έδρα εταιρείας, η οποία λόγω της δραστηριότητάς της προμηθευόταν όλα τα απαραίτητα χημικά υλικά, για την παραγωγή παράνομων χημικών διαλυτών, οι οποίοι αμέσως μετά κατέληγαν στον ίδιο χώρο στάθμευσης, ώστε να διοχετευτούν με βυτιοφόρα υγρών καυσίμων στα πρατήρια.

Αναφορικά με την προμήθεια και διακίνηση της αιθυλικής αλκοόλης, εκμεταλλεύονται το δίκτυο που διατηρεί το αρχηγικό μέλος για το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι ποσότητες αποθηκεύονται στις ίδιες εγκαταστάσεις, απ’ όπου παραλαμβάνονται από μέλος της τρίτης υποομάδας, είτε με το δικό του όχημα είτε με οχήματα από εταιρεία ενοικιάσεων, ώστε να παραδοθούν στη συνέχεια σε πελάτες- ποτοποιίες και επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε βραδινές ώρες της Τρίτης, 5 Μαρτίου 2024, στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση, αφού τα μέλη της οργάνωσης είχαν προβεί στην παραγωγή τριάντα τόνων χημικών διαλυτών, τη μεταφορά αυτών με φορτηγό όχημα στον χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο και τη μετάγγιση των χημικών διαλυτών σε βυτιοφόρο όχημα, το οποίο στη συνέχεια μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε -6- πρατήρια υγρών καυσίμων, -1- χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων, -7- οικίες, -2- αποθήκες, -1- εταιρεία παραγωγής απολυμαντικών και χονδρικού εμπορίου χημικών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης, -1- εταιρία χονδρικού εμπορίου ποτών και -2- ποτοποιίες.

Οι ποσότητες των παράνομων χημικών διαλυτών που διακινήθηκαν από την πρώτη υποομάδα ανέρχονται σε -111- τόνους και από τη δεύτερη σε -150- τόνους.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe