25.1 C
Thessaloniki
25, July 2024

ΠΟΕΔΗΝ: Απεργία και στάσεις εργασίας στις 20 Οκτωβρίου ενάντια στις ελλείψεις προσωπικού και την εργασιακή εξουθένωση

Με πανελλαδική κινητοποίηση, πορεία, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, 24ωρη απεργία και στάσεις εργασίας απαντά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, που όπως λέει υφίσταται εδώ και χρόνια, το δημόσιο Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Με σύνθημα «Η Δημόσια Υγεία νοσεί βαριά – οι ασθενείς ταλαιπωρούνται – οι υγειονομικοί δεν αντέχουν λόγω εργασιακής εξουθένωσης», η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εξήγγειλε για τις 20 Οκτωβρίου Πανελλαδική κινητοποίηση και Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλης 8:30 πμ. Στη συνέχεια οι υγειονομικοί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Υπουργείο Υγείας. Στην Αττική θα υπάρξει την ίδια ημέρα στάση Εργασίας 8.00 – 15.00, ενώ στην Περιφέρεια, 24ωρη απεργία.

«Ο Δημόσιος τομέας υγείας είναι ανεκτίμητος, αναντικατάστατος και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαφυλαχθεί, να ενισχυθεί και να σταματήσει κάθε σενάριο για καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών Μονάδων και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ . Εξάλλου στη διάρκεια της πανδημίας αποκαλύφθηκε ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα υγείας καθότι ο ιδιωτικός δεν έβαλε «πλάτη» έμεινε καθαρός και αμόλυντος, υποδεχόμενος ασθενείς άλλων παθήσεων εκμεταλλευόμενος τη μονοθεματική λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Είναι ενδεχόμενο τον χειμώνα με τη συνάντηση γρίπης και κορωνοιού να καταλήξουν τα Νοσοκομεία πάλι σε μονοθετική λειτουργία σε βάρος ασθενών άλλων παθήσεων με αναστολή χειρουργείων, θεραπειών, εξετάσεων κλπ», αναφέρουν οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα.

ΕΣΥ – υποχρηματοδότηση

Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν στο χαμηλότατο ποσοστό του 5% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος των δαπανών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5%. Με τέτοιο ύψος δαπανών την ώρα που στη χώρα μας δεσμεύονται συνολικά για δαπάνες υγείας 11% του ΑΕΠ υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση δεν είναι ισότιμη και οι πολίτες καλούνται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, λέει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Η χρηματοδότηση εφέτος στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Τρείς μήνες πριν το τέλος του έτους και οι προϋπολογισμοί βρίσκονται στο κόκκινο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων είναι 1διςευρώ δημιουργώντας ασφυκτικό πλαίσιο κάλυψης των λειτουργικών δαπανών με δεδομένη τη μεγάλη ακρίβεια που επικρατεί και τις συνεχείς ανατιμήσεις των υλικών και προϊόντων που προμηθεύονται τα Νοσοκομεία. Μόνο οι ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ) έχουν υπερδιπλασιαστεί. Πώς να ανταποκριθούν οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας», τονίζει σε ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα υπάρχει αυξητική τάση αποχωρήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού από τα Νοσοκομεία «λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και τους μισθούς πείνας που λαμβάνουμε. Οι λίστες χειρουργείων είναι διαχρονικές και απέραντες. Εν καιρώ πανδημίας αυξήθηκαν λόγω της μονοθεματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και της διακοπής των τακτικών χειρουργείων για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Οι λίστες χειρουργείων δεν έχουν επικαιροποιηθεί από τα νοσοκομεία. Υπάρχουν ασθενείς εγγεγραμμένοι στις λίστες τρία χρόνια που κανείς δεν γνωρίζει εάν συνεχίζει να υφίσταται η ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.
«Γιατροί βασικών ειδικοτήτων παραιτούνται από τα νοσοκομεία, γίνονται προκηρύξεις και καθίστανται άγονες λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών αμοιβών. Θα πρέπει λοιπόν να μπουν όρια στα κέρδη των ιδιωτών γιατρών και να δοθούν κίνητρα στους υπηρετούντες υγειονομικούς», αναφέρουν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ.

Μισθοί υγειονομικών και θεσμός του προσωπικού γιατρού

Οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότεροι ή κοντά στο κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, λέει η ΠΟΕΔΗΝ, «συνυπολογίζοντας κανείς ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ λαμβάνουν 12 μισθούς κατ’ έτος, αφού καταργήθηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας».

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού κινδυνεύει να αποτύχει εάν δεν αναγκαστούν οι ιδιώτες γιατροί να ενταχθούν στο σύστημα. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 3.200 γιατροί εκ των οποίων οι 2.000 είναι από την πρωτοβάθμια περίθαλψη που αδυνατούν να ανταποκριθούν ως προσωπικοί ιατροί λόγω του αυξημένου όγκου δουλειάς στα Κέντρα Υγείας και τα κοντινά νοσοκομεία στα οποία συμμετέχουν στο εφημερειακό πρόγραμμα. Μόνο 1.200 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν παρότι οι αμοιβές είναι υπερδιπλάσιες από τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ!!!

«Τα προβλήματα με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ είναι διαχρονικό. Με βάση τα διεθνή στάνταρ θα πρέπει να λειτουργούν 3.500. Με εμφανείς ελλείψεις προσωπικού λειτουργούν 930. Πριν την πανδημία λειτουργούσαν 550. Ασφαλώς θα πρέπει να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία με προσωπικό και να αυξηθούν περαιτέρω οι κλίνες ΜΕΘ για να μην ξαναζήσουμε τη δυσάρεστη κατάσταση το χειμώνα με δεκάδες διασωλεινωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ που οι πιθανότητες επιβίωση είναι ελάχιστες.

Προωθούνται συγχωνεύσεις Υγειονομικών Μονάδων, θεσμοθετήθηκε η Ιδιωτικοποίηση Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, τα Ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ που αλλοιώνουν τη θεμελιώδη αρχή σύστασης του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν, περίθαλψη με εύκολη και ισότιμη πρόσβαση.

Το λιγοστό προσωπικό ταλαιπωρείται αφάνταστα με συνεχείς μετακινήσεις, περικοπή αδειών, ρεπό. Έχει ξεπεράσει τα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, ευρισκόμενοι νυχθημερόν στα Νοσοκομεία.

Εργαζόμαστε εφέτος το Σεπτέμβριο στα Νοσοκομεία με 10.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι το Σεπτέμβριο (αποχωρήσεις χωρίς αναπλήρωση, αναστολές εργασίας κλπ)», λένε οι εργαζόμενοι απαριθμώντας τα αιτήματά τους και συνεχίζουν:

«Με την έκδοση του καθηκοντολογίου 10.000 ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται σε τμήματα πρώτης γραμμής ασκώντας νοσηλευτικά καθήκοντα σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους, αδρανοποιείται υποβιβαζόμενοι σε Βοηθοί Θαλάμου. Εξαιτίας αυτού επικρατεί μεγάλος αναβρασμός και αδιέξοδο στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Ζητήσαμε και αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας την ανάκληση του εν λόγω καθηκοντολογίου, την έκδοση νέου που θα περιλαμβάνει ως καθήκοντα τις νοσηλευτικές πράξεις που διδάσκονται στις σχολές, την θεσμοθέτηση ενιαίου κλάδου με διακριτά καθήκοντα και την διέξοδο στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Παρότι έχουν παρέλθει δύο μήνες και υπήρχαν οι σχετικές παρεμβάσεις δεν έχει προχωρήσει ακόμη το Υπουργείο Υγείας στην τροποποίηση του καθηκοντολογίου. Δίνουμε την πρώτη απάντηση με την Πανελλαδική Κινητοποίηση 20/10/2022 και θα συνεχίσουμε με δυναμικές κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις».

Υγειονομικοί και αναστολές εργασίας

Οι υγειονομικοί παραθέτουν στοιχεία για τους συναδέλφους τους  που δεν εμβολιάστηκαν και βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο:

«1η Σεπτεμβρίου 2022 έκλεισε ένα χρόνο το μέτρο των Αναστολών Εργασίας των υγειονομικών που στερεί από το ΕΣΥ τις υπηρεσίες 7.000 Υγειονομικών κατά χρονικά διαστήματα, χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος.

Υγειονομικό προσωπικό που εμβολιάστηκε πρώτο από όλους σε υψηλότατα ποσοστά που αγγίζει το 97%, δίνοντας το παράδειγμα υπέρ του εμβολιασμού.

Το πειθαρχικό δίκαιο των Δημόσιων Υπαλλήλων προβλέπει ότι όσοι Δημόσιοι Υπάλληλοι όπως είναι και οι Υγειονομικοί υποκύπτουν σε σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα τους ασκείται πειθαρχική δίωξη και επιβάλλεται το μέτρο της αναστολής εργασίας με την καταβολή του 50% του μισθού τους.

Στους Υγειονομικούς δεν χορηγείται ούτε ευρώ μισθός. Μάλιστα επιχειρηματολογούσαν τότε (Αύγουστο 2021) λίγο πριν την εφαρμογή του μέτρου ότι οι αναστολές εργασίας των υγειονομικών είναι ειδικό μέτρο που θα εφαρμοσθεί για μικρό χρονικό διάστημα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τελικά ξεπέρασε τον ένα χρόνο. Ήδη δικαστήρια της χώρας και μάλιστα Διοικητικά Εφετεία (Πάτρας- Τρίπολης) λαμβάνουν αποφάσεις που υποχρεώνουν τα Νοσοκομεία να καταβάλουν το 50% του μισθού συναδέλφων σε αναστολή για βιοποριστικούς λόγους. Προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκδικάσθηκε για δεύτερη φορά. Μονόδρομος η απόσυρση του μέτρου ειδικά τώρα που έχουν καταρριφθεί όλες οι αιτιάσεις του σχετικού νόμου».

Πηγή Iatropedia

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe