19.6 C
Thessaloniki
28, March 2024
spot_img

Πώς να προετοιμαστείτε για ένα χειμερινό road trip

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για ένα ασφαλές και απολαυστικό οδηγικό ταξίδι.

Τα road trips χειμώνα – καλοκαίρι είναι τέλεια. Σας δίνουν τη δυνατότητα να δείτε πολλά όμορφα μέρη και να ανακαλύψετε χωριά και τόπους που δεν τους είχατε ξανακούσει. Αρκεί να είστε σωστά προετοιμασμένοι.

Εδώ ετοιμάσαμε έναν οδηγό με το τι πρέπει να προσέξετε πριν ξεκινήσετε ένα οδηγικό ταξίδι εντός ή εκτός της χώρας. Πώς να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας, τι να προσέχετε στην οδήγηση και τι να έχετε μαζί σας. Κάποια ίσως σας φανούν υπερβολικά, ωστόσο, έχοντας κάνει αρκετά ταξίδια στα ελληνικά βουνά, ως χιονοδρόμος, και όχι μόνο, δεν ήταν λίγες οι φορές που ευχόμουν να είχα κάποια πράγματα μαζί μου που θα έκαναν το ταξίδι μου πολύ πιο εύκολο.

Όπως εκείνη τη φορά που αρκεστήκαμε στην τετρακίνηση, χωρίς αλυσίδες, και μείναμε σε ένα στενό δρομάκι στην τεχνητή λίμνη Αώου και χωρίς σχοινί ρυμούλκησης. Ευτυχώς ένα τζιπάκι, που είχε την ίδια φαεινή ιδέα με εμάς να οδηγήσει στα χιόνια, ήταν καλύτερα προετοιμασμένο. Ή τη φορά που μια μεγάλη παρέα με τέσσερα αυτοκίνητα σε εκδρομή στο καταφύγιο της Δίρφυος μείναμε από μπαταρία, μόνο ένα από τα αυτοκίνητα είχε καλώδια.

Όταν, όμως, ανεβήκαμε στο Καϊμάκτσαλαν, ήμασταν πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι. Αλυσίδες, σακούλες σκουπιδιών οι οποίες φορέθηκαν σαν ποδιές για να βάλουμε τις αλυσίδες στο αυτοκίνητο, κάτι που βοήθησε απίστευτα, σχοινί, καλώδια για μπαταρία και το γνωστό ελβετικό σουγιά που φάνηκε βοηθητικός ακόμα και στα πέδιλα του σκι. Φυσικά είχαμε μαζί μας και σκαν. Μιλάμε για ένα road trip, που ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και έληξε στις οκτώ το πρωί τραβώντας χειρόφρενο στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού.

Πριν το ταξίδι

Τα περισσότερα πράγματα που έχετε να τακτοποιήσετε πριν το χειμερινό σας road trip ώστε να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι πρέπει να τα κάνετε αρκετές μέρες πριν την αναχώρηση.

Επιλογή διαδρομής & Δελτίο καιρού

Το πρώτο πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι διαμορφώσετε τη διαδρομή σας. Ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες της περιοχής που θα επισκεφθείτε. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να σας συμβεί είναι να οδηγείτε για ώρες και να φτάσετε σε ένα σημείο όπου ο δρόμος είναι κλειστός για διάφορους λόγους και εσείς να πρέπει να γυρίσετε πίσω. Αν και οι χάρτες της Google είναι αρκετά ενημερωμένοι, καλό θα είναι όταν σχεδιάζετε τη διαδρομή σας να έχετε εικόνα εάν κάποιος δρόμος έχει κλείσει λόγω χιονιού ή κατολισθήσεων ιδίως για τους μικρούς επαρχιακούς δρόμους. Επίσης κατεβάστε στο κινητό σας του χάρτες που θα χρειαστείτε. Πολλές φορές στα βουνά, το σήμα στο κινητό δεν είναι καλό.

Ελέγξτε το αυτοκίνητό σας

Όταν κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι σε κρύες θερμοκρασίες καλό θα είναι να έχετε κάνει από πριν ένα επαγγελματικό έλεγχο στο αυτοκίνητό σας για να είστε σίγουροι ότι δεν θα βρεθείτε στη μέση του πουθενά με βλάβη.

Συνιστάται ένας πλήρης έλεγχος, ωστόσο φτιάξαμε μια λίστα με πράγματα στα οποία πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή:

• Σιγουρευτείτε ότι το σύστημα θέρμανσης λειτουργεί σωστά και πως έχετε βάλει αρκετό αντιψυκτικό. Έχετε μαζί σας και επιπλέον υγρό.

• Ελέγξτε εάν όλα τα φώτα δουλεύουν σωστά και αντικαταστήστε τους λαμπτήρες που φαίνεται πως δεν λειτουργούν καλά.

• Ελέγξτε τους υαλοκαθαριστήρες σας, εάν είναι πολύ φθαρμένοι, αντικαταστήστε τους.

• Βεβαιωθείτε όχι έχετε βάλει αντιψυκτικό και στο δοχείο νερού των υαλοκαθαριστήρων.

• Ελέγξτε τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας. Οι περισσότερες μπαταρίες έχουν διάρκεια ζωής από τρία έως πέντε χρόνια. Αν η μπαταρία σας είναι έχει ηλικία άνω των 3 ετών, ελέγξτε σε τι κατάσταση είναι και συμβουλευτείτε τον μηχανικό σας εάν πρέπει να την αλλάξετε.

• Δείτε εάν να κάνετε αλλαγή λαδιών και εάν ναι, προτιμήστε ένα πιο ειδικό λάδι για το χειμώνα, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

• Τσεκάρετε ότι η ρεζέρβα σας είναι σε καλή κατάσταση ή ξέρετε πως να χρησιμοποιείτε το kit ελαστικών.

Photo: Unsplash
Photo: Unsplash

Λάστιχα και Αλυσίδες

Εάν τα ελαστικά σας παρουσιάζουν σημάδια φθοράς ή γενικά φαίνονται ταλαιπωρημένα, αντικαταστήστε τα τώρα. Τα ελαστικά είναι το μόνο πράγμα που συνδέει το όχημά σας με το δρόμο, επομένως είναι πολύ σημαντικό να είναι σε καλή κατάσταση. Οι δοκιμές ελαστικών έχουν δείξει ότι ένα καλό ζευγάρι ελαστικά χιονιού είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από την τετρακίνηση. Εάν πρόκειται να οδηγήσετε για πολύ σε δύσκολες χειμερινές συνθήκες, τα ειδικά ελαστικά χιονιού μπορεί να είναι μια καλή επένδυση.

Επίσης, σημαντικό είναι να έχετε αλυσίδες. Σας δίνουν πολύ καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι και στον πάγο και είναι απαραίτητες εάν πρόκειται να οδηγήσετε σε απότομους δρόμους στα βουνά. Δοκιμάστε να τις εφαρμόσετε στα ελαστικά του αυτοκινήτου σας πριν το ταξίδι ώστε να είστε σίγουροι ότι ξέρετε πως μπαίνουν. Το να είστε στη μέση μια χιονόπτωσης και να προσπαθείτε να μάθετε πως εφαρμόζουν δεν είναι ότι καλύτερο. Επίσης, ελέγξτε την πίεση των ελαστικών σας. Όσο η θερμοκρασία πέφτει, το ίδιο συμβαίνει και με την πίεση των ελαστικών, συνήθως ένα PSI για κάθε 10 βαθμούς. Τα φουσκωμένα ελαστικά μπορεί να επηρεάσουν την πέδηση, το τιμόνι και το χειρισμό του αυτοκινήτου. Αναζητήστε τη σωστή πίεση ελαστικών σας στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή ή το αυτοκόλλητο με τις πληροφορίες για τα ελαστικά στην πόρτα του οδηγού.

Προσθέστε χρόνο στο πρόγραμμά σας

Όταν σχεδιάζετε το πρόγραμμά σας, καλό θα είναι να αφήνεται λίγο παραπάνω χρόνο από αυτόν που υπολογίζεται ότι διαρκεί το κάθε ταξίδι. Αν δηλαδή σκοπεύετε να καλύψετε 500 χλμ. σε μια μέρα καλύψτε για παράδειγμα 400 χλμ. και δώστε χρόνο στον εαυτό σαν να απολαύσει τη διαδρομή. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο λόγος. Έχετε στη διάθεσή σας λιγότερες ώρες με φως και η οδήγηση, το χειμώνα, γίνεται εκθετικά πιο ύπουλη τη νύχτα. Ιδίως, όταν κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία είναι πάνω από το μηδέν και επιτρέπει στο χιόνι να λιώσει. Αυτό σημαίνει ότι τη νύχτα, με την πτώση της θερμοκρασίας, το λιωμένο χιόνι θα μετατραπεί σε πάγο στον δρόμο, τον οποίο τη νύχτα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να τον διακρίνετε. Αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνετε μια επιπλέον διανυκτέρευση, να την κάνετε. Το να είστε ασφαλείς είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για να απολαύσετε το ταξίδι σας.

Photo: Unsplash
Photo: Unsplash

Τι να πάρετε μαζί σας

Επιπλέον ρούχα για το κρύο: Εάν έχετε ένα παλιό αλλά ζεστό μπουφάν το οποίο αρνείστε να φορέσετε όταν πάτε βόλτα, μην το σνομπάρετε. Βάλτε το στο πορτμπαγκάζ. Αν χρειαστεί να βγείτε έξω από το αυτοκίνητο για να βάλετε αλυσίδες ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο που χρειάζεται να κάνετε κάτι, θα σας φανεί πολύ χρήσιμο από το να φορέσετε το «καλό» σας μπουφάν και να λερωθείτε. Ένα ζευγάρι ζεστά γάντια εργασίας είναι επίσης πολύ σημαντικό, αν έχετε και ένα αδιάβροχο πάρτε το και αυτό.

Αν και στην Ελλάδα είναι δύσκολο, όχι όμως και απίθανο όπως είδαμε στον χιονιά του 2022, να βρεθείτε ακινητοποιημένοι στο αυτοκίνητό σας για ώρες μέσα στο χιόνι, σκεφτείτε να πάρετε και ειδικές κουβέρτες για το κρύο. Αν έχετε χώρο, ένα ζευγάρι μπότες κατά προτίμηση γαλότσες είναι χρήσιμες.

Φακό: Κάθε αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει ένα φακό στο ντουλαπάκι του, είτε κάνει road trip είτε κινείται εντός πόλης, είτε είναι χειμώνας ή καλοκαίρι. Ο φακός είναι ένα από τα πιο απαραίτητα αξεσουάρ. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για δυο και ο ένας, μάλιστα, να είναι προβολέας. Ωστόσο, ένας καλός φακός, είναι μια καλή αρχή.

Φαγητό και νερό: Σε περίπτωση που κολλήσετε στο χιόνι ή υπάρξει κάποιο ατύχημα και η οδική βοήθεια χρειάζεται πολύ χρόνο για να έρθει, καλό θα είναι να έχετε μαζί σας κάποια τρόφιμα και νερό. Κατά προτίμηση αυτά κρατήστε τα μέσα στο αυτοκίνητο και όχι στο πορτμπαγκάζ ώστε να μην παγώσουν.

Ξύστρα πάγου: Απαραίτητη είναι και μια ξύστρα πάγου που από τη μια μεριά να έχει βουρτσάκι, ώστε να καθαρίζετε εύκολα το παρμπρίζ και τα φώτα του αυτοκινήτου σας.

Φτυάρι: Ακούγεται υπερβολικό αλλά φανταστείτε το κατάλυμα σας να είναι ένας ορεινός ξενώνας και το πρωί να ξυπνάτε με 40 πόντους χιόνι. Ένα φτυάρι θα σας φανεί πολύ χρήσιμο. Ενδεχομένως να διαθέτει και ο ξενώνας απλά πολύ πιθανόν να μην είστε οι μοναδικοί φιλοξενούμενοι. Οπότε καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι. Θα φανεί χρήσιμο και σε περίπτωση που κολλήσετε στα χιόνια. Αν θέλετε να πάτε την προετοιμασία σας σε άλλο επίπεδο, βάλτε και λίγη άμμο στο αυτοκίνητο, θα βοηθήσει σε περίπτωση που χρειαστείτε έξτρα πρόσφυση.

Καλώδια μπαταρίας: αυτό είναι κάτι που καλό θα είναι να το έχετε μόνιμα στο αυτοκίνητό σας.

Σχοινί ρυμούλκησης: Ακόμα κάτι που είναι στα απαραίτητα του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση που κολλήσετε στο χιόνι ή στη λάσπη να μπορεί κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο να σας βοηθήσει.

Κουτί πρώτων βοηθειών: Θα πρέπει να βρίσκεται μόνιμα στο αυτοκίνητό σας. Εδώ ένας λόγος παραπάνω, σε περίπτωση που σας συμβεί ένα μικρό ατύχημα να μπορείτε να το αντιμετωπίσετε άμεσα.

Πολυεργαλείο: Εκτός από τα βασικά εργαλεία όπως γρύλος, κλειδιά ελαστικών κ.α., καλό είναι να έχετε και ένα πολυεργαλείο, αυτό το κλασικό που έχει πάνω του κατσαβίδια, σουγιά, ψαλίδι κτλ.

Φορτιστή κινητού για αυτοκίνητο & power bank: Προφανώς και δεν ξεκινάτε ταξίδι χωρίς να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να φορτίσετε το κινητό σας τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή. Ιδίως όταν το ταξίδι σας περιλαμβάνει μεγάλες αποστάσεις και διαδρομές στα βουνά και στα χιόνια. Αν το αυτοκίνητό σας μείνει από μπαταρία το power bank θα σας φανεί πολύ χρήσιμο.

Έξτρα μπαταρίες: Σκεφτείτε την ώρα που χρειάζεστε τον φακό αυτός να μείνει από μπαταρία και να είστε σε ένα δρόμο πάνω στα βουνά, με το κοντινότερο χωριό αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

Hot packs: Μικρά σακουλάκια που όταν τα «σπάτε» μπορούν να ζεστάνουν τα χέρια σας. Οι σκιέρ γνωρίζουν. Ρίξτε και μερικά από αυτά στη βαλίτσα, κακό δεν κάνει.

Photo: Unsplash
Photo: Unsplash

Στο δρόμο

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης: Κάντε μια λίστα με τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης που πιθανόν να χρειαστείτε στο ταξίδι σας και αποθηκεύστε τα στο τηλέφωνό σας.

Προθερμάνετε τον κινητήρα: Περιμένετε 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό μετά την εκκίνηση του κινητήρα πριν οδηγήσετε. Αυτό θα επιτρέψει στον κινητήρα σας να αποδώσει καλύτερα. Θα πρέπει να μην ξεπερνάτε τις 3.500 στροφές. Περιμένετε έως ότου η θερμοκρασία του κινητήρα ανέλθει σε ένα κανονικό επίπεδο και, στη συνέχεια, αυξήστε τις στροφές.

Ελαττώστε ταχύτητα: Οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι πολύ καλοί οδηγοί, μερικοί όντως είναι, οι υπόλοιποι απλά το νομίζουν. Η οδήγηση σε δύσκολες καταστάσεις όπως στον πάγο, το χιόνι και τη βροχή είναι απρόβλεπτη. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση και οι μεγάλες ταχύτητες δεν ενδείκνυνται σε τέτοιες συνθήκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κινείστε με χαμηλή ταχύτητα που θα σας επιτρέπει να ελέγχετε το αυτοκίνητό σας καλύτερα. Όταν θέλετε να σταματήσετε κάντε το σταδιακά, απαλά, μειώνοντας σιγά σιγά την ταχύτητά σας. Γενικά επιταχύνετε και επιβραδύνετε αργά για να αποφύγετε τις ολισθήσεις. Όταν φρενάρετε, κρατήστε τη φτέρνα σας στο πάτωμα και ασκήστε πίεση στο πεντάλ του φρένου αργά και σταθερά.

Να γνωρίζετε πώς να σταματήσετε το αυτοκίνητό σας: Έαν το όχημά σας διαθέτει σύστημα αντιμπλοκαρίσματος πέδησης (ABS), αυτό είναι καλό. Μπορείτε να εφαρμόσετε σταθερά το πόδι σας στο φρένο και να το κρατήσετε πατημένο και το ABS θα κάνει ό,τι μπορεί για να σας εμποδίσει να γλιστρήσετε εκτός δρόμου. Εάν δεν έχετε ABS, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τα φρένα σας για να μην γλιστρήσουν οι τροχοί σας προς τα έξω. Αυτό φυσικά θέλει εξάσκηση και είναι αρκετά εύκολο να γίνει λάθος χειρισμός. Υπάρχουν αρκετά εκπαιδευτικά βίντεο στο YouTube που δείχνουν την τεχνική, ρίξτε τους μια ματιά.

Photo: Unsplash
Photo: Unsplash

Γεμάτο ρεζερβουάρ: Στα ορεινά τα πρατήρια καυσίμων είναι αρκετά λιγότερα και με πιο περιορισμένα ωράρια. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να φροντίζετε να βάζετε βενζίνη κάθε φορά που βρίσκετε ένα πρατήριο – εξαρτάται βέβαια και από τις διαδρομές που θα κάνετε. Δεν θέλετε να ρισκάρετε να μείνετε από βενζίνη στη μέση του πουθενά, στο απόλυτο κρύο.

Διατηρείτε τα φώτα σας καθαρά: Στις δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως η ομίχλη, η έντονη βροχή ή χιονόπτωση θα πρέπει το όχημά σας να είναι εύκολα ορατό, οπότε καλό είναι να καθαρίζετε τα φώτα σας από το πολύ χιόνι ή από τη λάσπη.

Σε περίπτωση που κολλήσετε: Σε περίπτωση που κολλήσετε, μην πανικοβληθείτε, έχει συμβεί σε όλους και όλοι βρήκαν τη λύση, έτσι και εσείς. Σε πρώτη φάση προσπαθήστε να μετακινήσετε αργά το αυτοκίνητό σας στην άκρη του δρόμου. Ανάψτε τα αλάρμ, βγάλτε το τρίγωνο σε μια καλή απόσταση πίσω από το οχήμά σας ώστε να προειδοποιήσετε άλλους οδηγούς ότι υπάρχει πρόβλημα, καλέστε την οδική βοήθεια και μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο ώστε να μην κρυώσετε. Εάν μπείτε στον πειρασμό να ξεκολλήσετε το αυτοκίνητο μόνοι σας πρέπει να είστε πολύ σίγουροι ότι μπορείτε, διαφορετικά η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ πιο άσχημη ρήγορα. Αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι μην κάνετε τίποτα και περιμένετε τη βοήθεια. Ανάψτε το καλοριφέρ και σε περίπτωση που χιονίζει σιγουρέψτε ότι η εξάτμιση δεν είναι μέσα στο χιόνι. Εδώ θα σας φανούν πολύ χρήσιμα τα σνακ που προαναφέραμε.

Μην οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ: ναι είναι κάτι αυτονόητο, όχι όμως για όλους. Οδήγηση και αλκοόλ είναι επικίνδυνος συνδυασμός ακόμα περισσότερο όταν η αυτή γίνεται σε δύσκολες συνθήκες όπως αυτές του χειμώνα.

Πηγή travel.gr

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe