24.5 C
Thessaloniki
16, June 2024

Φάρμακο για την αύξηση των ρυθμίσεων στα κόκκινα δάνεια αναζητούν στην κυβέρνηση

Εντείνονται οι πιέσεις προς τράπεζες και services προκειμένου να προχωρήσουν στην αύξηση, των ρυθμίσεων «κόκκινων» δανείων, αλλά και της πιστωτικής επέκτασης, που ακόμη κινείται σε ρηχά νερά, παρά την σημαντική αύξηση των καταθέσεων

Εντονη δείχνει να παραμένει η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης και ειδικά του οικονομικού επιτελείου, αναφορικά τόσο με την πορεία της πιστωτικής επέκτασης στην πραγματική οικονομία, όσο επίσης και από την πορεία ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί η πίεση, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό βέβαια, τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς τους services ώστε να αυξήσουν την ένταση των ρυθμίσεων δανείων.

Ως μέσο πίεσης κυρίως προς τους services είναι η απόρριψη από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών των προτάσεων των χρηματοδοτικών φορέων για νομοθετική παρέμβαση έτσι ώστε να ξεμπλοκάρουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει ότι «μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης από την έναρξη της θητείας είναι η βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος του συνολικού Ιδιωτικού Χρέους».

Στο 125,5% του ΑΕΠ το ιδιωτικό χρέος

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια είναι υπαρκτό και παραμένει στην ελληνική οικονομία ως τέτοιο το αντιμετωπίζουν, έστω και αν υπάρχει σαφής βελτίωση της εικόνας.  

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό συνολικού χρέους παρουσιάζει πτωτική τάση κατά την τελευταία τριετία, περίοδος κατά την οποία οι κίνδυνοι διόγκωσής του ήταν ιδιαίτεροι αυξημένοι.

Συγκεκριμένα το ποσοστό του διαμορφώνεται 63,6% το πρώτο εξάμηνο του 2022 από 70% που ήταν το 2018. Το ελληνικό Ιδιωτικό Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 125,5%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στα 162,5%.

Ο πήχης του εξωδικαστικού στο 1 δισ. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ. Τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών συρρικνώθηκαν σημαντικά σε 10% του συνόλου των δανείων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 από 44% του 2019 κυρίως μέσω της υλοποίησης του προγράμματος «Ηρακλής», όπως έχει σημειώσει ο Χρ. Σταικούρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι από το υπουργείο για την ρύθμιση δανείων και αναμένουν από τράπεζες και διαχειριστές «κόκκινων» δανείων να τους …. πιάσουν.

Ο πήχης μάλιστα έχει μπει σε αρκετά φιλόδοξο ύψος. Συγκεκριμένα στο 1 δις, όπως τουλάχιστον τον έχει οριοθετήσει η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, Μαριαλένα Αθανασοπούλου και όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει σε πρόσφατη εκδήλωση ότι «αναμένεται να φτάσουν στο 1 δις. ευρώ το ύψος των δανείων που θα ρυθμιστούν μέσα από την διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κατά τους επόμενους 5 – 6 μήνες».

Που εστιάζονται οι προβληματισμοί 

Οι βασικές ενστάσεις του υπουργείου Οικονομικών εστιάζονται στα εξής σημεία:

  • Οι πιστωτές εξακολουθούν να απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών. Μέχρι στιγμής, έχουν απορριφθεί αιτήματα ρύθμισης οφειλών συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση των εγκρίσεων στα αιτήματα ρύθμισης του τελευταίου διμήνου.
  • Τα ποσοστά εγκρισιμότητας των αιτημάτων ρύθμισης οφειλών εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά ανά χρηματοδοτικό φορέα. Συγκεκριμένα, εξακολουθούν να κυμαίνονται από 11% μέχρι και 84% επί των συνολικών αιτημάτων ρύθμισης οφειλών, καταδεικνύοντας ότι δεν υφίσταται από την πλευρά των πιστωτών κοινή στρατηγική και προτεραιοποίηση στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους μέσω του μηχανισμού.
  • Οι οφειλέτες συνεχίζουν να απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζουν να παρουσιάζουν και καθυστερήσεις στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους.

Να σημειωθεί ότι όπως έχει ανακοινωθεί, μέχρι στιγμής, πάνω από 60.000 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα. Από αυτούς, 32.000 οφειλέτες έχουν προσκομίσει τα οικονομικά τους στοιχεία, από τα οποία και προκύπτουν συνολικές οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ. Ήδη, 9.000 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για ρύθμιση οφειλών. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 2 δισ. ευρώ τους τελευταίους 3 μήνες.

πηγή imerisia

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe