Φαίνεται ότι το 2023 οι υψηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί με τους οποίους τρέχει η οικονομία την εφετινή χρονιά δεν θα διατηρηθούν, καθώς θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση χωρίς όμως να διολισθήσει σε ύφεση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ29.10.22 09:15Σίσσυ Σταυροπιερράκου
Mπορεί τα σύννεφα της ύφεσης να απειλούν με καταιγίδα την Ευρωζώνη το 2023 και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου με τα έως τώρα δεδομένα είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν θα τεθεί σε υφεσιακή τροχιά.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κλιμακώνεται και την ενεργειακή κρίση να εντείνεται, φαίνεται ότι το 2023 οι υψηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί με τους οποίους τρέχει η οικονομία την εφετινή χρονιά δεν θα διατηρηθούν, καθώς θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση χωρίς όμως να διολισθήσει σε ύφεση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει τονίσει πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει στην ίδια ρότα και το χειμώνα, παρότι – θα έχουμε πίεση με τα επιτόκια και την υψηλή τιμή των καυσίμων. «Η Ελλάδα θα περάσει αυτόν τον δύσκολο χειμώνα χωρίς να μπει σε τροχιά ύφεσης» υποστηρίζει. Σημαντικό εργαλείο στη διατήρηση της οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, θα είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης ενταγμένων έργων και επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο προγραμματισμός προβλέπει να εισρεύσουν μέσα στον επόμενο χρόνο 5,3 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και δάνεια του Ταμείου.
Υφεση προβλέπουν 3 οίκοι
Ωστόσο, τρεις οίκοι μέχρι στιγμής, Fitch, ING και DZ bank βλέπουν ότι το 2023 η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα να περιμένει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για τους μοναδικούς οίκους που προβλέπουν ότι η χώρα απειλείται με ύφεση το 2023 ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, αφού όλοι οι υπόλοιποι, ακόμα και το ΔΝΤ, με τα σημερινά δεδομένα εκτιμούν ότι θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης αλλά όχι ύφεση.
Η Fitch -σε αντίθεση με άλλους οίκους αξιολόγησης αλλά και με το οικονομικό επιτελείο- προβλέπει για την Ελλάδα αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -0,2% το 2023, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη στο πρώτο εξάμηνο και θα ξαναπάρει μπροστά το δεύτερο. Η ανάκαμψη αναμένεται να παγιωθεί περισσότερο το 2024, με σταθερή ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, που συνεπάγεται ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 1,8%.
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει μεγάλη επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2024. Οι υψηλές τιμές της εισαγόμενης ενέργειας θα οδηγήσουν σε επιδείνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών φέτος, παρά τη θετική επίδραση της τουριστικής περιόδου στο ισοζύγιο υπηρεσιών. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε σε 9,7 δισ. ευρώ στο επτάμηνο, έναντι 6,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Για ολόκληρο το έτος, ο οίκος εξακολουθεί να αναμένει έλλειμμα 6,5% του ΑΕΠ, υψηλότερα από τη μέση εκτίμηση για τις χώρες που βρίσκονται στη βαθμίδα “ΒΒ” (έλλειμμα 4%). Το έλλειμμα αναμένεται να συρρικνωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2024.
Τι προβλέπει η ING
H οικονομία της Ευρωζώνη οδεύει αναμφίβολα προς την ύφεση και η ελληνική θα ακολουθήσει, εκτιμά τη ING αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προηγούμενες προβλέψεις της για ανάπτυξη 0,7% στην Ελλάδα το 2023,σε ύφεση 0,2%.
Σύμφωνα με τον ολλανδικό οίκο, το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η συρρίκνωση θα είναι ξεκάθαρη στην ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ στο -0,9% και στο -1,6% αντίστοιχα, ενώ στο γ’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα είναι μηδενική πριν επιστρέψει στο 1,7% στο δ’ τρίμηνο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να κορυφώσει στο 11,2% το τρίτο τρίμηνο του 2022 και να κλείσει τη χρονιά στο 9,7% κατά μέσο όρο. Στην πορεία, θα πέσει στο 5,2% το 2023 και στο 2% το 2024.
Κατά τις νέες εκτιμήσεις του ολλανδικού επενδυτικού οίκου από 2,9% ανάπτυξη φέτος η Ευρωζώνη θα καταγράψει ύφεση 0,8% το 2023, με τα τρίτα πρώτα τρίμηνα του επόμενου έτους να είναι τρίμηνα συνεχούς συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Άλλωστε μόνο η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία εκτιμά ότι θα καταφέρουν να αποφύγουν την ύφεση το 2023 – καταγράφοντας πάντως πολύ χαμηλή ανάπτυξη, με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση να σημειώνει η γερμανική οικονομία στο 1,3%.
Συρρίκνωση βλέπει και η DZ Bank
Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,7% το 2023 προβλέπει η DZ Bank καθώς η ύφεση στην Ευρώπη δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου χαρακτηρίζουν την τάση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας ως ανοδική και τονίζουν ότι η Αθήνα έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς στόχους φέτος, όπως η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, η αναβάθμιση σε BB+ από πιστοληπτικό οίκο, η επιτυχής ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας και η έναρξη της αποπληρωμής των διμερών δανείων διασώσεως από το 2010. Το επόμενο ορόσημο θα είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, επισημαίνουν. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η οικονομία επιβραδύνει ήδη, καθώς το δεύτερο τρίμηνο, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,2% σε τριμηνιαία βάση, από 2,9% που ήταν το πρώτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8% στα μέσα του έτους, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι καλά τοποθετημένη για να επιτύχει ρυθμούς σχεδόν 7% στο σύνολο του2022, παρά την επιβράδυνση .